Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
paste si vin
paste si vin

Paste și vin. O combinație irezistibilă

  1. De ce pastele și vinul sunt o combinație irezistibilă?

Asocierea vinului și a pastelor este mai mult o artă, prin care se realizează echilibrarea aromelor provenite de la mâncăruri cu aromele diferitelor tipuri de vin. Pastele, așa cum știm cu toții, nu au un gust propriu deosebit, ceea ce le oferă savoarea specială fiind sosul.

La felurile de mâncare se adaugă diverse feluri de sosuri, cum ar fi cel roșu, pe bază de roșii, cel alb, sosul pesto, precum și multe altele. Aceste sosuri oferă arome specifice preparatelor de paste pe care le iubim atât de mult. Totuși, asocierea acestor preparate de paste cu vin necesită un pic de tehnică. Aroma vinului ales trebuie să completeze aroma ingredientelor utilizate în sosuri.

Dacă vinul depășește sau maschează savoarea mâncării, acesta nu este vinul potrivit pentru masă. Astfel, este important să vă asigurați că vinul ales aduce o senzație minunată papilelor gustative, atunci când este asociat cu un fel de mâncare cu paste.

Pastele cu sos roșu, pe bază de tomate, au o aciditate ridicată, având astfel nevoie de un vin cu un nivel de aciditate egal sau mai mare, precum vinul nostru preferat de coacăz negru. Dacă vinului îi lipsește un nivel complementar de aciditate, aciditatea din paste va umbri vinul și îl va face să aibă un gust dulce. Pastele preparate cu sosuri cremoase au nevoie de vinuri albe uscate, pentru a reduce din aroma bogată, dar fără a o copleși în niciun fel.

 

  1. Vinul alb și tipuri de paste care se completează:

Chardonnay este cea mai consumată varietate de vin alb din lume. Acest vin celebru se asortează bine cu feluri de mâncare preparate cu sosuri cremoase. De fapt, acest vin completează pastele pe bază de cremă, mai bine decât orice alt soi de paste.

Mâncărurile clasice italiene de paste, precum spaghetti carbonara, merg bine și cu Chardonnay. Acest vin se îmbină și cu paste pe bază de ciuperci, dar și cu lasagna vegetală. Dacă pregătiți paste vegetariene, „tânărul” Chardonnay este vinul perfect pentru masa voastră! Nu este nevoie să căutați mai departe, deoarece Chardonnay și pastele vegetale sunt făcute unul pentru celălalt. Light Chardonnay merge bine și cu sosuri pe bază de brânză și sosuri de pesto verde.

 

  1. Vinul roșu și tipuri de paste care se completează:

Cabernet Sauvignon este iubit pentru caracterul său extrem de acid și savuros. Aroma sa principală este cea de coacăze negre, cu accente din alte câteva arome, precum menta, cireșul, vanilia, tutunul și chiar și alte fructe, precum cafeaua, mirodenii, cedru, coacăze, etc.

Acest vin complex și stratificat este apreciat pentru conținutul său ridicat de tanin, ceea ce îl face perfect pentru pastele preparate cu sosuri groase pe bază de tomate. Conținutul ridicat de acid completează aciditatea din roșii, oferind întregii mese armonia necesară.

 

  1. Vinul rose și tipuri de paste care se completează:

Acest soi de vin light merge bine cu pastele pe bază de tomate, datorită structurii mai ușoare. Caracterul său aromat completează sosurile ușoare pe bază de roșii precum marinara. Cu toate acestea, versiunile mai fructuoase ale acestui vin se pot îmbina cu sosurile de paste pe bază de cremă, vinul rose fiind astfel versatil.

Mai mult decât atât, merge bine și cu busuiocul, se poate consuma și cu paste pe bază de sos de pesto cu busuioc. El completează și savoarea pastelor cu ciuperi. Căpșuna și cireșul negru sunt aromele comune de vin rose, aromele mai pământești fiind comparativ mai scumpe.

 

  1. Vinul dulce și tipuri de paste care se completează:

Datorită acidității lor, vinurile dulci, cum ar fi cel de coacăze negre din producția noastră, se asortează bine cu pastele cu un sos puțin mai light. Acesta poate fi un sos de roșii foarte ușor sau un sos de legume cu un strat de zahăr. Dacă doriți ca pastele să fie mai consistente, puteți asorta vinul dulce cu carne sau sos pe bază de pește, cum ar fi tonul sau somonul.

 

  1. Vinul demi-dulce și tipuri de paste care se completează:

Într-un exemplu excelent de contrast, vinurile dulci sunt o potrivire naturală pentru alimente foarte picante sau sărate. Cu toate acestea, vinurile demi-dulci sau uscate se asortează bine cu mâncăruri naturale dulci, precum șuncă glazurată cu miere, într-un sos de roșii. De asemenea, vinurile demi-dulci sunt servite alături de deserturi după savurarea delicioaselor paste.

 

  1. Vinul sec și tipuri de paste care se completează:

Vinurile uscate se asortează cel mai bine cu un sos de paste foarte cremos. Acestea pot fi, de asemenea, o combinație bună pentru pastele de tip mediteranean, pe bază de fructe de mare, cu un sos cremos alb sau cu roșii mai ușoare. De asemenea, poate fi asociat cu un sos afumat, adăugând carne afumată sau, pentru bucătarii mai experimentați, pește afumat. Complimentează foarte bine vinul uscat și lasă un gust foarte plăcut.

 

  1. Vinul demi-sec și tipuri de paste care se completează:

Vinurile demi-seci, indiferent dacă sunt albe și roșii, completează perfect bucătăria mediteraneană. Pastele cu usturoi și creveți reprezintă unul dintre acele preparate care par fanteziste, dar este foarte simplu de preparat. Este, în esență, făcut din creveți, unt, usturoi, pătrunjel și lămâie, deși nu strică niciodată să adăugați și un strop sănătos de vin alb proaspăt în sos.

Vinul alb demi-sec este folosit în principal la prepararea fructelor de mare, deoarece oferă un echilibru bun de aciditate în gustul ușor dulce, dar bogat al acestora.

 

  1. Cu ce alte tipuri de mâncăruri putem servi un pahar de vin?

În practică, vinul merge cu aproape orice tip de mâncare. După ce v-ați bucurat de o delicioasă porție de paste, este timpul pentru desert. Cel mai bun mod de a asocia un tip de desert cu un tip de vin este căutarea unei combinație care să le completeze cu adevărat pe amândouă. Dacă desertul este unul destul de greu, pe bază de ciocolată, alegeți un vin demi-sec, astfel încât acesta să poată echilibra dulceața. Dacă preferi un desert fructat, nu atât de dulce, dar mai proaspăt, împerechează-l cu un vin dulce sau demi-dulce, astfel încât să îi poți oferi porția de dulceață care lipsește.

În timp ce îmbinarea cu vin implică câteva reguli de bază care trebuie să fie luate în considerare, este vorba și de preferințele individuale. Atâta timp cât sunteți sigur că alegerea voastră completează bine felul principal sau desertul, serviți-o și bucurați-vă de ea!

Citește mai multe despre Vinul de Coacăze Negre

Cover - via Pixabay.com
Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *