Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
orasul medias
orasul medias

Cetatea medievală săsească, Mediasch (Mediaș)

Orașul Mediaș sau Mediasch este unul dintre cele 7 orașe care reprezintă foste cetăți medievale din Transilvania. În secolele XII-XIII, regii Ungariei au adus în zona Mediașului coloniști germani cunoscuți sub numele de sași și tot în această perioadă apare și prima atestare documentară a așezării. Aceștia au primit în anii ce au urmat anumite privilegii fiscale și au fost scutiți de obligativitatea de a participa la oastea regală, ceea ce a dus în continuare la dezvoltarea cetății.

Repetatele incursiuni turcești în Transilvania din perioada 1437-1438 au determinat o decădere accentuată a cetății din Mediaș, atât din punct de vedere economic, cât și demografic. Aflate sub permanent pericol al invaziilor turcești, satele și târgurile mai mici nu mai puteau asigura apărarea unor ziduri, astfel s-a recurs la fortificarea bisericilor. La mijlocul secolului XIV se ridică ziduri de fortificație pe o suprafață restrânsă, întărite cu două turnuri. Mai apoi, zidurile existente sunt supraînălțate și se proiectează construirea a altor trei turnuri, unite prin centuri prevăzute cu șanțuri de apă și drumuri de strajă, având ca scop protejarea zonei din jurul Bisericii Sfânta Margareta. Odată cu finalizarea ansamblului de fortificații s-au dezvoltat și breslele de meșteșugari.

Meșteșugarii din Mediaș și-au construit renume în toată Transilvania. La 1562 existau 34 de bresle de meșteșugari, cu meserii precum pălărier, ceasornicar, năsturar, săpunar, bărbier, chirurg, sticlar și altele.

Orașul Mediaș este la fel de frumos și bine conservat și astăzi. Aici s-au păstrat 17 turnuri, bastioane și ziduri înalte de peste 7 metri. Printre principalele obiective turistice de aici se numără biserica evanghelică Sfânta Margareta, Turnul Clopotelor, Turnul Mariei, Turnul Fierarilor, Turnul Forkesch, Turnul Croitorilor, Turnul Funarilor, Turnul Rotarilor, Scara Acoperită, Casa Rosenauer și Casa Schuller.

Biserica fortificată Sf. Margareta a fost construită în anul 1488, în stil gotic, și este înconjurată de un zid de apărare cu turnuri. Turnul bisericii, înclinat din cauza structurii solului, construit în 1460, a fost supraînălțat cu 3 nivele în 1550, iar în 1551, când a atins înălțimea de 68,5 m, el a mai primit 4 turnulețe, ceea ce însemna că orașul avea judecătorie.

Turnul bisericii evanghelice fortificate medias
wikipedia.org

Turnul constituia un punct ideal de observație a împrejurimilor. În acele vremuri nesigure, trâmbițașul orașului avea misiunea de a da alarmă cu trompeta în caz de pericol. Erorile acestuia erau aspru sancționate, mergând până la aruncarea acestuia din turn în cazul punerii în pericol a întregului oraș. De aici provine numele de Turnul Trompetiștilor.

Turnul Aurarilor (Forkesch) este unul dintre cele trei turnuri principale ale orașului. A fost construit între anii 1494-1534. Sub acoperiș se află o galerie de strajă din lemn, iar pe fațade se pot vedea guri de tragere înguste.

Casa Rosenauer fost construită în 1621, suferind transformări importante în secolul al XVIII-lea când a primit înfățișarea barocă. În secolul al XIX-lea, în această casă a stat familia Rosenauer, renumită pentru afacerile viticole. Fațada dinspre piață prezintă chenare baroce care încadrează ferestrele, conferind casei un aspect elegant și sobru. Înspre castel există o serie de tunele și pivnițe, fapt care presupune folosirea casei pentru evadare în cazul ocupării fortăreței.

Cu străduțe înguste, clădiri vechi, fortificații străjuite de turnuri și bastioane, imaginea orașului este tipică unui burg medieval. Dar, pe lângă toate acestea, Mediașul păstrează legende și povestiri pentru toți cei care vor să le descopere.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Mediaș poți alege între numeroase hoteluri, pensiuni sau apartamente situate în case cu o istorie îndelungată. Ofertele și informațiile acestor unități sunt prezentate pe site-urile de profil precum Cazare.info și nu numai.

Pentru servirea mesei în Mediaș poți alege din bucatele restaurantelor aflate în proximitatea cetății medievale, unde prețurile sunt mereu pentru buzunarul tuturor.

Cover - wikipedia.org

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *