Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Domeniul Vultureni: Vinul de coacăze negre

Vinul de coacăz negru este un produs calitativ, cu multe proprietăți benefice. Când îl încerci pentru prima dată, rămâi surprins de gustul dulce, dar echilibrat al acestuia. Aroma fructelor rămâne, fiind greu de uitat.

 

  1. De ce coacăze?

Coacăza neagră nu este un fruct foarte popular în România. Nu multă lume știe cu adevărat cât de benefică este ea, acesta fiind și motivul pentru care am decis să promovăm fructul magnific transformându-l în vin. În acest fel, oamenii pot avea și mai multă plăcere să consume coacăze negre, fructe care sunt atât de importante pentru sănătatea noastră.

 

  1. De unde vine vinul de coacăze? Care este originea lui?

Încă din Evul Mediu se știe despre existența vinului de coacăz negru ca leac natural folosit în medicină la acea vreme. Pentru prima dată, acest vin numit crème de cassis, a fost creat de călugării francezi în secolul al XVI-lea și a fost folosit ca remediu pentru icter.

 

  1. Care sunt beneficiile acestuia?
  • Fructele de coacăz negru sunt considerate printre cele mai bogate în vitamina C, de 3 ori mai mult decât portocalele;
  • Vinul de coacăze are proprietăți diuretice, depurative, pectorale, sudorifice, stomahice, antidiareice, anticolitice, astringente, hipertensive, antireumatice, antigutoase, antiinflamatoare, vermifuge, antiscorbutice, antihemoragice, antiinfecțioase, cicatrizante, vitaminizante, energizante;
  • Este benefic în boli cardiovasculare, previne insuficiența cardiacă și accidentele vasculare prin conținutul ridicat de antocianozide și vitamina C. El mărește rezistența capilarelor sanguine fragile, reduce ateroscleroza cerebrală, arterita, trombogeita obliterantă, intensifică circulația periferică slabă cauzată de menopauză, curață sângele de toxine, deșeuri și colesterol;
  • Vinul din coacăze negre ajută în tratarea afecțiunilor sistemului nervos (migrene, surmenaj fizic și intelectual, astenie psihică postgripală, oboseală generală, stres);
  • Are efect curativ în afecțiuni reumatismale (combate reumatismul cronic degenerativ și artritele reumatoide prin efectele antiinflamatorii, guta și mai ales poliartrozele generalizate și invalidante la mâini și picioare deformate).

 

  1. Ce efecte pe termen lung are asupra organismului?

Vinul de coacăze negre, cu plusurile sale nesfârșite, oferă beneficii pentru sănătate pe termen lung. Menține nivelul zahărului din sânge, precum și presiunea arterială normală îmbunătățind circulația sângelui și oferind astfel o senzație mai ușoară a corpului nostru. Vinul ne face mai energici pe termen lung, după ce corpul nostru este curățat de toxine.

Vinul de coacăze negre are, de asemenea, beneficii de frumusețe, cum ar fi: reînnoirea celulelor pielii și creșterea elasticității sale. Știm că fructele roșii închise sunt bune pentru pielea noastră și au efect anti-îmbătrânire în cel mai natural mod posibil.

 

  1. Care este perioada cea mai recomandată pentru producerea acestuia?

Fructele de coacăze negre nu se coc în același timp, astfel încât perioada de culegere a acestora poate dura de la câteva zile până la două săptămâni. Pentru noi, cea mai bună perioadă pentru a face vinul este după ce toate fructele sunt culese, astfel încât să putem profita de prospețimea lor și să extragem cele mai bune substanțe nutritive.

 

  1. Cu ce preparate se poate consuma cel mai bine?

Vinul de coacăze negre este foarte divers în împerecherea alimentelor. Fără îndoială, el se asortează bine cu deserturile, în special cele cu multă cremă și fructe proaspete. Vinul le completează cel mai bine. Un alt tip de combinație este cu diverse tipuri de carne roșie, deoarece acesta face carnea mai fragedă și mai suculentă. Vinul de coacăze negre este foarte popular, de asemenea, pentru prepararea sosurilor foarte subtile din bucătărie.

 

  1. Curiozități despre vinul de coacăze negre
  • „Coacăzul negru” este cel mai frecvent descriptor de arome al celui mai popular soi de struguri din lume: Cabernet Sauvignon;
  • Cultivarea coacăzelor negre în Europa a început în ultimele decenii ale secolului al XVII-lea;
  • Coacăzele negre au fost interzise în Statele Unite la începutul anilor 1900, deoarece răspândeau o ciupercă care ucide pinii albi;
  • Fiecare 100 de grame de coacăze conține 63 de calorii;
  • Decocția frunzelor, a scoarței sau a rădăcinilor a fost de asemenea folosită ca remedii tradiționale;
  • Componentele din frunzele coacăzului negru cresc secreția de cortizol de către glandele suprarenale, stimulând astfel activitatea sistemului nervos parasimpatic, care se poate dovedi util în stările legate de stres;
  • Cacăzul negru înflorește în timpul primăverii. Florile atrag sirfide și albine, care sunt responsabile pentru polenizarea acestei plante. În cazul în care insectele nu sunt disponibile, florile de coacăz negru sunt capabile să efectueze auto-polenizare (conțin ambele tipuri de organe de reproducere);
  • Alte soiuri de coacăze produc boabe roșii, albe sau roz. Acestea au un gust mai dulce, dar conțin mai puțini nutrienți decât coacăzele negre;
  • Frunzele de coacăz negru sunt utilizate ca agenți aromatizanți la fabricarea ceaiurilor;
  • Studiile medicale au arătat că fructele de coacăze negre conțin substanțe care îmbunătățesc circulația sângelui și funcțiile ochilor.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *