logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Hunedoara

județul Hunedoara

Județul Hunedoara este unul dintre cele mai bogate judeţe din țara noastră atât din punct de vedere istoric, cât și din punctul de vedere al resurselor naturale. Aici se află cetăţi dacice și castre romane, importante castele și cetăți medievale, muzee și lăcașuri de cult, dar și unul dintre cele mai importante parcuri naturale din țara noastră. Dacă ajungi în această zonă a Transilvaniei, îți recomand să vizitezi județul Hunedoara, iar dacă vrei să îți petreci câteva zile aici, interesează-te de ofertele de cazare.

1. Castelul Corvinilor

castelul-corvinilor_27484913

Sursă foto: © Razvan Nicolescu

Castelul Corvinilor este cetatea medievală a orașului Hunedoara. Cunoscut și sub numele de Castelul Hunedoarei, Castelul Corvineștilor sau Castelul Huniazilor, această construcție impunătoare reprezintă unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. De asemenea, acesta este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Anual, aici se organizează „Zilele castelului”, un festival medieval cu domniţe, cavaleri, vrăjitoare, dansuri medievale și proiecţii de filme.

2. Cetatea de la Deva

cetatea-deva_7896711

Sursa foto: © Florin Giorgini

Cetatea de la Deva este construită în secolul XIII pe cel mai înalt deal care împrejmuiește orașul cu același nume. Astăzi Cetatea Devei este o ruină, fiind distrusă în anul 1849 în urma unei explozii în magazia cu muniție. În ultimii ani monumentul istoric a intrat într-un proces de restaurare însă a rămas deschis publicului. De aici se poate admira o panoramă superbă asupra orașului și împrejurimilor.

3. Sarmizegetusa Regia

sarmizegetusa-regia_69039041

Sursă foto: © Bogdan Carstina

Sarmizegetusa nu este doar o cetate așa cum probabil crede majoritatea lumii, ci este un teritoriu alcătuit din sute de cetăţi dacice, răspândite pe o distanță de aproximativ 5000 de kilometrii. Cea mai importantă cetate de pe acest tărâm dacic este Cetatea Sarmizegetusa Regia, aceasta fiind capitala Daciei și cetatea de scaun a regelui Decebal. Cetatea este compusă din şase fortăreţe: Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Căpâlna şi Băniţa, care erau dispuse în cerc, în jurul cetății și aveau rol de apărate. În prezent, cetatea dacică face parte din patrimoniul mondial UNESCO și poate fi vizitată de turiști.

4. Cetatea Mălăieşti

cetatea-malaiesti-hunedoara_17634643

Sursă foto: © Gabriela Insuratelu

Cetatea Mălăieşti  a fost construită în secolul XIV de familia de cneji Sărăcin. Aceasta a fost locuită până în secolul XVII când a fost distrusă în urma războiului dintre curuţi şi lobonţi. În urmă cu câțiva ani cetatea a fost renovată, încercându-se reproducerea ei cât mai exactă. În prezent aceasta este deschisă publicului spre vizitare.

5. Biserica de piatră Densuș

biserica-de-piatra-densus-hunedoara_58553879

Sursă foto: © Elenaphotos

Biserica de piatră Densuș este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII din pietrele aduse de la ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Se spune despre acest lăcaş de cult că este construit pe ruinele unui templu dac închinat zeului Zamolxe, care apoi a trecut în posesia romanilor, odată cu colonizarea Daciei de către Traian. Templul dac a fost transformat apoi într-un templu închinat zeului Marte, unde romanii obișnuiau să facă sacrificii.

6. Mănăstirea Prislop

manastirea-prislop_70243562

Sursă foto: © Elenaphotos

Mănăstirea Prislop este una dintre cele mai importante centre spirituale ale țării noastre, vizitată anual de mii de credincioși. Aici se află mormântul părintelui Arsenie Boca, devenit în ultimii ani un important loc de pelerinaj pentru ortodocşii români. Tot aici este și chilia săpată în stâncă a cuviosului Ioan Sihastrul, dar și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, datând din secolul al XVII-lea.

7. Parcul Național Retezat

parcul-natioal-retezat_20029095

Sursă foto: © Adina Nani

Parcul Național Retezat este unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din țara noastră. Parcul adăpostește peste 80 de lacuri şi tăuri glaciare, dintre care cel mai mare este lacul Bucura, dar și cel mai adânc lac glaciar din România, lacul Zănoaga. Pe lângă frumusețea sa naturală, Parcul Retezat are și o importanță academică deosebită aici trăind peste 90 de specii de plante unice în lume, zeci de animale protejate prin lege, dar și sute de specii de păsări.

8. Peştera Bolii

pestera-bolii-romania_21401768

Sursă foto: © Xalanx

Peştera Bolii este una dintre cele mai spectaculoase formațiuni calcaroase de la noi din țară și una dintre puținele peșteri care pot fi vizitate în întregime. Galeria principală a peșterii este una de mari dimensiuni și poartă numele de Sala Concertelor, de-a lungul timpului aici fiind organizate mai multe evenimente muzicale și artistice. Ceea ce este interesant la această peșteră este faptul că este străbătută în întregime de un pârâu care, la intrarea în peșteră se numește Pârâul Jupâneasa, iar la ieșirea din aceasa pârâul poartă numele de Galbina datorită carcarului care a colorat apa.

9. Băile romane de la Geoagiu

geoagiu-bai_19885906

Sursă foto: © Lindamstyle

Băile de la Geoagiu datează din epoca romană fiind cunoscute și sub denumirea de băile termale romane Germisara, de la castrul roman cu același nume construit în apropierea lor. Băile termale se păstrează aproape în aceeași formă ca și în antichitate fiind construite într-o fâșie de de pământ înaltă. În apropierea lor se pot vedea și urmele unui drum roman pavat cu dale de piatră.

10. Muzeul Aurului

muzeul-aurului-brad_49881882

Sursă foto: © Daniel05543

Muzeul Aurului de la Brad este unic în Europa și cuprinde cea mai  mare colecție de minerale și obiecte din aur de pe continentul european. În cadrul expoziției se pot vedea lamele și cristale de aur, lingouri de aur brut, lingou de aur fin, aur lamelar pe cuarț, aur lamelar cu calcit, dar și obiecte confecționate din acest metal scump. Printre cele mai interesante obiecte din aur din muzeu se află harta României Mari sau Pana lui Eminescu.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *