Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Suceava

Județul Suceava este situat în partea de nord-est a României și face parte din zona folclorică Bucovina. Acesta este unul dintre cele mai frumoase județe din regiunea istorică Moldova, aici regăsindu-se numeroase obiective turistice. Aici puteți descoperi mănăstiri vechi, cetăți medievale, stațiuni turistice renumite, dar și zone cu peisaje pitorești. Dacă ajungeți în această zonă a țării, vă recomandăm 10 obiective turistice care merită vizitate. Iar dacă vreți să vă cazați în Bucovina, aflați de aici unde puteți face asta.

Suceava

suceava_48735837

Sursă foto: © Tiberiu Sahlean

Orașul Suceava este reședința județului cu același nume. Acesta este unul dintre cele mai frumoase orașe din regiunea istorică Bucovina, o localitatea plină de obiective turistice ce impresionează atât prin istoria, cât și prin frumusețea lor.

Suceava este unul dintre cele mai vechi orașe din nord-estul țării, urme ale locuirii sale descoperindu-se încă din perioada paleoliticului. Documentele istorice spun că, în secolele II – III, pe acest teritoriu exista o așezare a dacilor liberi, dar importanța locului a fost atestată și în Evul Mediu, când aici a fost ridicată Cetatea de Scaun a Sucevei.

Printre cele mai cunoscute obiective turistice din „capitala” județului Suceava se numără: Casa Memorială Simion Florea Marian, Ruinele Palatului Domnesc și statuile lui Ștefan cel Mare și Petru Mușat, Complexul medieval Zamca, Muzeul Satului Bucovinean, Mănăstirea Zamca, Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc”, Planetariu, Biserica Arbore, dar și Parcul Central. Aflați mai multe despre Suceava de pe pagina oficială sau de Wikipedia și descoperiți unde puteți găsi cazare dacă ajungi aici.

Cetățile Sucevei

cetatea-de-scaun-a-sucevei_44929125

Sursă foto: © Yuliia Yurasova

În orașul Suceava au existat două dintre cele mai importante cetăți medievale din Moldova. Este vorba despre Cetatea de Scaun a Sucevei și Cetatea Șcheia. Acestea datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea și au fost ridicate de către domnitorul român Petru al II-lea Mușat, pentru a servi drept centre de apărare împotriva invaziei otomane.

Cetatea de Scaun a Sucevei, cunoscută și ca Cetatea Sucevei, a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004 și în urmă cu câțiva ani a intrat într-un proces de renovare. În prezent, aceasta poate fi vizitată de turiști. Puteți descoperi mai multe lucruri interesante despre acest obiectiv turistic de pe Wikipedia.

În schimb, din Cetatea Șcheia, cunoscută și ca Cetatea din Apus, nu se mai pot observa decât niște ruine acoperite de pământ și iarbă.

Vatra Dornei

vatra-dornei_12445508

Sursă foto: © Ioan Alexandru Todor

Vatra Dornei, supranumită și „Perla Bucovinei”, este un alt obiectiv turistic important din județul Suceava. Turiștii vin aici atât pentru apele minerale și termale, cât și pentru a face alpinism sau pentru a parcurge trasee turistice montane, aflate în această zonă. De asemenea, în stațiune este amenajată o pârtie unde, în sezonul rece, se pot practica diferite sporturi de iarnă.

Stațiunea balneară este una dintre cele mai cunoscute din țară, aici putându-se trata afecțiune precum cele cardiovasculare, locomotorii, ginecologice, digestive sau ale aparatului respirator.

În afara drumețiilor și a băilor în apele termale și minerale, în Vatra Dornei mai puteți vizita și două muzee: Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică și Muzeul de Etnografie. Vă recomandăm, însă, și o plimbare prin oraș, pentru a admira arhitectura clădirilor. Descoperiți mai multe informații despre această stațiune de pe site-ul oficial și căutați o unitate de cazare în apropiere.

Gura Humorului

gura-humorului_6164076

Sursă foto: © Eclypse78

Dacă încă nu ați rămas impresionați de frumusețea Bucovinei și a județului Suceava, vă recomand să încercați și traseele turistice din stațiunea Gura Humorului. În acest oraș se află și Mănăstirea Voroneț, unul dintre cele mai importante monumente istorice religioase din Bucovina, care a fost construită în secolul al XV-lea, la porunca domnitorului Ștefan ce Mare.

În afara traseelor turistice, stațiunea turistică bucovineană include și zona de agrement „Lunca Moldovei”, unde este amenajat un parc de aventură și un parc dendrologic. De asemenea, aici este amenajată și o pârtie de schi, situată în apropierea Mănăstirii Voroneț, care este dotată cu telescaun, nocturne și instalații de produs zăpadă. Zona de agrement „Ariniș” este o altă locație de agrement apreciată de turiști, aici fiind amenajate mai multe terenuri de sport, o piscină de dimensiuni olimpice, un bazin de înot pentru copii și un patinoar artificial. Puteți afla mai multe despre Gura Humorului de pe site-ul oficial, iar dacă vă place stațiunea, vă puteți caza aici.

Munții Rarău

muntii-rarau_57994189

Sursă foto: © Andreass96

Munții Rarău fac parte din Munții Bucovinei și se întind pe o parte a județului Suceava. Turiștii vizitează acești munți, nu foarte înalți (altitudinea lor maximă, de 1.650 m, este atinsă în Vârful Rarău), datorită frumuseții peisajelor lor. Pentru că munții sunt formați în principal din conglomerate și calcare, aceștia prezintă formațiuni de relief spectaculoase ca și aspect. Printre cele mai cunoscute atracții turistice naturale de aici sunt: Pietrele Doamnei, Popii Rarăului, Piatra Șoimului, Codrul Secular Slătioara, Cheile „Moara Dracului” și Peștera Liliecilor. Descoperiți mai multe lucruri interesante despre Munții Rarău de pe Wikipedia.

Obcinele Bucovinei

obcinele-bucovinei_48735822

Sursă foto: © Tiberiu Sahlean

Una dinte cele mai pitorești zone naturale ale județului Suceava este cea a Obcinelor Bucovinei, o subunitate a Carpaților Orientali, desemnată arie protejată de lege în anul 2011.

În total, aria naturală bucovineană include șapte obcine: Brodina, Curmătura, Feredeu, Humor, Mestecăniș, Moldovița și Obcina Mare. Aceasta a fost declarată sit de importanță comunitară datorită faptului că pe fiecare dintre aceste obcine se întinde câte o localitate.

Aria naturală prezintă peisaje spectaculoase și sate răsfirate de munte, iar biodiversitatea Obcinelor Bucovinei includ și câteva habitate naturale. Dintre acestea amintim doar pădurile dacice de fag, fânețele montane și vegetația specifică malurilor râurilor montane.

Mănăstirile din Bucovina

manastirea-sucevita_60350975

Sursă foto: © Dziewul

În Bucovina, ce cuprinde și județul Suceava, se pot vizita unele dintre cele mai frumoase mănăstiri din nordul Moldovei, dar și din România. Pe lângă frumusețea lor arhitecturală, mănăstirile de aici au și o valoare istorică importantă. Multe dintre acestea au fost construite, între secolele XV și XVI, de foști domnitori și boieri moldoveni printre care îi amintim doar pe Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș sau Alexandru Lăpușneanu.

Cele mai mai cunoscute dinte acestea sunt Mănăstirea Putna și Mănăstirea Voroneţ, ambele ctitorite de Ștefan cel Mare. Acestora li se adaugă și mănăstirile pictate: Sucevița, Moldovița, Humor, Dragomirna, Râșca și Bogdana. Puteți afla mai multe informații despre mănăstirile pictate din Bucovina de pe Wikipedia, iar dacă doriți să le vizitați, puteți căuta cazare în zonă.

Chilia lui Daniil Sihastrul

chilia-daniil-sihastrul_13301929

Sursă foto: © Cristi111

Chilia lui Daniil Sihastrul este o altă atracție turistică a județului Suceava. Aceasta se află în apropierea satului Putna și reprezintă o grotă săpată într-o stâncă, în care a trăit cuviosul Daniil Sihastrul. El este un sfânt român care a trăit în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Cunoscut inițial sub numele de David, acesta era un renumit ieromonah, foarte căutat de către creștini pentru harul său monahal.

Legendele locului spun că grota în care s-a retras călugărul, după ce a îmbrăcat schima cea mare (n.r. ultima treaptă a călugăriei) și a luat numele de Daniil, a fost sculptată chiar de către el, cu o daltă. Aceasta este formată din patru încăperi: pronaos, naos, altar și chilia (aflată sub paraclis). Aflați mai multe despre acest obiectiv turistic de Wikipedia. Iar dacă veți dori să îl vizitați, în apropiere veți găsi și cazare.

Salina Cacica

salina-cacica_60865380

Sursa foto: © Daniel Caluian

Salina Cacica, situată în localitatea suceveană cu același nume, este cunoscută datorită faptului că aici a existat una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, ce datează din perioada neoliticului, dar și pentru izvoarele sale cu apă sărată.

Exploatările de sare au început în secolul al XVIII, iar de-a lungul timpului salina a devenit accesibilă și pentru turiști. Aici au fost amenajate o capelă romano-catolică și una ortodoxă, dar și impresionantă sală de dans, situată la 37 de metri adâncime, în care au fost săpate în sare trei balcoane. În plus, salina adăpostește și un lac artificial, iar pe pereții ei se pot observa diferite sculpturi precum cea care îi reprezintă pe Adam și Eva. Puteți citi mai multe despre aceasta pe site-ul oficial și vedeți aici unde vă puteți caza în Cacica.

Muzeul Oului – Vama

muzeul oului vama

Sursă foto: © Muzeul Oului Vama

Dacă doriți să descoperiți tradițiile și obiceiurile meșteșugărești bucovinene trebuie să faceți o vizită la Muzeul Oului. Acesta se află în localitatea Vama, situat în apropiere de Gura Humorului și adăpostește cea mai mare colecție de ouă încondeiate din România și una dintre cele mai importante din Europa.

Muzeul adăpostește peste 3000 de ouă, din întreaga lume. Acestea sunt lucrate în diferite tehnici și pe diferite tipuri de suport, precum: coajă de ou, lemn, ceramică, porțelan, piatră sau sticlă. De asemenea, aici puteți admira și o colecție de ouă rare, provenite de la diferite animale și păsări. În plus, în atelierul de pictat ouă veți putea învăța cum să realizați chiar voi un astfel de exponat. Descoperiți mai multe informații despre aceasta pe site-ul oficial, iar dacă plănuiți o vizită, cautați aici o unitate de cazare.

Dacă ați rămas impresionat de această zonă pitorească a țări și de istoria ei, vă recomandăm să vizitați și Muzeul Apei din Fălticeni, Casa Muzeu „Țăran Leonida” din Ciocănești, Casa memorială a poetul Nicolae Labiș din Mălini, Casa memorială a compozitorului român Ciprian Porumbescu din Stupaca, dar și Muzeul Arta Lemnului și Muzeul etnografic „Casa Ion Grămadă” din Câmpulung Moldovenesc.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

5 răspunsuri

  1. Buna ziua, Va invit sa vizitati si Muzeul oualor,,Lucia Condrea,,Moldovita,Bucovina.Este cel mai mare muzeu de autor cu oua decorate din lume.Contine peste 11000 de exponate aranjate in 106 vitrine pe o suprafata de 520 m.p. Alte detalii despre muzeu in http://www.muzeuloualorluciacondrea.ro
    Consider ca este un obiectiv turistic exceptional,un unicat mondial si merita a fi promovat!
    Cu stima Mahu Victor

    1. Intradevar, muzeul este minunat, iar gazdele exceptionale! Recomand cu mare drag!

  2. Pentru mobilitate in zona Suceava va a recomand siteul topcarrentals.ro . Au creat un sitem prin care rezervi masina la pun pret mai mic decat direct la firma de inchirieri auto. De asemenea sunt afisate toate conditiile de inchiriere ale firmelor auto, si sunt afisate instant la fiecare masina in parte.
    O zi frumoasa!

  3. Suceava este un loc care merita vizitat, un oras multe lucrui interesante de vazut am facut si un scurt articol despre ce se poate vizita in Suceava: blog.via-romania.ro/o-vizita-traditionala-in-suceava

  4. In Bucovina si Maramures imi doresc sa petrec Craciunul ! Fiindca aici se pastreaza aproape neschimbate traditiile romanesti ! Sa treaca pandemia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *