logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Nicolae Vasilescu-Karpen – inventatorul pilei Karpen

Nicolae Vasilescu-Karpen s-a născut la 28 noiembrie 1870 în Craiova și a fost un om de știință, inginer, fizician și inventator român. Munca sa s-a extins în domenii variate, precum cel al elasticității, termodinamicii, electrochimiei și al ingineriei civile.

Cea mai importantă realizare a  sa rămâne însă pila Karpen. Aceasta este o pilă electrică care funcționează fără întrerupere încă din 1950, și care, de atunci și până acum, produce atât curent electric gratuit, cât și multe polemici pe marginea ei.

Când spun polemici, mă refer la faptul că foarte mulți oameni de știință au negat și neagă în continuare existența ei, în ciuda faptului că aceasta produce curent constant de mai bine de 60 de ani, exact așa cum a prezis inventatorul ei. Pila are două vase cu electrolit de concentrații diferite, fiind formată practic din două pile legate în serie. Acestea alimentează un minimotor galvanometric ce acționează o paletă conectată la un comutator, astfel încât, la fiecare jumătate de rotire, paleta deschide circuitul, pentru ca, la a doua jumătate de rotație, să-l închidă. Timpul de rotație era astfel calculat încât pilele să aibă timp de reîncărcare, respectiv pentru refacerea polarității, în perioada în care circuitul este deschis, se arată pe historia.ro.

Pila se află la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București, într-un seif metalic blindat din biroul directoarei muzeului. Obiectul de patrimoniu nu este expus în cadrul muzeului din cauza faptului că instituția nu-și permite asigurarea măsurilor de securitate necesare. Pila reprezintă o invenție care ar putea să fie cheia spre producerea curentului electric gratuit, deoarece acest dispozitiv generează energie la nesfârșit, în ciuda faptului că oamenii de știință nu pot explica încă foarte bine cum este acest lucru posibil.

Recent, s-au efectuat mai multe măsurători la bornele pilei, care au indicat un curent electric cu o tensiune de valoarea celei prevăzute de inventator. Pila are în compoziție un electrod din aur și unul din platină, iar electrolitul, lichidul în care sunt imersați cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicată. Karpen era convins că, folosind acest model, s-ar putea produce un aparat similar, de dimensiuni mai mari, pentru a produce o energie mult mai puternică.

Nepoții inventatorului au contactat facultatea și muzeul cu scopul de a studia posibilitatea de a crea un prototip al acestei minuni tehnologice, care să permită furnizarea de curent electric gratuit. Deocamdată, acest lucru se află doar în planul de proiecție.

Inventatorul Nicolae Vasilescu-Karpen s-a stins din viață la data de 2 martie 1964, la vârsta de 94 de ani.

Citește în continuare despre alți inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *