logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Olt

Județul Olt se află situat în partea de sud a țării și are ca reședință orașul Slatina. Olt este unul dintre cele mai bogate județe din sudul țări în ceea ce privește moștenirea istorică, culturală și spirituală a regiunii. Aici au fost descoperite vestigii arheologice datând din preistorie (cultura Criş, cultura Vădastra şi cultura Sălcuţa) și până în Evul Mediu. Tot în județ se găsesc și importante locașuri de cult precum și casele memoriale ale unor personalități importante din țara noastră. Mai jos vă prezentăm o listă cu 10 cele mai frumoase și importante obiective turistice din județul Olt, pe care merită să le vizitezi.

Manastirea Clocociov

Sursă foto: Doză de bine

Slatina

Orașul Slatina este reședința și cel mai mare municipiu din județului Olt. Localitatea, ce a fost atestată documentar în urmă cu aproape 650 de ani, se poate lăuda cu moștenirea sa istorică foarte bine conservată, în centrul său vechi putând fi admirate clădiri istorice. Aici se află și Mănăstirea Clocociov, ce datează din anul 1594, dar și un frumos parc natural care adăpostește un lac de acumulare și Schitul Strehareț, construit în secolul al XVII-lea.

Tot în Slatina veți găsi și Cofetăria „La atletul albanez”, cea mai veche firmă privată din România, podul de peste Olt, primul pod din metal din țara noastră construit peste un râu, ce datează din anul 1891, un muzeu județean, un muzeul de etnografie, un monument dedicat eroinei „Ecaterina Teodoroiu”, dar și numeroase biserici, cele mai vechi dintre ele datând din secolul al XVI-lea.

Sursă foto: Ghidul muzeelor

Muzeul Câmpiei Boianului

În orașul Drăgănești-Olt se află Muzeul Câmpiei Boianului ce adăpostește câteva dintre cele mai importante obiective turistice din județul Olt. Aici a fost reconstruit un sat neolitic, după modelul unei astfel de așezări de acum 4.500 de ani. Satul este format din mai multe bordeie, este înconjurat de un șanț și împrejmuit de un gard din nuiele, intrarea în „parcul arheologic” făcând-se pe un pod de lemn.

În interiorul Muzeului Câmpiei Boianului se ridică și o cetate dacică, reconstruită la scară naturală. Atunci când „localitatea” dacică, construită pe un deal de la marginea orașului, va fi finalizată, aceasta va cuprinde gospodării, un zid și câteva turnuri de apărare și un templu dacic, toate construcțiile fiind ridicate cu aceleași tipuri de materiale folosite în perioada dacică (pământ, lemn, stuf și piatră).

Tot aici poate fi vizitat și Muzeul Pompierilor, ce cuprinde obiecte și documente ce prezintă istoria pompierilor din județul Olt.

Cetatea Sucidava

Sursă foto: Turism Oltenia

Cetatea Sucidava

Cetatea romană Sucidava, aflată la cinci kilometri de orașul Corabia, este un alt obiectiv turistic din județul Olt pe care nu trebuie să îl ratezi. Atracția principală a cetății o reprezintă „Fântâna Secretă”, un exemplar unicat prin modul de construcție.

Aici pot fi admirate și ruinele unei bazilici creștine, înconjurată de ziduri groase din piatră, considerată a fi cel mai vechi monument de acest gen descoperit la nord de Dunăre. Aceasta a fost construită în timpul imperiului bizantin, atunci când castrul roman a fost refăcut de către împăratul Iustinian, între anii 527 şi 535.

În orașul Corabia, fost port la Dunăre, se mai poate vizita și Muzeul de Arheologie şi Etnografie, precum și Biserica „Sf. Treme” ce datează din 1895 și este considerată monument istoric.

Parcul Constantin Poroineanu caracal

Sursă foto: Realitatea Oltului

Caracal

Orașul Caracal este o altă localitate plină de istorie din județul Olt. Acesta a fost atestat documentar în anul 1538, însă urme ale locuirii acestui teritoriu datează încă din preistorie, arheologii descoperind aici vestigii ce provin din perioadele paleoliticului, neoliticului și din epoca bronzului. De asemenea, în oraș se poate admira și ruinele unui turn vechi, din perioada romană.

În Caracal se află și complexul arhitectural „Curtea Domnească” ce include case boierești, un turn de observare, mai multe clădiri anexe și o biserică domnească. Curtea Domnească a fost reședința domnitorilor români Mihai Viteazu, (cel care a construit-o și a ridicat Caracalul la rang de oraș), Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.

În afara complexelor istorice, alte atracții turistice ale orașului sunt Parcul „Constantin Poroineanu”, al treilea ca dimensiune din Europa, Muzeul Romanaţiului, Monumentul Eroilor şi Casa Memorială „Iancu Jianu”. De asemenea, din punct de vedere arhitectural, aici se remarcă Teatrul din Caracal și Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, considerată monument istoric.

biserica bordei

Sursă foto: Ghidul muzeelor

Stoicăneşti

În localitatea Stoicăneşti din județul Olt există două ansambluri monahale care atrag sute de turiști anual. Primul ansamblu monahal este format din două biserici, cunoscute drept biserici-surori, fiind construite în aceeași curte, la o distanță de câteva sute de anii. Prima biserică, din care se mai observă în prezent doar câteva ruine, a fost construită în jurul anului 1.700, în timp ce a doua biserică a fost ridicată la sfârșitul anilor 1.800 și a fost pictată de celebrul pictor român Gheorghe Tătărescu.

O altă biserică din Stoicăneşti devenită obiectiv turistic este biserica-bordei, îngropată jumătate în pământ. Dacă tot ai ajuns aici, merită să vizitezi și Complexul muzeal-etnografic Boianu-Stoicăneşti (unde se află și biserica-bordei). Acesta cuprinde patru pavilioane în care este reprodusă viața țăranului român din secolul al XVIII. Unele dintre piesele expuse aici sunt foarte rare și unice în lume.

cabana de vanatoare nicolae ceausescu

Sursă foto: Visit Romanaţi

Reșca

Localitatea Reșca din județul Olt este un alt loc foarte vizitat de turiștii români și străini. Aici se află cabană de vânătoare a fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu, ce vâna în Pădurea Reșca. Turiștii și vânătorii străini sunt atrași de acest loc datorită poveștilor din perioada lui Ceaușescu, spuse de vânătorii din regiune.

O altă cabană de vânătoare a fostului dictator român, aflată în apropiere, va fi inclusă într-un circuit turistic care va cuprinde și situl arheologic de la Romula Malva, ateliere ceramice pentru producerea de cărămidă romană, ateliere de țesut, Mănăstirea Hotărani, construită în 1588 pe ruinele unui sat roman ce aparținea de orașul antic Romula, precum și câteva biserici mici de lemn.

manastirea Brancoveni

Sursă foto: Creștin Ortodox

Mănăstirea Brâncoveni

Mănăstirea Brâncoveni se află pe moșia familiei boierilor Brâncoveanu, din localitatea cu același nume. Bazele complexului monahal sunt puse în secolul al XVI-lea de Celea, bunica lui Matei Basarab (cunoscut și ca Brâncoveanu) ce construiește aici o bisericuță din lemn, în anul 1570. În jurul acesteia, domnitorul român al Tării Românești construiește un loc de refugiu fortificat din care în prezent se mai pot observa doar o parte din zidurile de apărare, un turn, clopotnița, beciurile și stăreția.

Bisericuța a fost reconstruită, din cărămidă, de Matei Basarab și apoi a fost refăcută de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, în stil brâncovenesc. Aici sunt înmormântați o parte dintre membrii familie de boieri Brâncoveanu și tot aici sunt păstrate obiectele, icoanele, pietre funerare și elementele sculptate, salvate din bisericile Bucureşti – Văcăreşti, Sf. Pantelimon, Sf. Spiridon Vechi, distruse în timpul regimului comunist, dar și alte obiecte valoroase care aparțin mănăstirii.

Lângă mănăstire se află și Izvorul Tămăduirii. Legendele spun că acesta a fost numit așa după ce domnitorul Matei Basarab ar fi scăpat de o boală de piele, de care a suferit mai mulți ani, după ce s-a spălat cu apa acestui izvor.

casa memoriala nicolae ceausescu

Sursă foto: DCNEWS

Casa memorială Nicolae Ceaușescu – Scornicești

În localitatea Scornicești din județul Olt se află casa memorială a președintelui comunist Nicole Ceaușescu. Acesta a fost cel mai longeviv și mai cunoscut dictator român ce a condus țara timp de 22 de ani (1967 – 1989).

Casa unde a crescut dictatorul român, transformată în muzeu, este compusă din două camere de dimensiuni mici, un hol și un pridvor. Aici se păstrează o parte din mobilierul și obiectele familiei, precum și câteva tablouri și un bust al Alexandrei Ceaușescu, mama dictatorului.

casa memoriala nicolae titulescu

Sursă foto: Destepti.ro

Complexul memorial Nicolae Titulescu

Complexul memorial Nicolae Titulescu este un muzeu dedicat vieții și activității cunoscutului politician român. Deși politicianul s-a născut în Craiova, muzeul dedicat lui este amenajat în localitatea „Nicolae Titulescu” (în trecut Titulești) din județul Olt, acolo unde își avea moșia tatăl său, avocatul Ion Titulescu și unde diplomatul român și-a petrecut aproape întreaga copilărie.

În prezent, complexul face parte din Muzeul Județean Olt și este compus dintr-o singură clădire, ce a aparținut familiei de moșieri Titulescu, în care se pot admira piese de mobilier și obiecte personale ale politicianului, fotografii de familie, documente originale și o parte dintre corespondențele acestuia.

dropie

Sursă foto: Informații România

Rezervația de dropii Boianu

Rezervația de dropii Boianu este unică în țara noastră. Aceasta a fost înființată în anul 1980 și are o suprafață de aproximativ 400 de ha, fiind amenajată pe teritoriile mai multor localități din județul Olt.

Acesta este unul dintre puținele locuri din țara noastră unde mai poate fi văzută dropia, o pasăre ce trăiește în zonele din Sud-Estul Europei și în Asia. Deși în urmă cu câțiva zeci de ani, în sudul țării noastre puteau fi văzute sute de astfel de păsări, în prezent, din cauza vânării lor excesive, aici dropiile sunt pe cale de dispariție.

În afara obiectivelor prezentate mai sus, alte atracții turistice, din județul Olt, care merită amintite sunt: Conacul Neamţu din satul Olari, Mănăstirea Seaca Muşeteşti, construită în 1518, precum și bisericile de lemn din județ, ce datează din secolele XVI – XVII.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

One Response

  1. Abia astept sa vizitez aceste minunate obiective turistice! Sa ne cunoastem trecutul indepartat,bisericile,frumusetile naturii.Merita pastrate toate aceste obiective pentru urmasii nostri ,dar si pentru straini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *