logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Tot ce trebuie să știi despre aparatul de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat face aerul dintr-o încăpere mai rece prin procedeul de trecere al acestuia printr-un mecanism de răcire asemănător mecanismului utilizat de frigidere.

Acest aparat este diferit de ventilator pentru că ventilatorul nu răcește aerul propriu-zis, ci doar îl face să se simtă mai rece datorită faptului că îl mișcă cu o viteză mai mare dintr-o parte în alta, într-un spațiu limitat.

În cele ce urmează vă vom prezenta câteva informații utile în ceea ce privește utilizarea unui aparat de aer condiționat.

Avantajele aerului condiționat

Unul dintre principalele avantaje ale aparatului de aer condiționat este faptul că oferă confort pe timpul verii, când temperaturile încep să crească atât acasă, cât și la birou, prin faptul că răcește aerul din încăpere.

Un alt avantaj al acestui aparat este faptul ca este reglabil, astfel încât poți seta temperatura cea mai convenabilă pentru tine.

De asemenea, aerul condiționat, folosit în timpul verii, este benefic pentru persoanele care suferă de probleme cu inima și pentru bătrâni, cărora le s-ar putea face rău din cauza temperaturilor foarte ridicate din încăperea în care stau.

Aparatul de aer condiționat nu ajută doar la răcirea încăperilor. Dacă este folosit cum trebuie, acesta poate ajuta și la reducerea poluării și a prafului din încăperile în care este instalat, datorită filtrelor pe care le conține.

Dezavantajele aerului condiționat

Cel mai cunoscut dezavantaj al aerului condiționat este acela că provoacă dureri de cap, în special persoanelor care lucrează în spații de birouri unde aerul condiționat este ținut la un nivel foarte scăzut.

Un alt dezavantaj al acestui aparat este faptul că poate provoca alergii și poate duce chiar la boli mai grave precum astm, dureri în piept sau alte probleme respiratorii pentru cei care folosesc excesiv dacă acesta nu este curățat foarte bine și cu regularitate. Responsabile de aceste alergii sunt microorganismele din aer care se depun pe filtrele aparatului și care sunt apoi împrăștiate în toată încăperea.

De asemenea, aparatele de aer condiționat consumă foarte mult curent electric. Acesta ar putea reprezenta un factor negativ atât pentru bugetul celui care îl folosește, din cauza facturilor ridicate la electricitate, cât și pentru mediul înconjurător, din cauza creșterii producției de energie.

Tipuri de aparate de aer condiționat

Dacă totuși te decizi că ai nevoie de un astfel de aparat, fie acasă, fie la birou, înainte de a-ți achiziționa unul, trebuie să ții cont de anumite aspecte precum tipul de aparat de aer condiționate, capacitatea lui de răcire, costurile pentru întreținere, dar și costurile de funcționare a lui (ex. factura de curent plătită în perioada funcționării aparatului).

Cei care nu au nevoie de aer rece în întreaga casă, doar în încăperea în care își petrec cea mai mare parte a timpului, pot opta pentru un aparat de aer condiționat portabil, care este mai ieftin, cu o capacitate de răcire mai mică, dar care poate fi mutat în orice încăpere îți dorești tu, poți să îl iei chiar și la birou. Prețul unui astfel de aparat pornește de la 400 de lei și poate ajunge până la aproximativ 3.000 de lei.

În schimb, cei mai puțin călduroși, care au nevoie de răcoare în toată casa, pot opta pentru un aparat de aer condiționat fix, care să aibă o capacitate de răcire mai mare, prețul acestuia va varia în funcție de puterea sa de răcire, de brandul de la care este achiziționat, de designul său, dar și de tehnologia de tehnologia de curățare folosită și de consumul de electricitate. De asemenea, la aceste costuri se mai adaugă și cel de montare a aparatului, care este recomandat să fie făcut de către o echipă specializată în astfel de aparate. Prețurile unui aparat de aer condiționat fix, pentru apartament, pornesc de la 700 de lei și pot ajunge până la aproximativ 5.000 de lei.

Alte tipuri de aparate de aer condiționat, folosite mai mult în spațiile mai mari – cum sunt spațiile deschise de birouri –  sunt: aparatele de aer condiționat de perete, cu capacitate mare, aparatele de aer condiționat pentru tavan, care distribuie aerul rece prin tavan și aparatele de aer condiționat pentru podea, pentru cei care preferă ca aerul rece să urce de jos în sus în loc să le bată direct pe corp. Prețul unor astfel de aparate poate porni de la aproximativ 1.200 de lei și poate ajunge până în jur de 20.000 de lei în funcție de suprafața încăperii sau a clădirii și de capacitatea de răcire a aparatului.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *