Notă: Aceasta este prima parte a articolului despre Electric Castle 2018, în cadrul căruia se discută zilele de miercuri, joi și vineri ale festivalului.
E timpul ca Electric Castle să meargă la școală. În clasa pregătitoare deocamdată, pentru că festivalul împlinește șase ani, în 2018. Ce repede a crescut, nu-i așa? Dar a devenit mai bun sau s-a transformat într-un copil răzgâiat, care plânge întotdeauna și nu vrea să se joace cu alți copii de vârsta sa? Vă las pe voi să răspundeți la această întrebare.
Istoria mea cu Electric Castle nu e una îndelungată și nici atât de interesantă, de accea își pierde relevanța pentru acest articol. Probabil sunt primul care spune asta. În toți anii, festivalul nu a reușit să mă convingă să îl vizitez mai mult decât o dată. Cu toate acestea, nu pot să-i ignor contribuția avută asupra scenei de muzică din România și asupra câmpului artistic din țara noastră. Nici economia Clujului sau cea a Bonțidei nu se pot plânge.
Superba locație a Castelului Bánffy va găzdui și ediția din 2018 a Electric Castle. Una dintre atracțiile festivalului este, cu siguranță, locul său de desfășurare, care oferă o liberate foarte mare participanților și se acordă perfect tipologiei sale. Dar marea întrebare rămâne: ce artiști vor călca iarba familiei Bánffy și pe care dintre aceștia nu trebuie să îi ratezi? Nu te îngrijora, sunt aici ca să îți răspund la întrebarea asta. Scoate carnețelul (acea chestie pătrățoasă, de forma unui smartphone, dar care trebuie combinat cu un instrument de scris pentru a deveni cu adevărat until) și notează.
Miercuri, 18 iulie
Da, Electric Castle durează și în acest an 5 zile, ziua de miercuri fiind considerată ziua 0. Sau cel puțin așa era denumită până anul trecut, când ne cântau Corina Chiriac și Mirabela Dauer. Dacă atunci am ascultat șlagăre, hai să vedem cu ce ne putem delecta în acest an:
- Damian Marley
Decizia organizatorilor de a programa concertul capului lor de afiș în ziua zero a festivalului este una interesantă. Asta în cazul în care aceasta nu este singura zi în care artistul era disponibil. În orice caz, concertul lui Damian Marley nu trebuie ratat.
Chiar dacă el nu a reușit să ajungă la faima tatălui său, melodiile lui, în special cele în care colaborează cu Nas, rămân în istoria hip-hop-ului și a muzicii raggae. Talentul său impresionant este recunoscut la nivel internațional. Debutând în 1996 cu albumul Mr. Marley, artistul este activ în scena muzicală din prezent (în 2017 și-a lansat cel mai recent album).
Prima zi unui festival trebuie începută întotdeauna chill, astfel că Damian Marley este alegerea perfectă. El va susține concertul pe Main Stage, începând cu ora 21:30.
Joi, 19 iulie
Am ajuns destul de repede la a doua zi de festival, dar acest lucru nu înseamnă că poți să îți consumi acum toată energia. Ai posibilitatea de a alege acum dintre multe nume interesante, iar reomandările mele sunt:
- Wolf Alice
Chiar dacă formațiile de indie au o rată a apariției impresionantă, Wolf Alice rămâne o trupă relativ nouă în această scenă. Înființată în 2010, ea își lansează primul album oficial (LP) abia în anul 2015. Chiar dacă a fost recepționat pozitiv de critici, el nu a avut un succes considerabil la nivel internațional. Singura poziție în topul clasamentelor a ocupat-o în Marea Britanie, țară în care toate albumele indie se găsesc la un moment dat în vârf.
Autodescriși ca „rocky pop”, Wolf Alice nu revoluționează muzica pe care o știm până acum, dar reprezintă o alternativă bună de a petrece o oră la Electric Castle.
Ei vor concerta pe Main Stage, începând cu ora 21:30.
- Digitalism
Ne îndepărtăm de Main Stage și ajungem în Hangar, dar nu pentru a lua avionul spre casă, ci pentru a dansa aproximativ o oră pe muzica celor de la Digitalism. Format în 2004, duo-ul german ne invită, conform site-ului oficial, să privim spre viitor.
Acest viitor reprezintă pentru ei îmbinarea mai multor stiluri muzicale: electro house, dance-punk și electronica. În vasta lume a muzicii electronice, Digitalism se pot lăuda cu un sunet aparte, care poate fi auzit la scena Hangar, începând cu ora 01:00.
- Kris Kross Amsterdam
Let’s talk about… Da, mă opresc aici din cântat pentru a introduce DJ-ul de muzică electronică – surpriză – olandez. Numele acestuia este legat de celebrul duo rap Kris Kross, popular în anii ’90. Doar că artistul nu ne invită acum să sărim, ci să vorbim și să fim siguri.
Nu te speria, acestea sunt doar fragmente din melodiile sale, tot ce vei face timp de o oră e să dansezi. Cunoscut atât pentru melodiile proprii, cât și pentru remixurile sale, Kris Kross Amsterdam este cu singuranță un nume apreciat în industria EDM.
Îl vei putea asculta la Booha Mansion, începând cu ora 02:30.
Vineri, 20 iulie
Îți mai amintești când ai promis că nu o să îți consumi toată energia în prima zi oficială a festivalului? Da, este și vina mea că te-am ținut până la ora 4 dimineața. Pentru a mă revanșa, te voi scuti să treci prin efortul de a consulta programul și îți voi sugera câteva concerte pe la care să treci în această zi:
- Mura Masa
Mura Masa, pe numele său adevărat Alex Crossan, este născut în Guernsey, o insulă din largul coastelor Normandiei, dependență a coroanei britanice. Știu, înveți mai multă geografie aici decât în liceu.
Având doar 22 de ani și făcându-te acum să te simți bătrân, Mura Masa a lansat primul album sub același nume în anul 2017. Cunoscut în special pentru piesa Lovesick, realizată în colaborare cu A$AP Rocky, artistul îmbină mai multe genuri muzicale, printre care alternative R&B și nu-disco. Rezultatul este unul cel puțin interesant.
Pe Mura Masa îl poți asculta începând cu ora 23:15, la Main Stage.
- Excision
Da, a venit timpul pentru wub-wub! Jeff Abel, cunoscut sub numele de scenă Excision, este un producător și DJ canadian. Un veteran al muzicii dubstep, el își începe cariera în 2004, când aduce pentru prima dată acel sunet dark, încărcat de bass care definește muzica sa. El îmbină cu succes drop-ul dubstep, cu agresivitatea metal și sunetul hip-hop.
Cunoscut și pentru colaborările sale cu Downlink și cu bateristul trupei Pendulum, KJ Sawka, el a format împreună cu aceștia supergrupul Destroid.
La Electric Castle va veni singur și îl vei putea asculta de la ora 00:45, la Main Stage.
- Off Bloom
Din categoria artiștilor cu un potențial extrem de ridicat, dar care rămân încă puțin cunoscuți fac parte și cei de la Off Bloom. Compus din trei producători, Alex, Mads și Mette (a cărei voce nu rămâne neobservată), grupul se află la începutul carierei sale, debutând în 2015 și lansând primul album un an mai târziu.
Informațiile despre aceștia sunt puține, dar cele cinci piese ale albumului lor sunt disponibile pe Youtube. Ele sună impresionant de bine, așa că te invit să le asculți pe acestea și multe altele la scena Hangar, începând cu ora 01:00.