Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Educația nonformală

Când întrebi un copil dacă îi place la școală, există șanse mari să ți se răspundă cu „nu”. Asta pentru că în metodele educative tradiționale, creativitatea copilului poate fi îngrădită, iar interesul acestuia scade pe măsură ce informația devine mai greu de acumulat. Atunci când vrei să te asiguri că micuțul tău înțelege și acumulează informațiile pe care i le oferi, ține minte că te poți folosi de educația nonformală.

Ce înseamnă educația nonformală?

Educația nonformală, spre deosebire de metodele educative tradiționale, reprezintă situațiile în care predarea informațiilor nu mai are rolul principal, iar acumularea de informații se face prin alt mod (de exemplu jocul). Astfel, se încurajează creativitatea celor mici, dar și originalitatea în gândire și se îmbunătățește modul de reacție în diverse situații.

Care sunt metodele de educație nonformală?

Asumarea de roluri, hands on (practică directă) și joaca sunt doar câteva dintre metodele nonformale folosite. Aceste metode îi provoacă pe copii să învețe, având ca rezultat acumularea de informații într-un mod distractiv. Astfel, cei mici nu doar că nu se plictisesc, ci chiar vor să învețe mai multe. Pentru procesele de învățare se pot folosi cântece, jocuri și utilizarea costumelor în activități de acest gen.

Cum îți dai seama dacă funcționează?

Procesul de învățare se încheie printr-o revizie a informațiilor oferite și a informațiilor acumulate. Această acțiune poate fi numită „procesarea informațiilor” și trebuie să vină din partea celor mici. Astfel, fiecare va împărtăși cu cel ce-l învață ce informații a reținut sau cum să le aplice în cazuri concrete.

Educație formală versus nonformală

Educația nonformală vine, de cele mai multe ori, de la părinți, în timp ce educația formală are nevoie de un spațiu organizat și cadre didactice. Pentru a crește apetitul celor mici pentru informații este important să îmbinăm metodele educative pe cât posibil. Indiferent de forma de educație, este important de reținut că cei mici au nevoie de recompense pentru a fi motivați. Astfel, este recomandat ca orice progres, cât de mic, să fie răsplătit cu laude.

Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *