Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Alba

Județul Alba, cu reședința la Alba Iulia, este unul cu foarte multe locuri frumoase. Este așezat în Transilvania, în apropierea munților Apuseni și este învecinat cu județele Cluj, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Arad și Bihor. Dacă ești turist prin județul Alba, iată care sunt locurile pe care trebuie să le vezi. Iar pentru a avea o călătorie cât mai confortabilă, caută pe Cazare.info locuri unde te poți caza în zonă.

1. Cetatea Alba Carolina

cetatea-alba-carolina-romania_65648433

Sursă foto: © Ccat82

Probabil cea mai cunoscută atracție turistică din județ, Cetatea Alba Carolina e bogată în istorie. Ea încorporează două fortărețe construite anterior pe același loc – Castrul Roman al legiunii a XIII-a Gemina (106) și mai apoi Cetatea Medievală de la Bălgrad. Cetatea a fost construită în formă de stea, în stil Vauban și are 7 porți de intrare.

În interiorul cetății se pot vizita majoritatea monumentelor istorice importante din Alba Iulia precum Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Bathyaneum, Celula lui Horea sau Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. Pe lângă asta, poți să asiști la ceremonialul de schimbare a gărzii, care are loc la Poarta a III-a a cetății.

2. Râpa roșie

rapa-rosie-alba_29829218

Sursă foto: © Adrian Paduretu

Supranumită și „micul canion al României”, Râpa Roșie este o rezervație naturală geologică, situată în apropierea orașului Sebeș din județul Alba. Datorită oxizilor din fier, rocile de aici au căpătat o culoare roșiatică. Structura formată a fost cauzată natural de eroziunea apei și datorită versanților și crestelor se aseamănă cu o orgă imensă din piatră. Rocile au depuneri sedimentare de gresii cenușii și argile, ceea ce conferă canionului un aspect foarte interesant. Acest timp de relief este foarte rar în România, el fiind cunoscut sub numele de „badlands”, și este asemănător canioanelor americane.

3. Ghețarul de la Scărișoara

ghetarul-scarisoara-apuseni_4233023

Sursă foto: © Rechitan Sorin

Peștera Scărișoara din comuna Gârda de Sus adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Este o peșteră compusă din calcare de vârstă Jurasic superior (perioadă a Mezozoicului) și face parte din sistemul carstic Ghețar – Ocoale – Dobrești. Cele mai vechi bucăți de gheață a ghețarului datează de aproximativ 4000 de ani și oferă date importante despre cum era vremea atunci, când au fost incendii mari sau când a fost minerit de aur în apropiere. Structura ghețarului este în continuă schimbare prin trecerea anotimpurilor, astfel că o parte din formațiuni se topesc vara și se refac în forme asemănătoare iarna următoare.

4. Cetatea Câlnic

cetatea-calnic_27531054

Sursă foto: © Alexsleepy

Această cetate este una romanică și se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ce face această cetate specială este faptul că pentru o sumă modică (aproximativ 50 lei pe noapte) poți petrece o noapte în una dintre camerele cetății. Este una dintre cele mai bine conservate cetăți din Transilvania și a fost construită în secolul XIII.

5. Transalpina

transalpina_43503924

Sursă foto: © Jinga80

Este una dintre cele mai înalte șosele ale României și străbate 4 județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Fiind un drum de munte, această șosea este închisă pe perioada iernii. Vara însă, este un drum care îți oferă o priveliște minunată. A fost închis în ultimii ani datorită unor lucrări de reabilitare abandonate după ce firma de construcții a intrat în insolvență. Se pare însă că începând cu luna mai 2015, șoseaua va fi deschisă publicului.

6. Valea Frumoasei

valea-frumoasei-valea-raului-sebes_53583944

Sursă foto: © Abarboiu

Râul Sebeș era denumit de localnici, în trecut, Frumoasa, iar valea acestuia, Valea Frumoasei, oferă un peisaj incredibil, cu poienițe ascunse, apă de izvor, păduri verzi și cascade. Este un loc ideal pentru a te relaxa câteva ore și a respira aer curat de munte. În apropiere se poate vizita și vârful Sf. Petru și Mănăstirea Oașa.

7. Vânătările Ponorului

vanatarile-ponorului_62523041

Sursă foto: © Thecriss

Rezervația naturală Vânătările Ponorului este una ce îți oferă priveliști spectaculoase de la cascada cu același nume la peștera omonimă. Numele vine de la peretele calcaros de culoare vânătă situat în ponor.

În zonă se poate vizita și dealul cu melci, o rezervație paleontologică cu aspect neobișnuit – resturi lemnoase în formă de cochilie de melc, înfipte în stâncă de peste 65 milioane de ani.

8. Castelul Betlen-Haller – Cetatea de Baltă

castelul-Bethlen-Haller_60423941

Sursă foto: © Ciolca

O construcție impozantă din secolul XVI, castelul este acum asociat cu vinurile Jidvei. După o lungă istorie a proprietarilor, acesta este acum proprietate privată și nu este deschis vizitatorilor decât în grupuri organizate. Totodată, acest monument este în perioadă de reabilitare, fiind disponibile vizitării doar parterul și pivnița.

9. Cheile Rîmețului

cheile-rimetului-alba_56444181

Sursă foto: © Abdelmoumen Taoutaou

O rezervație naturală amplă, ce se întinde pe 150 hectare, Cheile Rîmețului pot fi traversate vara doar pe cursul apei, datorită reliefului. Aici au fost amenajate bride și cabluri de oțel care să facă traversarea mai sigură și permit vizitarea celebrului portal al Cheilor Rîmețului și a porțiunii „la cuptor”. În zonă puteți vizita și Mănăstirea Rîmeț, care a fost construită în secolul 14.

10. Peștera Huda lui Papară

pestera-huda-lui-papara_60221263

Sursă foto: © Antaltiberiualexandru

Această peșteră este una a superlativelor. Adăpostește cea mai mare colonie de lilieci din Europa, are cea mai lungă, cea mai mare, denivelată, dificilă sală și cea mai mare cascadă, cu cel mai lung curs subteran și cel mai mare debit din România. Pe scurt, este o încântare să o vizitezi, întrucât oferă un adevărat spectacol pentru ochi. Datorită pericolului pe care îl presupune intrarea în această peșteră, ea a fost închisă vizitării publicului în anul 2013, singurii care o mai pot vizita, cu autorizație, sunt speologii.

Aceste locuri sunt considerate cele mai frumoase în județul Alba și merită vizitate dacă ajungi pe acolo.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *