escape room
escape room

Metode alternative de petrecere a timpului liber în Cluj

De multe ori, timpul nostru liber este consumat de vizionarea unui film, socializarea cu prietenii la o terasă din centrul orașului sau, pur și simplu, de activități care nu ne aduc nicio satisfacție și ne oferă sentimentul irosirii sale.

În unele cazuri, putem să dăm vina pe lipsa alternativelor de petrecere a acestuia. Dar, într-un oraș cum este Cluj-Napoca, ne este imposibil să pretindem că motivul principal stă în puținele opțiuni aflate la dispoziția noastră.

Desigur, având în vedere că timpul liber reprezintă în esență ceva extrem de personal, modalitățile sale de valorificare nu pot fi universale. Fiecare dintre noi își cunoaște cel mai bine preferințele individuale și poate alege cum să se bucure de aceste momente prețioase.

Există însă alternative mai puțin cunoscute, care oferă moduri diferite de relaxare și al căror farmec rămâne încă nedescoperit de mulți dintre noi. În continuare, vom vorbi despre cinci dintre acestea, urmărind cum pot fi ele realizate și care sunt beneficiile lor.

  1. Plimbare în Pădurea Hoia

Nu multe orașe se pot lăuda cu o pădure atât de aproape de centrul lor, cum este cazul Pădurii Hoia-Baciu din Cluj-Napoca. Întinzându-se pe o suprafată de 3 km pătrați, ea a devenit cunoscută la nivel internațional pentru forma ciudată a copacilor pe care îi găzduiește și pentru legendele privind fenomenele paranormale ce au loc în perimetrul său.

Chiar dacă toți locuitorii orașului știu de existența ei, puțin dintre aceștia au vizitat-o cel puțin o dată. În ultimii ani, au fost realizate mai multe acțiuni de dezvoltare a Pădurii Hoia, în interiorul ei fiind amenajat un parc de biciclete, dar și zone pentru alte sporturi, cum ar fi tir cu arcul și paintball.

Recomandarea noastră vizează însă o simplă plimbare de câteva ore prin pădure. Respiră aerul curat la doar câțiva pași de oraș, admiră frumusețea aparte a copacilor și odihnește-te pentru câteva clipe în Poiana Rotundă, punctul zero al fenomenelor paranormale din Pădurea Hoia. Pentru o experiență completă, pornește spre oraș în timpul serii. Booo!

  1. O partidă de Laser Tag cu prietenii

Socializarea cu gașca de prieteni reprezintă una dintre activitățile preferate de petrecere a timpului liber. Încă de la Aristotel știm că omul este un animal social, iar nevoia de comunicare a acestuia a evoluat de-a lungul anilor. Avem nevoie să ne simțim aproape de ceilalți și să fim integrați într-o comunitate.

Cu toate acestea, ieșirile cu prietenii implică, de cele mai multe ori, câteva ore de stat la o terasă sau într-un pub. Multe alternative de socializare rămân încă nedescoperite, una dintre acestea fiind laser tag-ul, un sport care simulează o luptă între două echipe cu ajutorul armelor care emit raze infraroșii.

Îți recomandăm să îți aloci câteva ore într-o zi de weekend pentru a-ți dezvolta împreună cu cei apropiați spiritul de echipă și comunicarea, gândirea tactică și strategică și pentru a petrece câteva momente de calitate alături de aceștia. Iar dacă urmărești să-ți descarci frustrările față de ei, Laser Tag-ul este una dintre cele mai bune oportunități.

  1. O evadare dintr-o cameră misterioasă

O altă activitate care poate fi realizată împreună cu prietenii este room escape. Primul joc de acest gen din Cluj-Napoca a fost deschis în anul 2013. De atunci, o mulțime de jocuri asemănătoare au fost lansate în oraș, oferind experiențe diferite care împrumută însă un concept similar: evadarea dintr-o încăpere prin rezolvarea unor puzzle-uri și ghicitori.

Jocul de evadare este o formă dezvoltată a cunoscutelor jocuri video room-escape și point-and-click. El este extras din spațiul virtual și așezat în cel real, iar jucătorii trebuie să-și folosească creativitatea, inventivitatea și spiritul de echipă pentru a scăpa cu succes din locul misterios în care se află.

Și această metodă alternativă pune accent pe latura socială. Dezvoltarea comunicării și interacțiunii sunt principalele obiective care stau în spatele unui astfel de joc, iar încrederea în capacitățile fiecăruia reprezintă un element fundamental al succesului evadării. Dacă vreți însă să vă pedepsiți un prieten, puteți să-l „uitați” în cameră.

  1. Relaxare în jurul animalelor

În cazul în care urmărești să petreci câteva clipe de liniște, fără a fi înconjurat de animale sociale, la 15 km de Cluj-Napoca poți să te bucuri de compania unor alt fel de animale.

Moara de Vânt este un parc de agrement și o grădină zoologică, dedicată iubitorilor de animale. Aici ai șansa să hrănești, să fotografiezi și să mângâi peste 250 de animale, printre care: iepuri, cerbi, ponei, lame, cai, maimuțe și purceluși. Orele petrecute aici reprezintă adevărate momente de relaxare, locul având o valoare terapeutică.

Îți recomandăm o vizită la Moara de Vânt atunci când stresul din timpul săptămânii atinge cote mari. Profită din plin de liniștea acestui loc și experimentează-l singur sau alături de câteva persoane dragi.

  1. Tras cu arcul

Dacă în trecut trasul cu arcul reprezenta un aspect fundamental al supraviețuirii, în prezent această activitate se poate practica pentru divertisment. În Cluj-Napoca există mai multe cluburi de tir cu arcul, cei interesați putând să învețe acest sport la nivel de performanță, sau să-l practice ca simplu hobby.

Arcurile din copilărie, improvizate din crengi și sfori, devin aici mecanisme complexe, realizate pentru a oferi cel mai mare nivel de satisfacție. Tirul cu arcul pune în valoare mai multe elemente, dezvoltând constituția atletică, nivelul de concentrare și îndemânarea. De asemenea, această activitate este potrivită pentru o după-amiază de relaxare.

Dacă urmărești să practici acest sport competitiv, mai multe cluburi din oraș organizează frecvent evenimente în acest scop. În cazul în care vrei să faci din trasul cu arcul o simplă alternativă de petrecere a timpului liber, ele îți oferă această oportunitate.

Fie că preferi să fii înconjurat de prieteni și familie atunci când desfășori activități relaxante, fie că îți place să petreci timp singur pentru a-ți reîncărca bateriile, Cluj-Napoca este o locație ofertantă în care vei găsi mereu metode alternative de petrecere a timpului liber, indiferent de anotimp.

Cover - Sursă foto: shutterstock.com
Tudor Gădălean

Tudor Gădălean

„Cuvintele au o putere magică. Ele pot să scoată la suprafață cele mai puternice emoții și să determine toate acțiunile omului.” – Sigmund Freud