Județul Vaslui se află în estul țării și face parte din regiunea istorică Moldova, având reședința de județ în municipiul Vaslui. Acesta este un alt teritoriu de graniță al României, învecinându-se, în est, cu Republica Moldova și cu județele Iași, Neamț, Galați, Vrancea și Bacău, în rest. Totodată, este unul dintre teritoriile vechi ale țării noastre, istoria și tradițiile regiunii fiind prezentate în numeroasele muzee, răspândite pe întreg județul. De asemenea, aici se regăsesc domeniile boierești ale unor personalități importante precum Emil Racoviță, Dimitrie Cantemir sau familia nobiliară Sturdza. Dacă treci prin județul Vaslui, iată care sunt locurile pe care nu trebuie să le ratezi.
Parcul Copou – Vaslui
Sursă foto: Wikipedia
Parcul dendrologic Copou se află în Municipiul Vaslui, care este reședința județului cu același nume. Copou cea mai mare grădină publică din oraș, considerată a fi printre cele mai frumoase parcuri din țară, ce atrage anual mii de turiști. Aici te poți relaxa, poți asculta muzică de fanfară, poți să te plimbi prin grădinile tematice amenajate în interiorul parcului sau poți admira „Aleea scriitorilor” unde sunt expuse busturile lui Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Alecu Russo, Mihai Eminescu sau Ion Creangă.
Rezervația arheologică „Curtea Domnească” – Vaslui
Sursă foto: Wikipedia
Un alt obiectiv turistic important aflat tot în municipiul Vaslui este Rezervația arheologică „Curtea Domnească”. Aceasta include ruinele curții domnești din oraș, ce au fost construite în Evul Mediu, între anii 1472-1490, și biserica domnească „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, ce datează din aceeași perioadă. Cetatea a fost ridicată inițial de către domnitorul Alexandru cel Bun, apoi lucrările de extindere au fost realizate la ordinul lui Ștefan cel Mare. În urma săpăturilor arheologice, aici au fost descoperite câteva obiecte valoroase din punct de vedere artistic, printre care se remarcă coșurile ce prezintă scene ale vieții țărănești. În prezent, Rezervația arheologică „Curtea Domnească” a fost restaurată și aici pot fi admirate câteva ruine ce includ și zidurile cetății.
Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
Sursă foto: Ghidul Muzeelor
Dacă ești pasionat de istoria și de tradițiile românești, poți vizita Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, aflat în municipiul Vaslui. Acesta cuprinde o secție de istorie și arheologie, ce adăpostește obiecte și documente din Antichitate și până în Epoca Modernă, găsite pe teritoriul județului. De asemenea, muzeul județean mai cuprinde și secții de etnografie, de artă populară și de artă modernă.
Orașul Vaslui mai adăpostește câteva obiective turistice cunoscute. Astfel, dacă ești pasionat de arhitectură poți admira Casa Mavrocordat, Casa Ghica, Palatul de Justiție sau Biserica Domnească, ctitorită de Ștefan cel Mare. De asemenea, aici se află și Mausoleul Peneș Curcanul, un monument construit în 1934 și dedicat memoriei eroilor care au luptat în Războiul de Independență și în Primul Război Mondial.
Muzeul Memorial „Emil Racoviță”
Sursă foto: Wikipedia
În localitatea vasluiană Emil Racoviță se află un muzeu memorial dedicat savantului și academicianului român Emil Racoviță, cel care a pus bazele biospeologiei și a înființat, la Cluj-Napoca, Institutul de Speologie. Muzeul memorial „Emil Racoviță” fost înființat în anul 1958 în conacul familiei Racoviță din fostul sat Șurănești, unde acesta își petrecea vacanțele. O parte a muzeului prezentată istoria familiei de boieri Racoviță, aceasta incluzând fotografii, documente, un arbore genealogic al acesteia, precum și obiecte de mobilier și cărți de au aparținut familie. Într-o altă parte a muzeului este amenajată o expoziție dedicată doar lui Emil Racoviță, iar aceasta include documente și lucruri personale folosite de savant în timpul expediției antarctice, dar și alte obiecte ce ilustrează activitatea lui de speolog și academician. Află mai multe despre Casa Memorială „Emil Racoviță” de pe Wikipedia.
Ansamblul domnesc Rosetti-Solescu
Sursă foto: Wikipedia
Ansamblul domnesc Rosetti-Solescu se află în satul Solești, din județul Vaslui. Acesta a fost inclus pe lista monumentelor istorice din țara noastră și cuprinde o casă domnească, un zid de incintă, un parc cu arbori seculari și o biserică. În plus, aici se află și mormântul Doamnei Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta a copilărit în satul Solești, ultima sa dorință fiind să fie înmormântată aici.
Conacul domnesc a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și este una dintre cele mai reprezentative case boierești construite în stilul arhitecturii moldovenești specifice acelei perioada, ce combină elemente tradiționale cu cele ale stilului neoclasic. Acesta are trei nivele și 15 camere. În prezent clădirea se află în ruină. Poți afla mai multe despre Ansamblul domnesc Rosetti-Solescu de pe Wikipedia.
Muzeul caricaturii din Huși
Sursă foto: Huși
În orașul vasluian Huși este amenajat Muzeul Caricaturii, unul dintre puținele muzee cu această tematică din țara noastră. Acesta a fost înființat în anul 2006 și, de atunci, aici pot fi admirate ilustrații satirice ale celor mai cunoscuți caricaturiști români, care au expus în cadrul Salonului de grafică Satirică și Umoristică „Damigenius” de la Huși, devenit o tradiție.
Muzeele memoriale „Dimitrie Cantemir”
Sursă foto: Wikipedia
În județul Vaslui există și două muzee memoriale dedicate domnitorului Dimitrie Cantemir. Unul dintre acestea este Expoziția Memorială „Dimitrie Cantemir”, ce reprezintă o expoziție de fotografii și documente dedicată rememorării și cinstirii personalității domnitorului. Aceasta se află în localitate Dimitrie Cantemir. Tot aici se află și una dintre cele mai importante mănăstiri din județ, care poartă tot numele domnitorului moldovean și a fost ridicată pe ruinele unei vechi biserici medievale.
Cel de-a doilea muzeul dedicat domnitorului și cărturarului român se află în localitatea Huși și se numește Muzeul Memorial „Dimitrie Cantemir”. Poți afla mai multe despre Dimitrie Cantemir de pe Wikipedia.
Gradina Zoologică din Bârlad
Sursă foto: Romanian resorts
Un alt obiectiv turistic, din județul Vaslui, care atrage numeroși turiști este Grădina Zoologică din orașul Bârlad. Aceasta a fost amenajată în interiorul unei păduri seculare, situată la marginea orașului și se întinde pe o suprafață de aproximativ 6 hectare. Grădina Zoologică a fost înființată în anul 1959 ca adăpost pentru un urs sălbatic, însă, de-a lungul timpului aici au fost aduse mai multe animale. În prezent, grădina zoologică adăpostește câteva zeci de specii de mamifere, păsări și pești. Astfel, aici poți vedea tigrii și lei din savană, dar și ursi, vulpi sau zimbrii din țara noastră.
Casa Sturdza din Bârlad
Sursă foto: Wikimedia
Casa Sturza din Bârlad este unul dintre cele mai bine păstrate monumente arhitecturale și istorice din județul Vaslui. Clădirea, care a aparținut familie nobiliare Sturza, a fost construită în anul 1812 de către Ștefan Strudza Bârlădeanu şi soția acestuia. Unele legende spun că în această casă se întâlneau nobilii unioniști bârlădeni cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza. După ce timp de mai mulți ani, clădirea a fost moștenită de membrii Sturdza, în anul 1903 aceasta a ajuns în proprietatea primăriei orașului, după ce ultimul său moștenitor, Alexandru Sturdza Bârlădeanu a vândut-o municipalității locale. În prezent, clădirea istorică adăpostește o parte din secțiile Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Muzeele sătești
Sursă foto: Moldavian tour
În județul Vaslui există câteva muzee sătești pe care merită să le vizitezi dacă dorești să descoperi tradițiile și obiceiurile locuitorilor acestei zone a țării. Astfel, printre cele mai cunoscute muzee etnografice din județ se numără: Muzeul Sătesc Tăcuta, Muzeul Sătesc Vulturești, Muzeul Sătesc Vutcani, Muzeul Sătesc Banca și Muzeul Sătesc Grumezoaia. În plus, dacă ești pasionat de vinuri și de istoria preparării acestei băuturi, poți vizita și Muzeul Viticol din Huşi.