Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
județul Maramureș
județul Maramureș

10 cele mai frumoase locuri din județul Maramureș

Județul Maramureș este unul dintre cele mai frumoase și mai vizitate zone din țara noastră. Acesta se află poziționat în nordul țării, la granița cu Ucraina și se învecinează cu județele Satu Mare, Sălaj și Bistrița Năsăud. Acesta cuprinde patru zone folclorice vechi, care făceau parte din regiunea istorică Maramureș: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului, toate pline de istorie și tradiții, oferind astfel numeroase obiective turistice, atât naturale, cât și culturale și religioase. Dacă încă nu ai reușit să vizitezi Maramureșul, iată care sunt cele mai frumoase locuri de aici. Iar, dacă plănuiești o vacanță în această zonă a țării, caută pe Cazare.info unități de cazare.

Valea Vaserului

mocanita-valea-vaserului_64716791

Sursă foto: © Mykola Ivashchenko

Valea Vaserului este una dintre cele mai pitorești văi din nordul României. Aceasta are o lungime de aproximativ 40 km. Prin această vale circulă trenul cu aburi Mocănița, fiind și ultimul transport de acest fel care circulă în România.

Pe traseul turistic, Mocănița cu aburi de pe Valea Vaserului circulă, de obicei, între lunile mai și octombrie. Aceasta poate avea două tipuri de vagoane: închise sau sub forma de terasă, de unde turiștii pot admira peisajul superb al văii.

De asemenea, aici există și numeroase izvoare cu apă minerală, dar și zăcăminte cu polimetale, mărturie a activităților vulcanice din zonă.

Băile Ocna Şugatag

baile-ocna-sugatag_32552077

Sursă foto: © Lenutaidi

Stațiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag de află în localitatea cu același nume, la 20 de kilometri distanță de orașul Sighetu Marmației. Acesta a fost menționată documentat încă din anul 1355. Aici există câteva lacuri, unice în Europa, formate în urma prăbușirii minelor de sare din zonă, a căror ape cu conținut ridicat de sare ajută la tratarea unor boli precum reumatismul, parezele, afecțiunile ginecologice sau polineuropatia. Lacurile de aici conțin ape minerale sodice şi clorurate.

În apropierea lacurilor s-a amenajat și o bază de tratament ce dispune de mai multe bazine interioare și exterioare, cu apă sărată. Stațiunea este deschisă pe tot parcursul anului.

Parcul Național Munții Rodnei

muntii-rodnei_56155076

Sursă foto: © Ionutanisca

Parcul Național Munții Rodnei este situat pe teritoriile a două județe: Maramureș și Bistrița Năsăud. Acesta a fost desemnat rezervație naturală în anul 1990 și reprezintă unul dintre cele mai importante astfel de arii naturale din țara noastră, atât pentru flora și fauna care se dezvoltă aici, cât și pentru peisajele sale naturale și a interesului pentru speologie.

Aici puteți întâlni numeroase plante și animale ocrotite prin lege, precum și arii protejate cum ar fi peșterile sau monumentele naturale. De asemenea, în interiorul Parcului Național Munții Rodnei puteți vizita și câteva biserici vechi din lemn, precum și morile de vânt țărănești din satul Săcel.

Cimitirul Vesel din Săpânța

cimitirul-vesel-sapanta_58578032

Sursă foto: © Lucianbolca

Cimitirul Vesel din localitate maramureșeană Săpânța este unul dintre cele mai cunoscute locuri de veci din România. Ceea ce transformă acest cimitir într-unul unic în țara noastră sunt crucile din lemn ale mormintelor de aici, foarte viu colorate, pe care sunt sculptate scene din viața personală sau profesională a celui care este înmormântat acolo. De asemenea, pe lângă sculpturile frumos pictate, pe unele cruci din lemn apar chiar și texte umoristice, numite epitafuri, care descriu, într-un mod cât se poate de umoristic, viața decedatului.

Se spune că primele cruci din Cimitirul Vesel au fost realizate în anul 1935 de sculptorul maramureșean Stan Ioan Pătraș, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu. În realizarea lor se crede că acesta s-a inspirat din cultura dacică, în care moartea era considerată un eveniment vesel.

În total, peste 800 de astfel de cruci originale, lucrate manual din lemn de stejar, pot fi admirate în Cimitirul Vesel din Săpânța. Datorită acestor piese unicat, cimitirul a fost transformat într-un adevărat muzeu în aer liber care atrage mii de turiști anual.

În apropierea Cimitirului Vesel se află și casa memorială a lui Stan Ioan Pătraș (1908-1977), sculptorul care a realizat majoritatea crucilor care pot fi admirate în acest cimitir. Clădirea a fost transformată în muzeu și poate fi vizitată de turiști.

Pasul Prislop

pasul-prislop-manastirea-prislop_43307136

Sursă foto: © Costel Florin Astefanei

În Maramureș se află și Pasul Prislop, considerat a fi cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali, fiind situată la o altitudine de 1.416 de metri. Acesta face legătura dintre Depresiunea Maramureșului și Valea Bistriței Aurii din regiunea istorică Moldova.

Pe lângă frumusețea peisajului din această zonă, aici se pot vizita și un han, o mănăstire, un monument care amintește de ultima invazie a tătarilor (Preluca Tătarilor) și un muzeu al rădăcinilor, unde sunt expuse peste 100 de tipuri de rădăcini de arbori cu forme bizare. Tot în Pasul Prislop se organizează anual, sfârșitul lunii august, festivalul folcloric „Hora de la Prislop”.

Memorialul Sighet

memorialul-sighet_57994269

Sursă foto: © Andreass96

Memorialul Sighet este amenajat în fosta închisoare din Sighetu Marmației, construită în anul 1897. Aceasta era cunoscută și sub numele de „Închisoarea Miniștrilor”, aici fiind încarcerați și torturați peste 100 de demnitari români din Perioada Interbelică.

Memorialul Sighet face parte din Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, împreună cu Centrul internațional de studii asupra comunismului care își are sediul în București.

Fiecare celulă din această închisoare a fost transformată într-o cameră de muzeu în care, prin intermediul obiectelor, fotografiilor, documentelor, dar și al înregistrărilor – în unele cazuri – spune istoria persoanei care a fost încarcerată aici.

Pe lângă celulele-muzeu, în interiorul curții închisorii a fost amenajat un loc de reculegere și rugăciune, unde turiștii pot aprinde o lumânare în cinstea celor care au murit după gratiile acestei închisori. De asemenea, tot aici se află și celebrul monument „Cortegiul Sacrificaților” care prezintă un grup statuar format din 18 siluete umane care se îndreaptă spre un zid care le închide orizontul.

O altă componentă a Memorialului este Cimitirul Săracilor, aflat la 2,5 kilometrii distanță față de Sighetul Marmației. Aici au fost îngropați, în secret, cei 54 de deținuți politici care au murit în închisoarea de la Sighet. În cinstea lor, în interiorul cimitirului a fost realizat un proiect peisagistic care are forma hărții României și este format din arbuști. Privit de pe un punct de belvedere amenajat pe malul Tisei, odată cu creșterea vegetației, se va transforma într-o poiană care are forma României.

Muzeul de mineralogie din Baia Mare

muzeul de mineralogie din baia mare

Sursă foto: Muzeul de mineralogie Baia Mare

Muzeul de mineralogie din Baia Mare a fost înființat în anul 1989. Acesta este considerat cel mai mare muzeu regional din Europa, ce include o colecție de aproximativ 19.000 din minerale, fosile și roci, unele dintre exponate fiind unice în lume, dintre care sunt expuse doar aproximativ 1.000 de exponate. Acesta este format din sectoare: cel științific, ce include mai multe secțiuni și cel al „florilor de mină”, ce cuprinde cele mai frumoase și mai rare exponate ale muzeului.

Pe lângă expoziția de bază, aici se mai organizează și expoziții tematice, temporare, dar și diverse evenimente cu caracter științific sau cultural.

Muzeul Etnografic 

muzeul-satului-maramuresan_4186291

Sursă foto: © Rechitan Sorin

Muzeul Etnografic maramureșan este format din Secția Pavilionară și Secția în aer liber, cunoscută și ca Muzeul Satului.

Secția pavilionară a Muzeului Etnografic din Baia Mare a fost înființată în anul 1964. Aceasta include mai multe obiecte de patrimoniu provenite din cele patru zone istorice ale județului: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului. Printre obiectele expuse aici se află: instrumente folosite în agricultură, instalații tehnice, colecții de ceramică și de obiecte de cult, precum și colecții de costume populare și materiale folosite în casă.

Muzeul Satului, secția în aer liber a Muzeului Etnografic, a fost înființat în anul 1984 și este amplasat pe Dealul Florilor. Acesta se întinde pe o suprafață de 6 hectare pe care sunt amenajate grupuri gospodărești și anexele lor, provenite din cele patru zone istorice din nordul țării: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului.

Printre cele mai cunoscute ansambluri gospodărești expuse aici se află: bisericile de lemn din satul Chechiș, gospodăria Borșa, gospodăria Prislop sau casa Petrova.

Complexul astronomic din Baia Mare

complexul astronomic din baia mare

Sursă foto: Baiamare.ro

Complexul astronomic din Baia Mare este format dintr-un planetariu și un observator astronomic.

Planetariul de la Baia Mare a fost înființat în anul 1969, fiind primul planetariu public din țara noastră. Camera solară a planetariului are formă rotundă, iar cu ajutorul unui proiector modern pe cupola ei este simulat un cer înstelat pe care pot fi proiectate până la 7.000 de stele. Aici, turiștii se pot uita la constelații sau pot urmări simulările unor fenomene sau mișcări ale astrelor cerești.

Observatorul astronomic a fost înființat în anul 1970. Acesta are o cupolă rotativă și dispune de mai multe telescoape moderne cu ajutorul cărora se fac observații asupra Soarelui și a astrelor cerești.

De asemenea, complexul astronomic include și sector expozițional și o bibliotecă de specialitate.

Biserica de lemn și Mănăstirea Bârsana

manastirea-barsana_10929069

Sursă foto: © Mihai Zaharia

Biserica de lemn din Bârsana și Mănăstirea Bârsana sunt două edificii de cult foarte vizitate de către turiștii care vin în Maramureș.

Biserica de lemn din Bârsana, care poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, a fost construită în anul 1711, iar în prezent, după ce a fost mutată de mai multe ori, aceasta este amplasată pe Dealul Jbâr. Aici este păstrată și în prezent o parte din pictura murală, care pot fi cel mai bine observată în altar și naos.

Mănăstirea Bârsana, care poartă hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, se află la câțiva kilometrii distanță de biserica din lemn, aceasta fiind construită mai recent. Mănăstirea este așezată pe Valea Izei și este formată dintr-un ansamblul de construcții din lemn care au păstrat stilul arhitectural specific lăcașurilor de cult din această zonă.

Împreună cu aceste două lăcașuri de cult merită vizitate și celelalte biserici din lemn din Maramureș.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

6 răspunsuri

  1. In articolul „10 cele mai frumoase locuri din județul Maramureș” soarele se afla exact in Valea Vaserului :), o zona superba. Am fost in zona aceea si cu siguranta o sa mai revin si pt faptul ca ai ce vizita acolo, chiar nu te plictisesti de zonele superbe ale Maramuresului, foarte ingrijite si pastrate curate si pentru ca sunt atata de traditionalisti, numai cuvinte de bine am de spus de zona asta.

  2. Mocănița din Valea Vaserului nu este ultimul mijloc de transport de acest tip din România („Prin această vale circulă trenul cu aburi Mocănița, fiind și ultimul transport de acest fel care circulă în România”). O altă mocăniță, cel puțin la fel de frumoasă, este în Bucovina la Moldovița:
    http://www.cfi.ro/index.php?p=1_12
    https://www.youtube.com/watch?v=FGUWmE11HrQ
    De asemenea, ocazional, circulă și alte mocănițe prin România

  3. Ca sa simti adevaratul farmec al Maramuresului trebuie sa alegi o pensiune traditionala la gospodarii zonei de pe valea Cosaului,valea Marei,valea Izei sau Vaserului unde ospitalitatea gazdelor,mancarea traditionala,arhitectura din lemn tipic Maramuresului istoric te fac sa te simti bine indiferent din ce zona a tarii ai veni.

  4. Extraordinar de frumos maramures-ul, cimitirul vesel este mai mult decât genial. Eu am inchiriat o mașină de pe topcarrentals.ro/inchirieri-auto-Baia-Mare, și am găsit preturi foarte bune. Va recomand cu încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *