Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Bistrița Năsăud

Județul Bistrița Năsăud este poziționat în zona central nordică a României și are reședința de județ în orașul Bistrița. Se învecinează cu județele Cluj, Maramureș, Suceava și Mureș. Fiind în apropierea Carpaților Orientali, județul Bistrița Năsăud oferă o mulțime de obiective turistice naturale, însă există obiective și pentru cei ce călătoresc pentru cultură. Dacă nu știi ce anume să vizitezi în Bistrița Năsăud, iată care sunt cele mai frumoase locuri și caută unde te poți caza în județ pentru a le putea vizita.

Parcul Naţional Munții Rodnei

parcul-national-muntii-rodnei_10568273

Sursă foto: © Ioanasandulescu

Parcul Național Munții Rodnei a fost desemnat rezervație naturală în anul 1990 și este unul dintre cele mai valoroase astfel de rezervații datorită structurilor geologice, dar și al interesului spre faună, floră și speologie în zonă. Există aici inclusiv câteva specii endemice de plante. În interiorul parcului puteți vizita diverse mănăstiri (Biserica de lemn din Mănăstirea Moisei, construită în 1672) și arii protejate (peșteri, monumente naturale), dar și mori țărănești de apă, în satul Săcel. În Rezervația naturală Munții Rodnei sunt protejate și diverse specii de animale și păsări.

Pasul Tihuța

pasul-tihuta_25381303

Sursă foto: © Cristi111

Drumul care trece prin Pasul Tihuța este considerat unul dintre cele mai dificile trasee din România, datorită faptului că acesta traversează lanțul Carpaților Orientali și face legătura între Transilvania și Moldova. Trecătoarea este cunoscută și ca Pasul Bârgău și este situată la peste 1.200 m altitudine. În stațiunea turistică Piatra Fântânele se află un hotel care este considerat replică a castelului lui Dracula, imaginat de Bram Stoker.

Sângeorz băi

sangeorz bai

Sursă foto: Balnear.info

Stațiunea balneoclimaterică a fost menționată în documente încă din 1770 și are ape puternic mineralizate care ajută la tratarea bolilor precum obezitatea, colecistitele, gastrite, ulcer duodenal, constipație cronică sau pancreatită cronică. Izvoarele existente au ape minerale clorate, sodice, magneziene, bicarbonate și nămol mineral. Stațiunea este deschisă pe tot parcursul anului.

Peștera Izvorul Tăușoarelor

pestera izvorul tausoarelor

Sursă foto: Romaniajournal.ro

Peștera a fost descoperită în 1955 și este cea mai lungă și denivelată peșteră din România. Intrarea în peșteră este la o altitudine de 950 m. Pentru că este o peșteră cu un grad mare de dificultate în explorare, aceasta este deschisă doar pentru turiștii speologi, care au echipamentul potrivit, doar în anumite luni ale anului și doar contra cost.

Cetatea Ciceu

cetatea-ciceu-2

Sursă foto: Romanian-spas.ro

Cetatea este compusă de fapt din ruinele fortăreței medievale care era poziționată în punctul de întâlnire al localităților Ciceu-corăbia, Ciceu-Giurgești și Dumbrăveni. Primele atestări ale existenței cetății vin de pe la începutul secolului al XV-lea. Acum este aflată într-o stare avansată de degradare.

Lacul Lala Mare

Lacul_Lala_Mare

Sursă foto: Wikipedia

Este cel mai mare lac glaciar din România și este situat la poalele vârfului Ineu, la 1.815 m altitudine. Aici turiștii pot admira bujorii de munte. Lacul are o adâncime de 1,10 m și se întinde pe o suprafață de 5.637,5 metri pătrați. Printre speciile de pești care populează lacul se numără și păstrăvii.

Sugălete

Sugălete_azi

Sursă foto: © Wikipedia

Ansamblul de case cu arcade sprijinite pe 21 de stâlpi se află în centrul orașului Bistrița și au fost construite între anii 1480–1550. Acestea au fost construite în scop comercial, sub ordinul regelui Ludovic I. Aici funcționau prăvălii și ateliere, iar etajul superior al clădirii era locuit de persoane foarte importante în acea perioadă. Acum, în parter funcționează diverse magazine și un centru de informare turistică.

Lacul Colibița

lacul-colibita_69882115

Sursă foto: © Hexor2k

Este un lac de acumulare care a adunat și o mulțime de legende (se spune că pe fundul lacului se pot vedea casele fostului sat, că există pești mari care îi mănâncă pe cei ce sfârșesc înecați în lac). Situat la doar 50 km de orașul Bistrița, Lacul Colibița este locul unde se retrag în fiecare vară bistrițenii pentru a se răcori, a se distra și a pescui. Este un lac format artificial în anii 70, după mutarea locuitorilor din valea cu același nume. E situat la poalele munților vulcanici Călimani și oferă o vedere incredibilă turiștilor. Lacul Colibița are și proprietăți curative datorită aerului puternic ozonat.

Casa Memorială George Coșbuc

muzeul george cosbuc

Sursă foto: © Bistrita-nasaud.djc.ro

Casa marelui poet George Coșbuc poate fi găsită în satul numit după acesta (acum Coșbuc, înainte satul era numit Hordou) la 15 km de orașul Năsăud. Casa transformată în muzeu, omagiază viața și operele lui George Coșbuc și este întreținută în stare bună de către un muzeograf. În casă pot fi văzute manuscrise, poze și opere traduse ale poetului, precum și obiecte personale ale acestuia.

Muzeul memorial „Liviu Rebreanu” din Năsăud

casa memoriala liviu rebreanu

Sursă foto: © Cazare.info

Tot în apropierea orașului Năsăud, într-un sat care-i poartă numele, poți vizita și muzeul memorial Liviu Rebreanu. Deși autorul a locuit în acea casă doar 1 an, se spune că aici a găsit inspirația pentru romanul „Ion”. Aici vei putea observa citate ale scriitorului despre operele sale, ale altor scriitori despre Liviu Rebreanu. Tot aici poți vedea costumele populare purtate de Ion și Ana, oamenii reali care au inspirat romanul (deși oamenii sunt reali, acțiunea romanului e ficțiune, în cea mai mare parte).

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

3 răspunsuri

  1. Foarte interesante toate punctele de atractie. eu caut o cazare gen la casute intr-un cadru natural. Ma atrage zona Colibita, sa vad ce poribilitati sunt acolo. Multumesc!

  2. Superb articolul! Superbe locurile! Avem o tara minunata si incurajez pe toata lumea sa se intereseze cat mai mult despre ceea ce ofera natura si zonele culturale. As adauga un articol foarte frumos despre statiunea mea preferata pe care l-am citit nu demult in revista daibau. Pacat ca nu permiteti sa se vada si alte articole ca surse de informatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *