Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
sighisoara
sighisoara

Cetatea medievală săsească, Schasburg (Sighișoara)

Cetatea Sighișoarei sau Schasburg, cum a fost denumită de către sași, este una dintre cele 7 așezări transilvănene fondate de către coloniștii veniți din vestul Europei. În secolul 12, regele Ungariei Geza al II-lea le solicită coloniștilor franconi din regiunea Rinului de nord să se stabilească aici, pentru a apăra granițele de est de atacurile tătare.

În anul 1280 a fost ridicată Cetatea Medievală din Sighișoara, care era formată din 14 turnuri și 4 bastioane, în prezent păstrându-se 9 turnuri și 3 bastioane. Cetatea era locuită exclusiv de sași, care au obținut în 1224 drepturi de la Regele Andreas al II-lea al Ungariei, inclusiv dreptul de a-și alege proprii preoți și judecători. Astfel au luat naștere breslele și turnurile de apărare care le purtau numele, printre care: Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor și Turnul Fierarilor. Ele ascund și în prezent nenumărate povești care așteaptă să fie descoperite.

Turnul cu Ceas este cel mai important simbol al orașului. Acesta protejează poarta principală a cetății și măsoară 64m înălțime. Cele 4 turnulețe indică autonomia judiciară de odinioară. Incinta sa a servit de-a lungul timpului drept sediul al primăriei, mai apoi închisoare și camera de tortură în timpurile medievale.

Sighisoara
via pixabay.com

Biserica din Deal „Bergkirche” este cel mai important monument de arhitectură religioasă din Sighișoara. Ea este a treia catedrală gotică ca mărime, după cele Viena și Istanbul, și singura din Transilvania care are în componența ei o criptă cu 60 morminte. Este situată la altitudinea de 429 m, pe cel mai înalt punct al Dealului Școlii, acolo unde, în vechime, se afla vechea citadelă de refugiu. Biserica domină cu masivitatea sa întreg orașul, ea fiind vizibilă din toate direcțiile.

Majoritatea celor 164 de case săsești locuite din cetate sunt monumente istorice. Cu o vechime medie de 300 de ani, casele au fost consolidate după incendiul din 1676, iar printre cele mai cunoscute sunt casele simbol din piața cetății precum Casa Venețiană sau Casa cu Cerb.

Printre casele cunoscute ale Sighișoarei se află și cea în care se spune că s-a născut Vlad Țepeș, în anul 1431. Aici, într-o casă din piața cetății, a locuit între anii 1431-1435 tatăl său Vlad Dracul, care stăpânea regiunea în numele regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg și aștepta momentul potrivit pentru a urca pe tronul Țării Romanești.

Astăzi, Cetatea Sighișoarei este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și constituie una dintre puținele cetăți medievale locuite ale Europei. Totodată, ea reprezintă și una dintre cele mai mari atracții pentru turiștii străini care vizitează România. Festivalul Medieval organizat în oraș reușește cu ușurință să-i poarte pe vizitatori în epoca de glorie a cetății, când străzile erau pline de culoare și de un altfel de zgomot, care te încarcă cu energie.

Pentru că orașul nu duce lipsa turiștilor în nicio perioadă a anului, el este împânzit cu spații de cazare. Fie că alegi să te cazezi în pensiunile aflate pe străduțele înguste ale cetății sau la un hotel din oraș, vei avea parte de o ședere călduroasă. Informațiile unităților care oferă servicii de cazare sunt prezentate pe site-urile de profil precum Cazare.info și nu numai. Pe lângă spațiile de cazare, numeroasele restaurante aflate în cetate îți pun la dispoziție nenumărate preparate tradiționale românești gustoase, din care îl poți alege pe cel preferat.

Căsuțele multicolore te vor cuceri din prima clipă, iar farmecul plimbărilor interminabile pe străduțele înguste te vor face să te gândești mereu cu drag la aceste locuri.

Cover - via pixabay.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *