Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
fantana
fantana

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

În tradiția creștin-ortodoxă, încă de când suntem mici prichindei suntem învățați să așteptăm preotul pentru Bobotează. Sărbătorită în data de 6 ianuarie, această dată marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă sau, pentru cei mai creștini dintre noi, momentul în care Mântuitorul s-a născut în sens spiritual. Adițional, sărbătoarea marchează botezul lui Iisus Hristos realizat de Ioan Botezătorul, la vârsta de 30 de ani. Conform tradiției, aceasta este vârsta maturității în cazul evreilor. În țara noastă, există o serie de tradiții și obiceiuri practicate de Bobotează, precum sunt cele care urmează:

  1. Sfințirea Apei

Boboteaza este sărbătoarea în cadrul căreia apa este sfințită, în timp ce preotul desfășoară slujba de Iordan. Acest moment se pregătește cu foarte multă grijă și atenție la detaliu, în orice oraș sau loc din țară. Pentru a sfinți apa, este necesar un spațiu larg și vast în care se adună enoriașii. De asemenea, un râu sau o fântână este necesară pentru a se tăia o cruce realizată din gheață. După ce procesul se finalizează, oamenii vin și iau apă sfințită cu ajutorul vaselor pe care le au de acasă.

  1. Chiraleisa

În satele din Moldova și Bucovina, pe drumul spre casă se strigă „Chiraleisa”, sunetul purificator utilizat pentru un aer mai curat, belșug, an roditor, iar în fiecare fântână pe care enoriașii o găsesc, aceștia varsă puțină agheasmă proaspăt adunată. Ajunși în propria casă, aceștia stropesc cu agheasmă casa, pomii, animalele și întreaga curte pentru a o ține departe de spiritele rele.

  1. Aruncarea Crucii în apă

În timpul slujbei, preotul sfințește apa din râu, iar apoi aruncă o cruce. Conform tradiției, în recuperarea ei sar câțiva bărbați, iar cel care reușește să o aducă înapoi primul va fi binecuvântat cu noroc pe tot parcursul anului.

  1. Fetele își vor visa ursitul

Potrivit tradiției, orice fată care își va lega pe inelar un fir de mătase roșie, iar sub pernă va așterne un fir de busuioc, va reuși să își vadă ursitul în propriul vis. În trecut, această practică era foarte cunoscută și întâlnită în rândul domnișoarelor care așteptau cu mare bucurie acest moment tot anul. Bineînțeles, crenguța de busuioc provenea de la preotul care sfințea întreaga casă de Bobotează. Pe de altă parte, atât băieții, cât și fetele care cad pe gheață în această zi urmează să se mărite în 2017.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *