Search
Generic filters
Exact matches only

Orice decizie am lua în ceea ce privește parcursul nostru profesional trebuie să fie bine ancorată în realitate

razvan pascu

Să reuşeşti să îţi tranformi pasiunea în afacere este una dintre cele mai mari realizări pe plan profesional. Răzvan Pascu este exemplu perfect pentru mulţi dintre noi, deoarece a reuşit să transforme pasiunea pentru călătorii într-o afacere de succes. Cu zeci de mii de oameni care îl citesc şi cu numeroase apariţii media, tânărul anteprenor a ajuns cel mai cunoscut blogger de turism într-un timp foarte scurt. El este dovada vie că dacă vrei să faci ceva în viaţă, timpul şi problemele financiare nu ar trebui să fie un impas.

Am avut plăcerea să îl cunosc personal pe Răzvan în cadrul unui info trip în Austria în urmă cu doi ani, moment din care am rămas cititoare fidelă a povestirilor sale. Iar astăzi, l-am rugat să ne împărtăşească din experienţele proprii.

Povesteşte-ne despre pasiunile tale şi cum le-ai transformat în afacere?

De când mă știu am fost pasionat de geografie, de locuri și culturi îndepărtate și la fel de mult, eram pasionat de antreprenoriat. Încă din liceu citeam publicații de business, cărți despre antreprenoriat și veneam cu tot felul de idei pentru a strânge bani de buzunar și de tabere. Lucrul acesta m-a ajutat foarte mult mai târziu, la maturitate, când am început să mă îndepărtez oarecum de tipicul “job de 8 ore” și să încerc să fac și să îmi doresc mai mult.

Pasiunile mi s-au transformat în business într-un mod aproape organic. Am început să scriu despre călătorii, mi-am creat un blog pe care încă mai postez cu regularitate, apoi mi-am infiintat agentia de PR si am inceput sa ofer consultanta in comunicare.

Pornind de la solicitarile companiilor cu care lucram deja, acum doi ani am pus bazele Travel Communication Romania – o agenție de PR dedicată industriei turismului și ospitalității care în prezent are în portofoliu jucători importanți din industria turismului, cum ar fi Air France KLM, Oficiile de turism ale Austriei, Franței și Germaniei, agentiile de turism Business Travel sau Happy Tour si altii.

razvanpascu4

Care au fost momentele tale de ezitare şi cum ai reuşit să treci peste ele?

Primul moment de ezitare a fost atunci când am renunțat la activitatea de birou, jobul meu de la ING, la un venit lunar stabil, pentru a mă dedica business-ului propriu. Atunci când începi o afacere pornești doar de la presupuneri și foarte puține certitudini, dar a fost un risc pe care mi l-am asumat și un pariu pe care consider că l-am câștigat.

Un alt moment de ezitare a fost acela când am stabilit targetul meu de clienți, când am realizat că este ok să refuzi acele colaborări care nu aduc plus valoare activității și brand-ului tău, chiar dacă pe termen scurt poate părea o pierdere de venituri.

Crezi că oamenii ar trebui să își urmeze visele sau să aleagă un job sigur, cu venit constant?

Orice decizie am lua în ceea ce privește parcursul nostru profesional trebuie să fie bine ancorată în realitate. Dacă visul nostru are potențial real de business, dacă are în spate un plan de afacere care dă cu plus, dacă noi suntem dispuși să ne asumăm riscul unui eșec dar si mult mai multa munca, nopti nedormite si griji suplimentare atunci, da, sa ne urmăm visul. Dacă, nu, atunci este la fel de onorant să ai un job stabil și să te faci remarcat într-o companie care îți asigură un venit lunar, stabil, atâta timp cât te dedici muncii tale şi o faci din pasiune.

razvanpascu3

Care sunt obiceiurile tale de dimineță?  Cum îţi începi ziua?

Nu sunt o persoană matinală. Lucrez foarte bine noaptea, astfel încât dimineața prefer fie să o încep cât mai tărziu, fie să îmi stabilesc întâlniri. Nu beau cafea și nu am alte „ritualuri” dimineata, însă citesc articolele de turism din presa internaţională.

Ce obişnuieşti să faci în timpul tău liber?

Timpul meu liber este aproape în totalitate dedicat vacanțelor. Neavând un program de lucru fix, atâta timp cât sunt acasă sau la birou, muncesc. Când am weekenduri libere plec fie în țară, fie în afara României, în vacanță. Se întâmplă destul de des, de aceea pare ca sunt intr-o vacanta continua, insa asta este munca mea.

razvanpascu1

Ce te face pe tine mândru că eşti român?

Mie România mi-a dat șansa de a deveni ceea ce sunt. România mi-a dat șansa să fiu creativ, să ma dezvolt și la fel ca mine sunt sute sau mii de alți tineri care au reușit. Imi plac romanii care gandesc pozitiv si pe termen lung, imi place Romania pentru ca este imperfecta, la fel ca mine. Imi place sa calatoresc in Romania pentru ca imi place diversitatea. Sunt mandru ca sunt roman pentru ca sunt inconjurat si am prieteni doar oameni de nota 10, cu coloana vertebrala, onestitate si bun simt. Asta e Romania mea, nu cea care apare deseori la televizor.

Citește în continuare alte interviuri publicate de echipa bunadimineata.ro !

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *