Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Top 7 cele mai interesante limbi din lume

Deși cel mai des noi auzim engleza, franceza, italiana, germana sau spaniola, nu trebuie să uităm că în afară de acestea mai există zeci de limbi vorbite pe întinsul globului pământesc, iar multe dintre ele sunt interesante prin istorie, sunete și multe alte caracterisitici. Iată câteva dintre acestea:

  1. Taushiro

Este pe prima poziție în acest top deoarece este singura limbă vorbită doar de un singur om în întreaga lume, pe numele său Amadeo Garcia. Limba este originară din Peru și nu este legată direct de nicio altă limbă din zonă. Cel mai probabil aceasta va dispărea după moartea ultimului vorbitor.

  1. Piraha

Este limba tribului Piraha din Brazilia, și este foarte interesantă deoarece nu are cuvinte pentru numere sau culori și deține numai 3 pronume.

  1. Ayapa Zoque

Este o limbă cunoscută de doar doi oameni, care trăiesc în Mexic și care, culmea, nu vorbesc între ei. Este în pericol de dispariție, deși există eforturi de păstrare a ei din partea Universității Indiana, din SUA. Cei doi oameni însă au refuzat să poarte o conversație, fie chiar și în scopuri academice.

  1. Finlandeză

Nu este deloc asemănătoare cu cele ale țărilor din preajmă (Suedia, Danemarca sau Norvegia), provenind din familia limbii Uralice, nu din cea a limbii Indo-Europene.

  1. Esperanto

Creată în 1887, a fost adoptată ca limbă oficială de Insula Rose din Marea Adriatică, având între 100.000 și 2.000.000 de vorbitori în acest moment, deși nici unul dintre aceștia nu o vorbește ca limbă nativă.

    6.Ongota

Mai este cunoscută și sub denumirea de Birale, fiind o limbă vorbită de aproximativ 10 persoane în Etiopia. Nu se află sub formă scrisă, dar există încercări din partea lingviștilor de a o scrie, pentru a o păstra pentru viitoarele generații, din moment ce toți vorbitorii sunt oameni bătrâni și limba urmează cel mai probabil să moară cu aceștia.

  1. Friulian

Este vorbită în partea de nord-est a Italiei, de aproximativ 300.000 de oameni, care vorbesc desigur și italiana. Are influențe din italiană și franceză, dar unele cuvinte par a avea origini slave. Limba nu este încă în pericol de dispariție, dar este destul de neobișnuită.

Vezi mai multe curiozități despre limbi sau din lume pe bunadimineata.ro

Picture of Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *