logo
Generic filters
Exact matches only

Metode pentru a evita ochii obosiți de la calculator

ochelari-la-calculator

În epoca modernă, toate tipurile de device-uri care emit lumină albă (produsă de LED-uri) îți poate afecta ochii. Disconfortul cauzat de ecranele calculatoarelor și telefoanelor mobile este provocat de faptul că ochiul clipește mai rar și se concentrează mai tare să focalizeze imaginea. În plus, lipsa somnului, problemele de vedere sau alergiile pot contribui la oboseala oculară.

Principalele simptome ale acestei afecțiuni minore sunt iritațiile și înroșirea ochilor, usturimi, senzația de ochi uscați sau, dimpotrivă, ochi lăcrimoși și vederea încețoșată sau dublă (defocalizată). Pentru că din ce în ce mai multă lume experimentează aceste simptome, am decis că este necesar să îți împărtășim câteva metode de a preveni și remedia senzația de ochi obosiți.

Redu eventualele reflexii

Orice  suprafață care poate produce o reflexie luminoasă poate contribui la oboseala oculară, astfel că este important să elimini cât mai multe astfel de surse din zona în care lucrezi la calculator. Spre exemplu, evită să lucrezi lângă o fereastră prin care lumina s-ar putea reflecta în ecranul laptopului sau device-ului tău. De asemenea, evită să lucrezi cu lumina aprinsă sau în preajma unor pereți albi care ar putea capta și reflecta lumina albă a monitorului.

Fă exerciții oculare

Cel mai indicat exercițiu ocular care poate ușura disconfortul este 20-20-20. Acesta implică să te uiți timp de 20 de secunde, la un obiect care se află la aproximativ 20 de metri distanță, iar ca exercițiul să fie făcut o dată la 20 de minute lucrate.

Clipește mai des

Atunci când ne concentrăm clipim mai rar, motiv pentru care, dacă lucrezi timp îndelungat la un calculator, afecțiunea începe să își facă simțită prezența. Clipitul este necesar ochiului, pentru că acesta este procesul care împiedică uscarea ochilor. Pentru a preveni problemele de acest gen, este indicat să clipești controlat mai des. Totodată, încearcă să faci pauze în care să-ți lași pleoapele să cadă precum atunci când începi să adormi. Astfel, te vei asigura că ochii tăi au parte de umezeala de care au nevoie.

Folosește picături de ochi

În farmacii există diverse tipuri de picături și lacrimi artificiale care pot ajuta la umezirea ochilor. Acest proces este în special necesar în cazul celor care poartă lentile de contact, care usucă și mai tare ochii. Acestea trebuie aplicate în momentul în care îți începi activitatea la calculator, nu după ce ochii au devenit deja iritați, pentru a preveni apariția simptomelor.

Folosește ochelari cu lentile anti-reflex

Un alt mod excelent de a preveni apariția simptomelor este să folosești ochelari cu lentile care au aplicat tratament anti-reflex. Acest tip de ochelari pot fi purtați și de persoanele care nu necesită corecția vederii. Știi că ai o pereche de ochelari cu astfel de lentile în momentul în care observi un reflex albastru-mov pe suprafața exterioară a acestora.

Folosindu-te de aceste tehnici și ustensile, vei reuși să lucrezi fără probleme la calculator și vei diminua disconfortul la nivel ocular.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *