Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
atv
atv

Tot ce trebuie să știi despre ATV-uri

Dacă ești pasionat de sport și adrenalină, precis ți-ai dorit la un moment dat să conduci un ATV (sau poate chiar ai făcut asta deja). Însă, aceste vehicule sunt pe cât de interesante, pe atât de periculoase, atunci când nu sunt folosite corect. Așadar, în cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva informații despre acest tip de vehicul și câteva folosințe ale acestuia.

Ce este ATV-ul

ATV-ul, sau All Terrain Vehicle (vehicul pentru orice teren), este asemănat cu o motocicletă pe 4 roți. Mai sunt menționate și sub numele de ATV Quads și sunt, de obicei, gândite pentru o singură persoană, însă, s-au construit câteva modele care permit și unui pasager să fie transportat. Acesta este considerat un vehicul de agreement, însă poate fi condus pe drumurile și șoselele din România, doar de către cei care posedă un permis de conducere din categoria B și B1. Așadar, vehiculul trebuie înmatriculat și asigurat.

Cum se folosește un ATV

Acest tip de vehicul se conduce într-un mod asemănător cu o motocicletă, însă, fiind pe 4 roți, este considerat uneori mașină. Principala sa funcție este cea de agrement, în special off-road, fiind preferat de iubitorii de adrenalină. Totodată, acest tip de utilaje este folosit și pentru sporturi precum diverse curse sau concursuri de tricks. Pe lângă asta, însă, este folosit și într-o serie de industrii precum agricultura, construcțiile, industria petrolieră ușoară și în cea forestieră. Totodată, acest tip de utilaje este folosit uneori și de paramedici, pentru a putea ajunge mai ușor la răniți, în unele situații, dar și de polițiștii de frontieră, armată și alți oameni ai legii.

Cine poate folosi un ATV?

În țara noastră, oricine deține un permis de conducere B1 sau B poate conduce un ATV, atâta timp cât acesta este înmatriculat și asigurat corespunzător.

Dacă ești interesat să îți cumperi un astfel de autovehicul, îți sugerăm să studiezi atent agenții de vânzări ATV-uri, pentru a vedea care are oferta care ți se potrivește cel mai bine.

Măsuri de siguranță

Este bine să ții cont de faptul că este indicat ca acest tip de vehicule să fie conduse cu o cască de protecție și multă prudență. Pe lângă aceasta, ar fi bine să ai la tine ochelari de protecție (mai ales în cazul în care conduci off-road), dar și îmbrăcăminte adecvată. Totodată, încearcă să eviți condusul ATV-ului pe o stradă pavată , pentru că acest tip de suprafață prezintă cel mai mare risc de accidente. O altă măsură de precauție de care trebuie să ții cont este inspecția ATV-ului înainte de cursă. Asigură-te că verifici ghidonul, cauciucurile și nivelul lichidelor la motor. Nu în ultimul rând, ține întotdeauna cont de numărul de persoane indicat pentru ATV-ul tău și nu depăși această regulă.

În cele din urmă, nu uita să te distrezi!

Cover - Sursă foto: shutterstock.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Da îmi plac Atv urile foarte mult și as vrea sa îmi cumpăr unul dar nu știu dacă pot da de permis pentruca am doar 13 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *