„Salcia oarbă, fata adormită” este o colecție de 24 de povestiri semnate de celebrul scriitor japonez Haruki Murakami. Toate sunt construite în stilul său caracteristic, cu note de mister, tandrețe și delicatețe și elemente de fantastic.
Fiecare povestire din cartea „Salcia oarbă, fata adormită” are un final care îi stimulează imaginația cititorului și îl lasă fie să continue povestirea în maniera sa sau să ofere propriul final. Murakami nu îi pune niciodată cititorului finalul pe tavă și poate și acesta este unul dintre motivele pentru care și-a câștigat milioane de fani în întreaga lume.
Tânărul urcă încet dealul, făcându-și drum printre sălciile oarbe, atât de dese de parcă ar fi vrut să îi blocheze calea. De fapt, el este primul om care urcă dealul de când acesta a fost împânzit de sălciile oarbe. Cu pălăria trasă pe ochi, dând cu o mână la o parte musculițele ce se adună în jurul lui, tânărul își continua drumul. Pentru a o vedea pe fata adormită. Pentru a o trezi din somnul ei adânc și lung. – fragment din „Salcia oarbă, fata adormită”
O va trezi pe fată din somnul ei adânc și lung? Va răzbi printre sălciile oarbe și de ce sunt sălciile oarbe? Este doar unul dintre elementele de mister și fantastic din cele 24 de povestiri.
Haruki Murakami își pune cititorul în fața problemelor sociale și existențiale ale anilor ’60 prin intermediul unor povestiri aparent banale, dar care răscolesc sufletele zbuciumate ale tinerilor dintr-o perioadă la fel de zbuciumată și dificilă. Iubiri neîmplinite, sinucideri, boli psihice, adolescenți însingurați – toate acestea apar în povestirile din acest volum, care ne pregătește pentru romane precum „Iubita mea, Sputnik” sau „Pădurea norvegiană”.
Pendularea între realitate și fantastic, între lumea reală și vis dau farmec povestirilor lui Haruki Murakami. Omul de Gheață este un personaj jumătate în lumea reală, jumătate într-o lumea fantastică. Sau, poate după cum spunea Edgar Allan Poe, Omul de Gheață trăiește într-un vis în vis?
De fapt, Omul de Gheață nu era din gheață, ci doar rece ca gheața. Așa că nu se topea, chiar dacă se făcea cald. E adevărat că răceala aceea semăna cu răceala gheții, dar corpul lui nu era făcut din gheață. Într-adevăr, îl simțeam foarte rece, dar nu era o răceală care să fi luat căldura celorlalți.- fragment din „Omul de Gheață”
„Salcia oarbă, fata adormită” este cartea perfecta pentru diminețile și serile reci de iarnă.
_____________________________________________________________________
„Salcia oarbă, fata adormită” – Haruki Murakami
Gen: Beletristică
Anul Apariției: 2014