Search
Generic filters
Exact matches only

[Review]„Cartea scurtelor iubiri eterne” – Andrei Makine

andrei-makine

Toți avem iubiri care s-au cuibărit adânc în cotloanele sufletului nostru, iubiri pe care nu le vom uita niciodată. Despre asta este „Cartea scurtelor iubiri eterne” de Andrei Makine.

„Cartea scurtelor iubiri eterne” înseamnă opt instantanee care surprind tot atâtea povești de iubire plasate în Uniunea Sovietică, în perioada post-stalinistă și până la finalul ei. Maia, Vika, Leonora, Kira sunt doar patru din cele opt iubiri eterne care prin candoarea, tandrețea, inocența și frumusețea lor „sparg” hidoșenia lumii utopice creată de comunism. Fiecare capitol, scurt ca întindere, dar intens din punct de vedere emoțional, este dedicat unei iubiri eterne, presărată cu scene grotești ale paradelor comuniste și paradisurilor imposibile gândite de comuniști. În această lume urâtă și gri din Uniunea Sovietică, oamenii trăiesc iubiri intense și îi fac să viseze la lumea de dincolo de bariera comunismului.

Andrei Makine scrie despre iubire cu pasiune și emoție:

O iubea…așa cum poți fi iubit…doar altundeva decât pe acest pământ.

„Eram nespus de fericit și, în același timp, teribil de decepționat: niște cuvinte atât de prețioase, dar atât de neutre! Dar mai era și o scurtă frază bizară ca post-scriptum: mă sfătuia să beau lapte…Lapte? Ei bine, o să am grijă să beau lapte.

Am simțit atunci, cu toată ființa, că eram nebunește și disperat îndrăgostit. Nu numai de Maia și de buclele negre care îi fluturau în vânt. Dar și de ierburile care unduiau la trecerea ei, și de cerul acela cenușiu, trist, și de aerul ce mirosea a ploaie. Eram îndrăgostit până și de acea veche mașinărie agricolă cu cauciucurile plesnite, o bănuiam absolut necesară pentru armonia ce luase ființă sub ochii mei…”

„Cartea scurtelor iubiri eterne” începe și se încheie cu povestea „Poetului”. Cine este acest poet și ce soartă a avut el veți afla din cele 235 de pagini ale cărții lui Andrei Makine. Este lectura perfectă pentru o zi ploioasă de toamnă.

Andrei Makine este unul dintre cei mai apreciați scriitori francezi contemporani. S-a născut în Siberia și s-a stabilit în anii ’80 în Franța. În 1995, romanul său „Testamentul francez” a avut un succes răsunător, acela fiind momentul în care a fost adoptat definitiv de Franța.

_____________________________________________________________________

Cartea scurtelor iubiri eterne” – Andrei Makine

Gen: Beletristică

Anul Apariției: 2016

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *