logo
Generic filters
Exact matches only

[Review] – 6.9 pe scara Richter – în regia lui Nae Caranfil

„6.9 pe scara Richter”, cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil a fost proiectat în premieră mondială, la Cluj, în deschiderea ediției a 15-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2016, care a avut loc în perioada 27 mai – 5 iunie.

Pelicula este o comedie spumoasă, cu elemente de musical, un gen de spectacol inexistent până acum în filmele românești. Umorul este de calitate, fiind mai degrabă un umor de limbaj, decât unul de situație. Replicile personajelor sunt uneori acide, alteori sarcastice și neașteptate, ceea ce stârnește hazul chiar și celor mai greu de convins spectatori.

Așa cum spune Nae Caranfil, „6.9 pe scara Richter” este o comedie „parțial realistă, parțial nerealistă”, dar care reflectă foarte bine criza vârstei de mijloc și a vârstei a treia și a relațiilor în impas.

Pe tot parcursul filmului te întrebi dacă este o poveste despre relații (soț-soție, colegi de muncă, copii-părinți) sau despre obsesii (obsesia personajului principal masculin pentru un cutremur de mari dimensiuni). De altfel, filmul începe cu un cutremur și se încheie cu o scenă care aparent nu are nicio legătură cu cu acest fenomen natural, dar bulina roșie care este zburată de vânt de pe blocul cu risc de prăbușire ne duce clar cu gândul tot la cutremur. Frica obsesivă de cutremur îl urmărește pe personajul principal în realitate și în vis, nopțile fiindu-i presărate cu coșmaruri constante legate de cutremur. Deși își sfătuiește soția să meargă la psiholog, suspectând-o că ar fi depresivă (la sugestia amantei tatălui său), până la urmă ajunge chiar el la psiholog, căruia bineînțeles îi vorbește despre cutremure.

Un umor savuros apare în scenele în care cei doi soți sunt „alungați” din propiul apartament, pentru a le face loc tatălui și amantei acestuia, mult mai tânără decât el.

Elementele de musical sunt dozate inteligent, astfel că nu simiți nicio clipă nu sunt plictisitoare. Cei care nu iubesc acest gen de show nu trebuie să se sperie de elementele de musical pentru că nu vor avea timp să se plictisească, ci din contră, le vor savura din plin.

Din distribuție fac parte actorii Teodor Corban, Laurențiu Bănescu, Maria Obretin și Simona Arsu. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Cătălin Cristuțiu – montajul. O coproducție România-Bulgaria-Ungaria, selectată în 2014 la Berlinale Co-production Market, 6,9 pe scara Richter este produsă de Mobra Film, Korund-X Ltd. și Cinemafilm, cu sprijinul Eurimages, și va fi distribuită în România de Voodoo Films.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *