Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Top 10 limbi pierdute de-a lungul timpului

De-a lungul timpului, oamenii au creat constant diverse limbi pentru a comunica. Acestea erau specifice unei anumite regiuni sau unui anumit popor, dar unele dintre ele au ajuns să fie răspândite în timp pe regiuni foarte extinse. Multe dintre limbile care s-au vorbit în trecut pe Pământ au dispărut complet, iar altele s-au modificat și au devenit unele dintre limbajele pe care le cunoaștem astăzi. Iată mai jos câteva dintre acestea:

  1. Limba Hunică

Este limba vorbită de poporul hunic, cunoscuți și drept huni. Motivul pentru care a dispărut această limbă a unei națiuni care a dominat Europa și o parte din Asia în trecut este faptul că hunii nu au pus cuvintele în scris.

  1. Limba Dacică

Limba strămoșilor noștri a început să dispară după cucerirea Daciei de către romani. Deși aceștia nu au eradicat limba autohtonă, cei mai mulți daci au adoptat latina. Limba dacilor a dispărut în secolele VI-VII, deși avem și azi unele cuvinte în limba română desprinse din ea.

  1. Limba Eteocretană

Este limba care se vorbea pe teritoriul insulei Creta din Grecia. Astăzi mai există doar sub forma unor hieroglife care dau mari bătăi de cap arheologilor și lingviștilor, deoarece există puțin indicii cu privire la însemnătatea acestora.

  1. Limba Meroitică

Este limba vechilor civilizații nubice din teritoriul prezentului Sudan. Este cunoscută prin intermediul unor surse egiptene și influențată de cultura egipteană.

  1. Limba Harappan

Este limba care a aparținut civilizației indiene din teritoriul Orientului Mijlociu din prezent. Se estimează că era vorbită de mai mult de 5 milioane de oameni.

  1. Limba Maypure

Era vorbită de un trib de indigeni din regiunea Venezuelei. Aceștia au fost exterminați de un trib rival, dar limba lor a supraviețuit încă mult timp după acel eveniment tragic.

  1. Limba Etruscană

A fost limba care a făcut competiție serioasă limbii latine în centrul Italiei timp de mai multe secole. Există puține rămășite din ea în prezent, în principal sub forma inscripțiilor.

  1. Limba Iberică

Era vorbită pe teritoriile Spaniei și Portugaliei, înainte de cucerirea romană din acea zonă. O dată cu dispariția dominației romane, a dispărut și limba aceasta.

  1. Limba Hatică

Hatienii erau oamenii care populau platoul Anatolian, de pe teritoriul Turciei. Cel mai probabil limba lor s-a pierdut după ce Indo-Europenii au invadat Anatolia.

  1. Limba Proto-Indo-Europeană

Din ea se trag engleza, rusia, limba farsi, bengaleza, albaniana și multe altele. Această limbă stă la baza celor mai multe limbi din lume.

Vezi mai multe curiozități pe bunadimineata.ro

Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *