Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Obiceiuri de Paști la creștinii ortodocși

Paștile este considerată a fi cea mai importantă sărbătoare creștină. Aceasta celebrează moartea și învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, cel care s-a sacrificat pentru păcatele creștinilor.

La sfârșitul acestei săptămâni creștinii ortodocși celebrează Sfintele Paști. Conform calendarului ortodox, în 2016 acestea au loc în data de 1 Mai, la peste o lună diferență față de cele catolice, ce au fost sărbătorite în data de 27 martie.

Diferența calendaristică dintre Paștile creștinilor orientali (ortodocși) și al celor occidentali (catolici) este dată de faptul că primii țin această sărbătoare după calendarul iulian, iar cei din urmă după calendarul gregorian.

Pentru că weekendul care urmează creștinii ortodocși celebrează Învierea Domnului, vă prezint câteva obiceiuri ale lor, legate de această sărbătoare.

Vopsitul ouălor

Unul dintre obiceiuri este vopsitul ouălor roșii, un aliment nelipsit atât de pe masa de Paști a ortodocșilor, dar și a catolicilor. Acest lucru se face de obicei în Joia Mare.

Legendele spun că obiceiul vopsirii ouălor în culoarea roșie vine din timpul lui Isus Hristos. Atunci când El era răstignit pe cruce, Maica Domnului a venit să îl plângă și a adus cu ea și un coș de ouă, pe care le-a așezat lângă cruce, iar ouăle au fost înroșite de sângele ce curgea din rănile sale.

Pregătirea mesei de Paști

Un alt obicei specific creștinilor este gătirea și servirea preparatelor din miel, cu ocazia Paștilor. De obicei, sâmbăta se prepară ciorbă, friptură și drob, toate din carne proaspătă de miel. Rețetele acestor mâncăruri pot să difere în funcție de zonele etnografice și de obiceiurile gastronomice locale.

Mielul gătit se servește în prima zi de Paști, alături de ouăle roșii, cozonac și vinul. De asemenea, tot în această zi de dăruiesc și se ciocnesc ouă roșii.

Participarea la slujba de înviere

Cel mai important moment al Paștelui îl reprezintă Slujba de Înviere. În unele locuri aceasta are loc sâmbătă seara, în alte părți este organizată în noapte de sâmbătă spre duminică, iar în alte zone slujba are loc doar duminica dimineața. Indiferent de momentul în care este celebrată, acesta are o importanță deosebită pentru creștinii ortodocși.

Sfințirea paștilor

De asemenea, la ortodocși există obiceiul ca după finalizarea slujbei de înviere aceștia să primească „paști”, un preparat specific acestei sărbători, ce conține pâine sfințită. Acesta este dus acasă și servit împreună cu familia.

În Centrul și Vestul țării „paștile” sunt compuse din pâine și vin, alimente considerate simbolic trupul și sângele lui Iisus Hristos. Ele se consumă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, înainte de micul dejun și prin mâncarea lor se spune că îți purifici corpul și sufletul, alimentele fiind sfințite în biserică de către preot.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *