logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Tulcea

tulcea

Tulcea este un județ din sud-estul României, aflat în regiunea istorică Dobrogea, care are reședința în orașul cu același nume. Acesta este un teritoriu de graniță, fiind înconjurat de Ucraina și de Marea Neagră, precum și de județele Brăila, Galați și Constanța. Datorită poziționării sale, aici trăiește un mix de populații etnice format din români, ruși, lipoveni, aromâni, turci și greci. În acest județ se află Delta Dunării, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale țării, ce atrage mii de turiști anual. Dacă vizitezi această regiune istorică îți recomand să treci prin următoarele 10 locuri. Poți afla mai multe despre acest județ de pe site-ul oficial, iar dacă dorești să te cazezi în zonă poți găsi aici unități de cazare.

Delta Dunării

delta-dunarii_8112738

Sursă foto: © Tudor Stanica

Rezervația Biosferei Delta Dunării este cel mai cunoscut obiectiv turistic din județ și printre cele mai cunoscute din Europa, datorită peisajelor sale spectaculoase și a biodiversității ce se regăsește aici. Aici trăiesc numeroase specii de păsări, plante și animale. Acesta este un loc ideal, atât pentru relaxare, cât și pentru stadiu, în cazul cercetătorilor. Datorită frumuseții și biodiversității sale, în anul 1992 Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO. Printre activitățile pe care le puteți face aici se numără: pescuit sportiv, plimbări cu barca, sporturi nautice, participare la tabere de fotografie sau participare la tabere pentru cunoașterea naturii, dar lista poate continua. Puteți descoperi mai multe lucruri interesante despre această rezervație de pe site-ul oficial sau de pe Wikipedia.

Parcul Național Munții Măcinului

munti-in-dobrogea_60522731

Sursă foto: © Ducados

O altă arie naturală spectaculoasă aflată pe teritoriul județului Tulcea este Parcul Național Munții Măcinului. Deși au o înălțime foarte mică, cota lor maximă fiind atinsă în Vârful Tutuiatu de 467 m, aceștia impresionează prin vechimea și formele sale, ce includ atât stânci singuratice, cât și în grupuri, precum și blocuri de stânci cu forme diverse. Se spune despre Munții Măcinului că sunt cei mai vechi din țara noastră, fiind formați în urmă cu 300-400 milioane de ani. Parcul natural include și o biodiversitate de plante și animale pe cale de dispariție, specifice acestei zone a țării.

Parcul Național Munții Măcinului adăpostește și Rezervația Științifică Valea Fagilor. Aceasta reprezintă o relicvă a codrilor seculari ce acopereau odată Dobrogea, în prezent adăpostind specii de fagi dobrogeni, carpeni și tei argintii. Află mai multe despre acest obiectiv turistic de pe pagina oficială sau de Wikipedia.

Acvariul din Tulcea

Centrul-Muzeal-Eco-Turistic-Delta-Dunarii-3

Sursă foto: Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării

Acvariul din orașul Tulcea este un obiectiv turistic pe la care trebuie neapărat să vă opriți dacă ajungeți în această zonă a țării. Acesta include câteva zeci de bazine, amenajate la standarde internaționale, în care au fost reproduse ecosisteme acvatice specifice apelor curgătoare și a celor maritime.

În clădirea unde este amenajat Acvariul funcționează și Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, o instituției ce protejează și promovează patrimoniul și biodiversitatea Deltei Dunării. Dacă vreți să vizitați acest obiectiv turistic, puteți afla mai multe despre el de pe site-ul oficial și puteți căuta aici unități de cazare.

Cetatea Aegyssus

Cetatea Aegyssus

Sursă foto: ICEM Tulcea

Cetatea Aegyssus se află pe Dealul Monumentului, situat în partea de est a orașului Tulcea. Cetatea are origini celtice și se crede că a fost construită în secolul al IV-lea î.Hr. Prima atestare a așezării și a cetății, sub denumirea de Tulcsa, datează din secolul al XVII-lea, fiind descrisă ca o cetate cu șapte turnuri, aflată pe malul Dunării, care controlează traficul fluvial spre și dinspre Dunăre.

Pe dealul unde este așezată Cetatea Aegyssus se află și Monumentul Independenței, dedicat Războiului de Independență din 1877 şi revenirii Dobrogei ca parte a teritoriului românesc. De aici puteți admira o panoramă superbă asupra orașului Tulcea. Descoperiți mai multe despre această cetate pe site-ul oficial și aflați aici unde puteți găsi cazare dacă ajungeți în oraș.

Muzeele din Tulcea

muzeul-etnografic-tulcea-2013-2

Sursă foto: ICEM Tulcea

În orașul Tulcea se află majoritatea muzeelor importante din județ. Astfel, dacă ajungeți în reședința județului, merită să faceți câte o oprire la Muzeul de Etnografie și Arta Populară, Muzeul de Istorie și Arheologie și la Muzeul de Artă. Aceste instituții de cultură cuprind istoria și diversitatea etnică a regiunii, transpusă inclusiv în artă.

Sulina

far-in-sulina_32185952

Sursă foto: © Salajean

Orașul Sulina reprezintă cel mai estic punct al țării noastre. Acesta este un loc unic și spectaculos, o combinație de stufăriș, apă și fâșii înguste de nisip, așezarea fiind și locul în care Dunărea se varsă în Marea Neagră. Importanța localității este data și de faptul că este unul dintre cele mai importante porturi din România, acesta fiind unic prin faptul reprezintă un port atât la Dunăre, cât și la Marea Neagră. Portul Sulina face legătura între partea central-vestică a Europei, prin Dunăre și Marea Neagră. Printre cele mai cunoscute atracții turistice de aici se numără: peisajele sale naturale, plaja, farurile, palatele fostei Comisii Europene a Dunării (construite în stil neoclasic), cimitirul multietnic, dar și numeroasele excursii cu barca, pe canalele Dunării. Puteți afla mai multe lucruri interesante despre acest oraș pe site-ul oficial sau de Wikipedia.

Cetatea Medievală Enisala

cetatea-enisala_20834775

Sursă foto:  © Raluca Tudor

Cetatea Enisala este singura cetate medievală din Dobrogea. Aceasta a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea, de către puterile comerciale bizantine, apoi de cele genoveze, și a avut rol militar. În secolul al XIV-lea cetatea a fost inclusă în sistemul de apărare a Țării Românești, apoi a fost transformată în garnizoană a Imperiului Otoman. De-a lungul timpului, o parte din cetate a fost reconstruită, în prezent din aceasta rezistând doar câteva ziduri și un turn. Cetatea este cunoscută și sub denumirile Heraclia sau Heracleea. Descoperiți pe Wikipedia mai multe informații interesante despre această cetate.

Clădirile turcești din Babadag

geamia-turca-aabadag

Sursă foto: Wikipedia

În localitatea Babadag din județul Tulcea există două clădiri impresionante ce reflectă stilul arhitectural turcesc. Una dintre acestea este Casa Panaghia, ce adăpostește Expoziția de Artă Orientală. Muzeul include numeroase obiecte tradiționale turcești, precum: bijuterii, vase, țesături, broderii, haine de port și obiecte utilizate pentru diverse ceremonii. Acestea ilustrează arta populară tradițională a turcilor și a tătarilor din Dobrogea.

În apropierea Muzeului Oriental se află Geamia turcească, o construcție istorică și religioasă, realizată în Evul Mediu și care este considerată a fi cel mai vechi monument de arhitectură musulmană din România. Aici se află și mormântul Pașei Ali-Gazi. Dacă sunteți interesați de aceste obiective turistice, puteți descoperi mai multe informații despre Casa Panaghia de pe site-ul oficial și despre Geamia turcească de pe Wikipedia.

Casa Memorială „Panait Cerna”

casa-memoriala-panait-cerna

Sursă foto: ICEM Tulcea

În localitatea Cerna, din județul Tulcea, se află casa memorială a poetului român Panait Cerna. Aici este amenajată o expoziție memorială dedicată acestuia, ce cuprinde: informații și documente personale, reproduceri ale unor fotografii, studii, ediții ale operei sale poetice și referințe critice ce au aparținut poetului. De asemenea, într-una dintre încăperile casei a fost reconstituit un interior de locuință tradițională specifică acestei zone, ce include mobilier și țesături de la începutul secolului al XX-lea. În plus, muzeul memorial cuprinde și o mică expoziție exterioară, ce prezintă mai multe instrumente agricole. Puteți afla mai multe despre acest obiectiv turistic pe Wikipedia sau pe site-ul oficial.

Mănăstirile ortodoxe din Tulcea

manastirea-celic-dere_44105252

Sursă foto: © Isabela66

Județul Tulcea adăpostește și numeroase lăcașuri de cult ortodoxe. Aici se găsesc câteva dintre mănăstirile importante din regiunea istorică Doborgea. Printre cele mai cunoscute așezăminte religioase se numără: Mănăstirea Vovidenia (sec. XVII) din comuna Slava Cercheza, Mănăstirea Uspenia (sec. XVII) din localitatea Slava Rusa, Mănăstirea Celic Dere (sec. XIX) de pe valea Cilicului, Mănăstirea Cocos (sec. XIX) din apropierea localității Niculițel, Mănăstirea Saon (sec. XIX) pe valea Cilicului, Mănăstirea Valea Teilor (2007) din localitatea Valea Teilor și Schitul Sfântul Atanasie (sec. XXI), singura mănăstire situată în Delta Dunării.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *