Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Semnificația Crăciunului

Crăciunul e sărbătoarea cea mai iubită din an, nu există contestație. În fiecare an, milioane de oameni oferă și primesc la rândul lor cadouri, se adună la un loc pentru diverse petreceri și așa mai departe. Însă Crăciunul înseamnă mult mai mult decât atât.

Nașterea lui Isus Hristos

Nașterea Mântuitorului este motivul religios pentru care se sărbătoreşte Crăciunul. Această sărbătoare are loc în aceeași dată (25 decembrie) încă din secolul al III-lea, însă înainte de asta, nașterea lui Isus era sărbătorită în 6 ianuarie, în același timp cu Boboteaza. Povestea nașterii Mântuitorului este spusă în fiecare an de către creștini. Se pare că data de 25 decembrie a fost aleasă de Biserica Creștină pentru a putea creştina culturile păgâne, adoptând unele dintre obiceiurile acestora. Astfel, Crăciunul a adoptat câteva tradiții din festivalului roman Saturnalia. Romanii obișnuiau să ofere cadouri și să se veselească în această perioadă.

Simboluri ale Crăciunului

Dincolo de semnificația religioasă a sărbătorii, în timpul Crăciunului pot fi observate o mulțime de simboluri specifice acestei perioade a anului. Fiecare obiect și obicei au un punct de pornire și o semnificație bine stabilită. De exemplu, Moș Crăciun este bazat pe Sfântul Nicolae, un om real din secolul al III-lea, care, odată ajuns episcop, oferea monede de aur oamenilor nevoiași, printre alte fapte bune.

Acadelele în formă de baston, au această formă pentru că simbolizează bastonul ciobanilor care au venit la nașterea Mântuitorului, culorile alb și roșu împletite pe acesta semnificând îmbinarea omului (sânge roșu) cu lumina divinității (alb pur).

Bradul de Crăciun simbolizează viața veșnică pe care creștinii o așteaptă după ce trec în neființă. Totodată, poate simboliza copacul din paradis, datorită faptului că acele sale nu pică toamna. Inițial, brazii, sau alți copaci, erau agățați în tavan, cu capul în jos, la fel ca un candelabru, iar cei care nu-și permiteau un copac obișnuiau să construiască unul, făcând o piramidă din lemn pe care o ornau cu mere, lumânări și hârtie. Luminițele de pe brad simbolizează stelele și lumina veșnică, iar steaua din vârf reprezintă Steaua din Bethlehem care i-a condus pe cei 3 magi la iesle.

Cadourile oferite de Crăciun simbolizează actul de iubire reprezentat de sosirea lui Isus pe Pământ din darul lui Dumnezeu. Pe de altă parte cadourile sunt asociate cu actele de binefacere realizate de Sfântul Nicolae în secolul al III-lea.

Tot de la Sfântul Nicolae vine și tradiția de a agăța ciorapi la șemineu, în care Moș Crăciun să pună cadouri sau cărbune pentru cei năzdrăvani.

Tăierea porcului este un element tradițional care a rămas din timpul dacilor. Pentru aceștia, porcul simboliza zeul întunericului, iar acesta scădea lumina soarelui. Dacii sacrificau un porc în perioada solstițiului de iarnă (22 decembrie) pentru a crește forțele soarelui. Drept urmare, credeau ei, ziua începea să crească.

Vâscul este și el un simbol intrat în simbolurile Crăciunului datorită păgânilor. Acesta era utilizat pentru că își menține culoarea verde pe tot parcursul anului. Celții îi atribuiau puteri curative, în timp ce scandinavii îl vedeau ca o plantă care aduce noroc și fericire în noul an.

Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *