Sportul românesc a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe momente de glorie, momente în care oameni dedicați meseriei lor au reușit să izbândească și să creeze lucruri care vor dăinui de-a lungul veacurilor în amintirea conaționalilor lor.
Unul dintre aceste momente de excepție s-a petrecut pe 18 iulie 1976, când Nadia Comăneci, o gimnastă în vârstă de 14 ani, a reușit să uimească lumea întreagă prin performanța sa. Se întâmpla la Jocurile Olimpice de Vară din Montreal, competiție care a rămas în istorie drept prima în cadrul căreia s-a obținut scorul perfect: nota 10.
La acea vreme, computerele care afișau scorul probelor nici măcar nu erau programate să afișeze nota 10, astfel încât pe monitoare a apărut nota 1.00, ca urmare a prestației incredibile a Nadiei Comăneci din proba pe echipe.
Momentul a fost inițial confuz pentru delegația României, iar antrenorul Bela Karoly s-a îndreptat spre juriu pentru a cere explicații pentru nota Nadiei. În acel moment, un membru suedez al juriului s-a întors către antrenor, arătându-i toate cele 10 degete de la mâini. Confuzia antrenorului s-a risipit în momentul în care crainicul a anunțat: Doamnelor și domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci a obținut nota zece!”.
Este greu de imaginat nu doar surpriza publicului, dar și bucuria echipei reprezentative a țării noastre. Este adevărat că Nadia mai obținuse și înainte câteva note de 10 în concursurile premergătoare Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976, dar nimeni nu se aștepta la o asemenea performanță în cadrul acestei grandioase competiții. Nimeni nu credea că cineva va avea stăpânirea de sine necesară pentru a executa la perfecție exercițiile sub presiunea emoțiilor de la un asemenea eveniment. Dar Nadia a făcut-o.
Pe parcursul competiției, gimnasta româncă a mai obținut apoi alte șase note de 10, reușind să cucerească titlul olimpic la individual compus, paralele și bârnă, dar și medalia de bronz la sol. A doua noastră conațională cu cele mai bune rezultate după Nadia a fost Teodora Ungureanu, care a ocupat locul 2 la paralele și la bârnă.
Performanța Nadiei a avut răsunet la nivel mondial, ziarele de la acea vreme ridicând-o în slăvi pe româncă și intitulând-o Zeița Montrealului.
Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, în localitatea Onești, din județul Bacău, și a cucerit în total cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dntre cele mai bune sportive ale secolului al XX-lea și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile.