Cea mai sfântă sărbătoare din calendarul creștin vine și o multitudine de obiceiuri care mai de care mai interesante. Indiferent din ce zonă a țării sunteți, cel mai probabil că de mici copii v-a fost insuflată tradiția Paștelui și toate lucrurile care vin o dată cu aceasta. Așadar, haideți să vedem câte dintre obiceiurile de mai jos recunoașteți.
Unele dintre obiceiuri s-ar putea să corespundă și în alte zone decât cele menționate, dar le voi preciza doar pe cele mai reprezentative din fiecare părticică a țării noastre.
În Maramureș se obișnuiește ca cei mici să meargă în dimineața primei zi de Paști la vecini și prieteni pentru a le anunța Învierea Domnului. Ca răsplată, ei primesc de la gazdă diverse bunătăți, printre care se numără și nelipsitul ou roșu.
În Banat, în prima zi de Paști se obișnuiește să se tămâiască bucatele de la masa de dimineață, iar apoi fiecare persoană primește așa numita linguriță de Paști, care conține vin și pâine sfințită. Mâncărurile tradiționale sunt ciolan de porc fiert, ouă și friptură de miel.
În Bucovina, pentru a avea un an foarte roditor și bogat, se obișnuiește ca pentru cei mici să se pună într-un bol cu apă un ouă roșu și unul alb, alături de mai multe monezi, pentru ca în timp ce se spală pe față, aceștia să atingă obrajii cu ouăle.
În Apuseni, în noaptea de Paști, băieții se împart în două tabere. Un grup trebuie să ia toaca de la biserică, să o ducă la cimitir și să o păzească, în timp ce celălalt grup trebuie să încerce să o fure. Dacă toaca e furată, paznicii trebuie să dea a doua zi mâncare și băutură, în timp ce dacă hoții nu reușesc, sarcina aceasta cade în responsabilitatea lor.
În Călărași, se obișnuiește ca oamenii să vină la slujba de înviere cu un coș pascal, care conține ouă roșii, cozonac și cocoși albi. Tradiția spune că la miezul nopții cocoșii vor anunța Învierea Domnului. Iar proprietarul păsării care cântă prima este considerat că va fi binecuvântat de belșug. Animalele sunt dăruite după slujbă oamenilor săraci.
În Țara Bârsei au loc petreceri și întreceri între flăcăi, cunoscute drept Junii Brașovului. Tinerii se întrec în diverse competiții, după ce strâng ouă de la fete.
Acum spuneți voi, care dintre tradiții vi se par cele mai interesante și pe care ați vrea să le experimentați?