logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Petrache Poenaru – Inventatorul Stiloului

Viața lui Petrache Poenaru pare desprinsă dintr-un film cu multe peripeții și întâmplări interesante. Inventatorul stiloului s-a născut la 10 ianuarie 1799  în Benești, județul Vâlcea. A fost pedagog, inventator, inginer și matematician, precum și membru al Academiei Române.

Studiile din țară ale inventatorului român au avut loc la Craiova. După absolvire, a lucrat o perioadă pentru Episcopia din Râmnicu Vâlcea, după care a ajuns la București, unde a predat greaca veche la Școala Mitropoliei.

Nefiind cunoscător în arta mânuirii pistolului sau a pumnalului, Petrache Poenaru ajunge secretar al lui Tudor Vladimirescu, sub tutela căruia a inițiat și a tipărit primul ziar românesc: Foaie de propagandă.

La inițiativa lui Tudor Vladimirescu, Poenaru a plecat la Viena, în 1882, să mânuiască singurul instrument care îi era pe plac, condeiul. De la Viena a ajuns la Paris, unde a studiat filologia și politehnica, absolvind Școala Politehnică din Paris.

Pe parcursul anilor de studiu, Poenaru concepe și brevetează prima sa invenție: primul toc rezervor din lume. Brevetul, obținut la 25 mai 1827, descria noua invenție drept Condeiul portăreț fără sfârșit, care se alimentează singur cu cerneală, după cuvintele lui Poenaru.

Tânărul inventator a fost printre altele primul român care a călătorit cu trenul. În 1830, în Anglia s-a deschis prima cale ferată din lume, între Liverpool și Manchester. Poenaru a avut ocazia să călătorească cu acest tren la 27 octombrie 1831.

Însemnările sale după această experiență au fost următoarele:

[quote text_size=”small” author=”Petrache Poenaru”]

Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una dintre minunile industriei secolului…douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi.

[/quote]

 

După întoarcerea în țară, Petrache Poenaru și-a adus contribuția la organizarea învățământului național românesc, fiind fondatorul Colegiului Național Carol I din Craiova. În perioada 1834-1836 a militat pentru introducerea Sistemului Metric Zecimal în Muntenia. De asemenea, mai merită menționat și contribuția sa la înființarea din 1835 a Școlii de Agricultură, din Pantelimon. De asemenea, a fost co-fondator al Școlii de Poduri și Șosele (actuala Universitate de Construcții din București).

Petrache Poenaru a participat la Revoluția din 1948 și a făcut parte din Comisia pentru liberarea robilor. Mai exact, semnătura sa (P. Poenaru) apare pe primul comunicat al comisiei, din 12 iulie 1848. Documentul poate fi văzut în original la Muzeul Național de Istorie a României.

Inventatorul stiloului se stinge din viață la vârsta de 76 de ani, în data de 2 octombrie 1875.

Citește in continuare despre alți inventatori romani care au schimbat lumea in care trăim !

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *