logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Murăturile prin lume

Când te gândești la început de toamnă, te gândești inevitabil și la mirosul de zacuscă și bulion din casele gospodinelor, la borcanele care stau pe masă așteptând să fie umplute cu tot felul de murături. Dar, gândindu-te mai exact, care sunt murăturile care-ți vin în minte? Îți propun să descoperi o listă cu legume și câteva fructe care pot fi murate. Poate descoperi câteva murături noi!

Murăturile clasice românești

Majoritatea românilor pun la murat castraveții cornichon, gogonele, conopidă, gogoșari, varză, ardei sau morcovi. Toate aceste conserve preparate în casă cu mare grijă de către gospodine au în comun condimentele folosite: cimbru, hrean, boabe de muștar, sare, mărar etc.

Murături de peste hotare

Murăturile sunt prezente în fiecare cultură, pentru că sunt o metodă bună de a conserva legumele pentru perioada iernii. Totuși fiecare zonă de pe glob are propriile specialități murate. De exemplu, coreeni au Kimchi, combinaţii de legume fermentate care se mănâncă aproape la fiecare masă. Se pare că dacă kimchi-ul este prost făcut, obiceiul e să te scuzi în fața oaspeților tăi. În India cele mai consumate murături sunt cele din mango și lime, însă tot acolo se murează și carne, în special în zonele aride unde nu pot crește multe legume și alimente. În Iran, dudele sunt preferate când vine vorba de murături, însă și curmalele sunt folosite foarte des. În țările asiatice, unde ghimbirul este foarte folosit în mâncare, acesta este conservat zdrobit și amestecat cu boabe de muștar și pulpă de tamarin. În sudul Statelor Unite se obișnuiește să se amestece cu saramura un pliculeț de Kool Aid (suc de fructe concentrat la plic), oferind castraveților murați o culoare roșie puternică și un gust dulce acrișor fructat.

Alimente care pot fi murate

Regula generală e că majoritatea legumelor și fructelor pot fi murate printr-o oarecare metodă. Există însă și câteva alimente care pot fi murate și pot avea un gust delicios. Ouăle, heringul sau carnea de vită și porc sunt doar câteva dintre acestea. Totodată, nucile pot fi murate când încă sunt verzi și sunt considerate delicatețe în Marea Britanie. Pepenele verde este foarte des întâlnit și în România și în afară, atât ca fruct întreg murat, cât și coaja murată a pepenelui.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *