Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Timiș

Așezat în partea de vest a țării, în regiunea istorică Banat, județul Timiș este un alt teritoriu de graniță al României, învecinându-se cu Ungaria și Serbia și cu județele Arad, Hunedoara și Caraș Severin. Fiind un județ de graniță, aici conviețuiesc mai multe etnii care și-au lăsat amprenta asupra dezvoltării sale. Aceasta zonă se poate mândri și cu o istorie bogată, dar și cu numeroase obiective turistice. Poți afla mai multe despre acest județ de pe site-ul oficial. În plus, dacă dorești să vizitezi Banatul și să te cazezi în Timiș, vezi aici unde poți face asta și descoperă câteva obiective turistice din județ, care merită vizitate.

Timișoara

timisoara_42724725

Sursa foto: © Rafał Gadomski

Timișoara este reședința județului Timiș și una dintre cele mai vechi și mai frumoase așezări din această zonă a țării. Orașul are o istorie bogată, fiind construit pe ruinele unor așezări antice, apoi pe cele ale unor cetăți fortificate.

Dacă ajungeți în capitala Banatului, trebuie să vizitați Bastionul Maria Therezia, care face parte din Cetatea Medievală a Timișoarei. De asemenea, municipiul adăpostește cel mai amplu ansamblu de clădiri istorice din țara noastră, a căror arhitectură este influențată de barocul vienez, dar și multe parcuri, ceea ce i-au conferit renumele de „Mica Vienă”. Tot aici a fost ridicat și Podul Eiffel, de peste Prut, care a fost construit de celebrul inginer francez Gustave Eiffel, care a construit și Turnul Eiffel din Paris.

În localitate se află și Salina Susesi, unde pot fi urmate tratamente de salinoterapie, recomandate pentru vindecare bolilor respiratorii și ale unor afecțiuni dermatologice. Poți afla mai multe lucruri interesante despre Timișoara de pe Wikipedia, iar dacă vrei să vizitezi orașul, descoperă aici unde te puteți caza.

Castelul Huniade

castelul-uniade_51215676

Sursa foto: © Tudor Antonel Adrian

Castelul Huniade este una dintre cele mai impresionante clădiri istorice din Timișoara. Acesta a fost construit între anii 1443 – 1447, la porunca lui Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui alt castel. În prezent, clădirea este sediul Muzeului Banatului, un obiectiv turistic important din oraș, ce adăpostește o secție de istorie și etnografie și una de științe ale naturii. Vizitează pagina de Wikipedia a castelului sau cea a muzeului, dacă vrei să afli mai multe informații despre aceste obiective turistice.

Stațiunea Buziaș

800px-Buzias_Ansamblu_balnear_(2)

Sursa foto: Wikipedia

În orașul Buziaș se află o stațiune balneoclimaterică renumită pentru izvoarele sale cu ape termale. Aici se pot trata afecțiuni cardiovasculare, boli renale, digestive sau ale sistemului nervos, dar și afecțiuni respiratorii. În plus, în parcul orașului, ce se întinde pe o suprafață de 20 de ha, se pot admira numeroase specii rare de copaci, dintre care cel mai important este paltinul. O altă atracție a stațiunii o reprezintă arhitectura sa, clădirile fiind construite în stil bizantin, unic în România. De asemenea, Restaurantul „Aeroport”, amenajat într-o clădire care are forma unui avion, a devenit o atracție turistică. Poți afla mai multe despre această stațiune balneoclimaterică și despre oraș de pe site-urile oficiale. Iar dacă vrei să vizitezi stațiunea, găsești aici unități de cazare.

Mlaștinile Satchinez

Supranumită „delta Banatului”, rezervația naturală ornitologică Mlaștinile Satchinez este cea mai frumoasă arie naturală protejată de lege din județul Timiș. Aceasta se întinde pe o suprafață de 122 de hectare și include cinci bălți. Speciile de păsări protejate de lege care trăiesc aici sunt ciocîntorsul, piciorongul, stârcul și egreta, iar acestea pot fi observate între lunile aprilie și septembrie. În afara păsărilor, în rezervație mai trăiesc și iepuri, vulpi, căprioare și porci mistreți. Poți citi mai multe despre această rezervație naturală pe Wikipedia.

În apropierea ariei naturale se află și Conacul din Hodini, o clădire impunătoare, construită în anii 1840 și devenită monument istoric. În prezent, conacul a fost restaurat și, împreună cu domeniul de care aparține, a fost transformat într-un spațiu de organizări de evenimente.

Băile Calacea

calacea-bazin-olimpic

Sursa foto: Pressalert.ro

Băile Calacea este o altă stațiune cu ape termale renumită din județul Timiș. Aici există izvoare cu ape termale și minerale bogate în biocarbonate sodice, benefice pentru tratarea bolilor locomotorii, renale și urinale. Stațiunea a fost amenajată într-un parc impresionant, unde cresc arbori seculari și unde s-a format un lac cu nuferi albi, pe care pot fi observate rațe sălbatice. Descoperă mai multe despre stațiunea Băile Calacea de aici.

Muzeul din Lugoj

muzeul din lugoj

Sursa foto: Ghidul muzeelor

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj este un alt obiectiv turistic important din zonă. Acesta cuprinde colecții arheologice, etnografice, memoriale, de artă plastică și de istorie medie. Aici poți admira numeroase obiecte și documente istorice culese de pe întreg teritoriul județului Timiș.

În afara muzeului, în orașul Lugoj pot fi vizitate câteva case memoriale, ansamblul arhitectural al vechiului oraș, dar și monumente și biserici vechi. Află mai multe despre acest obiectiv turistic de pe Wikipedia și descoperă unde poți găsi cazare dacă intenționezi să vizitezi orașul.

Castelul din Banloc

2007_castel_banloc

Sursa foto: Wikipedia

În localitatea Banloc, din județul Timiș, se află un impresionant castel ce a aparținut familiei nobiliare Karatsonyi. Construcția ansamblului arhitectural a început în secolul al XVIII-lea, iar lucrările de decorare ale acestuia și ale domeniului ce îl înconjoară, în stil Renaissance, s-au realizat în decursul secolelor XIX și XX. În anul 1935 clădirea ajunge în proprietatea Reginei Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României, care îl renovează în urma distrugerilor suferite în Primul Război Mondial. Elementele de decor ale castelului au devenit sursă de inspirație pentru Palatul Elisabeta din București. În prezent, atât castelul, cât și domeniul său se află în ruină. Află mai multe despre acest obiectiv turistic de pe Wikipedia.

Castelul Nakó din Sânnicolau Mare

castelul-nako1

Sursa foto: Turism.bzi.ro

Castelul Nakó se află în centrul localității Sânnicolau Mare și a fost proprietatea contelui Kálmán Nakó. Clădirea a fost construită în anul 1868, în stil neoclasic, fiind înconjurată de un parc cu arbori de esență rară. Ceea ce impresionează la acest ansamblu arhitectural este mărimea sa, castelul având 99 de camere. În trecut, clădirea adăpostea o bibliotecă impresionantă, ce cuprindea peste 5.000 de volume, dar și numeroase obiecte valoroase de mobilier, statui, porțelanuri sau picturi. Acestea s-au pierdut însă, după Al 2-lea Război Mondial, când clădirea a fost ocupată de sârbi, apoi de francezi. De-a lungul timpului, aici și-au avut sediul o școală, o cazarmă, un muzeu, o casă a pionierilor și o casă de cultură, iar în prezent este sediul muzeului orașului. Poți citi mai multe despre Castelul Nakó pe Wikipedia.

Peștera Românești

pestere-romanesti_16654332

Sursa foto: © Alys

Aflat în localitatea Românești, aceasta este una dintre cele mai cunoscute peșteri din județul Timiș. Grota are o suprafață de 1.450 m și este dispusă pe trei nivele. Unele săli ale peșterii sunt accesibile publicului, însă în altele nu au acces decât speologii autorizați. De asemenea, într-una din sălile de aici, Sala Liliecilor, trăiește permanent o colonie de lilieci. În plus, începând din anul 1984, în Sala Concertelor, se organizează diverse spectacole muzicale, datorită acusticii sale.

În apropierea acesteia se află și Peștera Albastră, faimoasă prin culoarea albastră a rocilor care domină interiorul său. Aceasta poate fi vizitată de către orice turist. Dacă vrei să afli mai multe despre aceste obiective turistice, vizitează paginile de Wikipedia ale Peșterii Românești și Peșterii Albastre.

Pajiștea cu narcise din Bătești

narcise_40370830

Sursa foto: © Istvan2

O altă rezervație naturală din județul Timiș, care merită vizitată, este pajiștea cu narcise din localitatea Bătești. Câmplul, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 20 de ha, a fost declarată arie protejată de lege datorită numărului mare de narcise care cresc în acest perimetru. Pe lângă frumusețea lor, unicitatea florilor ce cresc aici este dată și de faptul că, odată tăiate sau rupte, acestea se ofilesc în cel mult o zi.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *