Așezat în centrul României, în estul regiunii Transilvania, județul Harghita este unul dintre cele trei județe care alcătuiesc subregiunea Ținutul Secuiesc. Are reședința de județ la Miercurea Ciuc și este îngrădit de județele Neamț, Bacău, Covasna, Brașov și Mureș. Având 3 tipuri de relief (de munte, de deal și de depresiune), Harghita reușește să iasă în evidență prin câteva obiective turistice care merită vizitate. Descoperă unde te poți caza în județ.
Lacul Roșu
Sursa foto: Attila Tatár
Lacul Roșu, cunoscut de localnici și sub numele de Lacul Ghilcoș, este un lac de acumulare format în mod natural, la poalele muntelui Hășmașul Mare. Acesta avea, la ultimele măsurători, un perimetru de 2830 m. S-a format în urma prăbușirii unui vârf de munte, în anul 1837 sau 1838 (deși este un lac tânăr, anul de formare al acestuia este neclar). După ce valea a fost blocată de alunecarea de teren, pădurea de brazi a fost inundată, iar în timp, arborii s-au pietrificat. Lacul Roșu este cel mai mare lac montan natural din România și este un loc preferat de turiști pentru recreere. De aici, vizitatorii se pot aventura pe diverse trasee turistice sau se pot plimba cu barca pe lac. Află mai multe despre acest obiectiv turistic de pe Wikipedia sau descoperă aici unde te poți caza în apropiere.
Salina Praid
Sursa foto: Starcip
Salina Praid din județul Harghita este una dintre cele mai renumite saline din țara noastră. Înainte de modernizarea Salinei Turda din județul Cluj, aceasta era cea mai vizitată mină de sare din România. Aici vin turiști care sunt fascinați de frumusețea ei, dar vin și bolnavi cu afecțiuni ale căilor respiratorii (astm, bronșite, alergii), pentru a le trata. Acest lucru se întâmplă pentru că aerul sărat, puternic ionizat, ajută la calmarea acestor probleme de sănătate pe termen lung. Turiștii care vizitează salina se pot bucura în timpul verii și de băile sărate, situate în apropierea minei de sare. Pentru a putea intra în Salina Praid, care se află la mai bine de un kilometru în subteran, turiștii trebuie să achite o taxă de intrare. Poți afla mai multe informații despre Salina Praid de pe site-ul oficial, iar dacă plănuiești o vizită, caută aici o unitate de cazare apropiată.
Stațiunea Bilbor
Sursa foto: Editor77
Comuna Bilbor este localitatea cu cel mai mare număr de izvoare minerale din județ, acesta atingând pragul de 700 izvoare. Dintre acestea însă, doar 17 sunt exploatate pentru gradul lor de mineralizare și efectele lor. Apele din zonă sunt carbogazoase, magnezice, calcice, bicarbonatate, sodice, hipotgone sau bogate în fluor, litiu, iod, cupru, brom, zinc, radiu și radon. Turiștii pot să beneficieze de trasee montane în zonă, unde trăiesc și animale protejate de lege, precum cerbul carpatin, râsul, mistrețul, jderul sau cocoșul de munte. Descoperă și alte curiozități despre Bilbor pe site-ul oficial al comunei.
Lacul Sfânta Ana
Sursa foto: Sebastiangh
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, acesta fiind format exclusiv din precipitații, în craterul unui vulcan care a erupt pentru ultima dată acum peste 10.000 de ani (este cea mai recentă erupție a unui vulcan în zona Carpaților și a Europei de Est. Concentrația minerală a apei din Lacul Sfânta Ana este asemănătoare apei distilate. Lacul are o formă ovală, o adâncime maximă de 6,4 m și o suprafață de 19,3 hectare. Acesta este alimentat doar de ploaie, nefiind conectat la izvoare, iar iarna are un strat de gheață de aproximativ 1 metru. Turiștii se pot bucura de o oază de relaxare și de trasee turistice în zonă. Poți obține mai multe informații despre acesta pe pagina oficială.
Borsec
Sursa foto: Vila Borsec
O altă stațiune cu multe izvoare minerale este Borsec, locul unde se îmbuteliază și una dintre cele mai consumate ape minerale de pe piața românească (cu același nume). În zonă, există câteva obiective turistice naturale care trebuie văzute, precum Peștera de Gheață (se formează ghețari care se aseamănă stalactitelor și stalagmitelor), Poiana Zânelor (un ansamblu de izvoare minerale sub formă de bazine), cariere de travertin abandonate, Izvorul Străvechi (o mofetă), Cetatea Bufniței (o pantă abruptă unde pot fi văzute ruine ale unei construcții militare din primul Război Mondial, dar și pârtii de ski în timpul iernii. Tot în Borsec, turiștii pot vizita Muzeul Apelor Minerale, amplasat chiar în centrul stațiunii. Dacă vrei să vizitezi stațiunea, poți găsi locuri de cazare aici sau poți afla mai multe informații despre aceasta, accesând site-ul oficial.
Cheile Bicazului
Cheile Bicazului, unele dintre cele mai spectaculoase chei din România. Sunt situate pe teritoriul județelor Harghita și Neamț și fac parte din Parcul Natural Cheile Bicazului-Hășmaș. Acestea se întind pe o porțiune de 8 km și s-au format prin erodarea calcarelor mezozoice de către râul Bicaz și afluenții săi. Drumul prin Cheile Bicazului oferă călătorilor o priveliște încântătoare, iar unele stânci sunt marcate pentru alpiniști, existând totodată și trasee turistice montane. Descoperă informații despre aceste trasee pe site-ul oficial al Parcului Natural.
Băile Tușnad
Sursa foto: Cristi111
Orașul Băile Tușnad este recunoscut în întreaga țară pentru baza de tratamente cu ape minerale. Aici vin pacienți care vor să beneficieze de tratamente terapeutice pentru afecțiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos, afecțiuni digestive sau endocrine. Curele de tratament se fac cu ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice și bicarbonatate și mofete, la care contribuie și climatul subalpin. Despre Băile Tușnad există date începând cu secolul XVIII, când localnicii se foloseau de efectele terapeutice ale apelor minerale din zonă, denumind Băile Tușnad „Perla Ardealului”. Află mai multe despre stațiune pe site-ul oficial sau găsește-ți un loc de cazare aici.
Mlaștina Dumbrava Harghitei
Sursa foto: Green Harghita
Dumbrava Harghitei este o rezervație naturală din județul Harghita. Este protejată pentru zona mlăștinoasă pe care o conține (numită smârc) și care conține câteva specii de plante protejate la nivel european. Printre aceste plante se numără curechiul de munte (nu are legătură cu regionalismul transilvănean pentru varză), Roua Cerului, Ochii Șoricelului, Iarba Surzilor sau Paludella Squarrosa (o plantă foarte rară). Zona protejată se întinde pe 2 hectare și se află pe raza comunei Lueta. Poți afla mai multe despre această mlaștină pe site-ul oficial.
Poiana Narciselor de la Vlăhița
Sursa foto: Wikipedia
În apropiere de orașul Vlăhița, în partea de sud a județului Harghita, există o arie protejată prin lege numită Poiana Narciselor. Aceasta este o zonă de fânețe care adăposteşte în jur de 150-200 de narcise albe pe metru pătrat. Tot aici sunt regăsite și alte specii de plante protejate la nivel european, printre care Daria, Rotoțelele Albe, Joldeala, Bulbucul de munte și o specie rară de orhidee, denumită Papucul Doamnei. Rezervația se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și este locul în care în fiecare an, în luna mai, se organizează „Festivalul Narciselor de la Vlăhița”. Poți citi mai multe despre aceasta pe Wikipedia.
Castelul Lázár
Sursa foto: Wikipedia
Castelul Lázár poartă numele familiei care l-a construit și care a ridicat și cetatea din zonă, actualmente satul Lăzarea din județul Harghita. Castelul reușește să îmbine mai multe stiluri arhitectonice, printre care cel romanic, gotic și cel renascentist, datorită faptului că construcția acestuia s-a făcut progresiv, pe baza construcției anterioare. Astfel, cel mai vechi corp al castelului datează din 1532. Cea mai veche inscripție de pe clădire se află pe bastionul sud-vestic al acesteia și scrie în latină: „Propugnaculum istud fecit fieri Generosus Dominus Stephanus Lazar Regius Supremus Sedis Siculicalis Csik Gyrgio et Kazon. Anno Domini Millesimo Septingentesimo Trigesimo Primo 19 die Septembris” (Această clădire a devenit bastion al Generosului Domn Ștefan Lazăr al Regelui Suprem Secuiesc Csik Gyrgio și Kazon. 19 septembrie, în anul Domnului 1731). Castelul este înscris pe lista monumentelor istorice din județ. Poți descoperi mai multe lucruri interesante despre acesta pe Wikipedia.