Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
județul vrancea
județul vrancea

10 cele mai frumoase locuri din județul Vrancea

Județul Vrancea se află situat în estul României și face parte din regiunile istorice Moldova și Muntenia. Acesta are reședința în orașul Focșani și se învecinează cu județele Covasna, Bacău, Galați, Brăila și Buzău. Țara Vrancei, situată în Subcarpații de Curbură, este una dintre cele mai importante zone etnografice și istorice din estul țării. De asemenea, pe teritoriul județului se află și câteva podgorii cunoscute la nivel internațional, dar și numeroase rezervații naturale impresionante prin frumusețea și sălbăticia lor. Poți afla mai multe despre acest județ de pe site-ul oficial, iar dacă vrei să îl vizitezi, poți căuta cazare aici.

Muzeul Vrancei

muzeul-vrancei

Sursă foto: Ghidul Muzeelor

Muzeul Vrancei, cunoscut și sub denumirea de Muzeul Județean Vrancea, se numără printre cele mai importante instituții culturale din județ. Acesta are sediul central în orașul Focșani, reședința județului Vrancea, însă în subordinea lui se află mai multe muzee, mausolee și case memoriale din tot județul.

Muzeul a fost înființat în anul 1931, în Focșani, și inițial se numea Muzeul Regional al Putnei și cuprindea o secție etnografică, unde erau expuse obiecte ce prezentau tradițiile, portul și obiceiurile vrâncenilor. De-a lungul timpului însă, acestuia i s-au adăugat secții noi, motiv pentru care, în anul 1994, muzeul a primit denumirea actuală. Printre cele mai importante secții ale sale se numără: secțiile de Istorie și Arheologie, Etnografie și Științele Naturii, din Focșani; mausoleele din localitățile Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja și casele memoriale ale poetului Alexandru Vlahuță, din Dragosloveni și a lui Moș Ion Roată din Câmpuri. Poți afla mai multe despre Muzeul Vrancei de pe site-ul oficial, iar dacă vrei să vizitezi Focșaniul, poți să cauți cazare aici.

Rezervația Naturală Cheile Tişiței

tunel-cheile-tisitei_33512415

Sursă foto: © Mylcovia

Rezervația Naturală Cheile Tişiței este una dintre cele mai frumoase arii naturale din județul Vrancea. Aceasta se află în apropierea satului Lepșa, situat la 76 de kilometri de Focșani. Rezervația de tip geologic și forestier se întinde pe o suprafață de 307 ha și include zone împădurite, pajiști, chei, văi înguste, pereți de stâncă aproape verticali și terenuri accidentate. Aria naturală este, în mare parte, accesibilă turiștilor, cei care ajung aici rămânând impresionați de văile înguste pe alocuri cu aspect de canion, arcadele din stânci, văile subterane, cascadele și sălbăticia naturii. Vara, aici pot fi admirate flori rare precum floarea de colț, ciuboțica ursului, papucul doamnei sau trandafirul de munte. Aici se află și câteva tunele și drum ce leagă localitățile Lepșa și Coza, construite în timpul Imperiului Habsburgic.

Cascada Putnei

cascada-putnei_45498605

Sursă foto: © Claudiu Ciobanu

Cea mai impresionantă cascadă din județul Vrancea este Cascada Putnei, situată pe Valea Putnei, pe teritoriul administrativ al comunei Tulnici. Aceasta se întinde pe o suprafață de 80 de metri și are o diferență de nivel, în cădere, de 14 metri, vărsându-se într-un lac adânc. Pe lângă frumoasa cascadă, merită să vizitezi și defileul Putnei. Cele două obiectivă turistice fac parte din Parcul Natural Putna-Vrancea, o mică rezervație geologică și peisagistică ce se întinde pe o suprafață de 10 ha. Poți afla mai multe informații despre această arie naturală de pe Wikipedia.

Stațiunea Lepșa

schitul lepsa

Sursă foto: CJ Vrancea

În apropierea Cascadei Putnei, aparținând administrativ tot de comuna Tulnici, se află stațiunea montană Lepșa. Localitatea montană se află în pasul Tulnici, care face legătura între Moldova și Transilvania și este un loc ideal pentru pasionații de drumețiile în natură și de ciclism alpin. Aici se află și Mănăstirea Lepșa, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din județ, ce a fost întemeiată în anul 1774. Stațiunea este renumită, de asemenea, și pentru păstrăvăria sa, unde se spune că se găsește cel mai bun păstrăv din țară. Află mai multe despre această stațiune de pe site-ul oficial, iar dacă intenționezi să rămâi aici pentru câteva zile, te poți caza la pensiunile din zonă, la săteni acasă sau în campingul amenajat în stațiune.

Rezervația Naturală Focul Viu

focul viu

Sursă foto: Adevărul

Dacă ajungi în județul Vrancea poți vizita și Rezervația Naturală Focul Viu, situată pe teritoriul administrativ al localității Andreiașu de Jos. Aceasta este un obiectiv turistic renumit datorită emanațiilor de gaze naturale care se aprind din când în când de la soare. „Focurile vii” se întind pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați, pe versantul drept al văii Milcovului. În schimb, rezervația naturală cuprinde 12 hectare și este predominată de structuri geologice formate din roci sedimentare precum calcare, argile și gresii. În apropierea Focului Viu de la Andreiașu de Jos se află și trei lacuri: Mocearu, Meledic și Limpede, dar și câteva peșteri.

Lacul Negru

Lacul-Negru

Sursă foto: CJ Vrancea

Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Vrancea este Lacul Negru. Acesta se află în Rezervația Naturală Cheile Nărujei, o arie spectaculoasă ce cuprinde o varietate de specii de plante și animale specifice Subcarpaților de Curbură. Lacul s-a format în urma alunecărilor de teren și se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Unicitatea Lacului Negru este dată de faptul că jumătate din acesta este acoperit de turbărie, iar pe cealaltă jumătate plutește plaurul, o vegetație acvatică predominantă din stuf.

De asemenea, Rezervația Naturală Cheile Nărujei cuprinde chei, văi montane, turbării și pajiști pe care cresc o varietate de plante specifice Subcarpaților de Curbură. Lacul și rezervația pot deveni o destinație ideală pentru pasionații de natură, această zonă impresionând prin sălbăticia sa naturală, foarte puțin exploatată de turiști și de biologi. Află mai multe despre aceste arii naturale de pe Wikipedia.

Casa Memorială „Moș Ion Roată”

muzeul-mos-ion-roata_33944957

Sursă foto:© Marian Mocanu

Situată în comuna Câmpuri, din județul Vrancea, Casa Memorială Moș Ion Roată este un alt obiectiv turistic ce merită vizitat. Moș Ion Roată a trăit între anii 1806 și 1882 și a fost un țăran vrâncean, deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei (1857) și un susținător al Unirii Principatelor Moldova și Valahia și al reformelor agrare din acea perioadă.

Muzeul a fost inaugurat la 24 ianuarie 1959, cu ocazia Centenarului Unirii Principatelor, în casa țărănească în care a locuit Moș Ion Roată. Muzeul este amenajat în două încăperi, unde pot fi admirate obiecte ce au aparținut lui și familie sale, precum și obiecte și documente ce prezintă viața socială și atmosfera epocii în care a trăit acesta.

Muzeul „Rădăcina Vrancei” – Bârsești

muzeul radacina vrancei

Sursă foto: CJ Vrancea

Muzeul „Rădăcina Vrancei” este un obiectiv turistic, din comuna de munte Bârsești, cu o poveste interesantă. Acesta este un muzeu etnografic, amenajat de Costică Beșa, un colecționar vrâncean pasionat de case și obiecte tradiționale din ținutul Vrancei. Aici pot fi admirate sute de obiecte ce prezintă tradițiile aceste zone, de la obiecte de uz casnic, la costume populare, obiecte de luptă sau instrumente muzicale. Pe lângă frumusețea colecției de obiecte etnografice, cei care trec pragul Muzeului „Rădăcina Vrancei” au ocazia să afle povestea lui și a lucrurilor pe care le adăpostește chiar de la Costică Beșa, colecționarul fiind și muzeograful acestuia, meserie pe care o practică cu dăruire. Poți afla mai multe despre muzeul etnografic vâlcean de pe site.

Domeniile viticole din Vrancea

podgorie-vrancea_32834276

Sursă foto: © Lenu58

Ținutul Vrancei este renumit și pentru domeniile sale viticole. Pasionații de vinuri pot descoperi aici două pivnițe vechi, construite în Evul Mediul, ce adăpostesc colecții importante de vinuri. Este vorba despre Hrubele Domnești din localitatea Panciu și Beciul Domnesc din localitatea Odobeşti. Aceste două podgorii sunt renumite și pe plan internațional pentru vinurile pe care le produc. Turiștii pot vizita aceste zone viticole pe baza unor programări prealabile, făcute la companiile care dețin podgoriile. Dacă ești pasionat de turismul uval, aici poți afla lucruri interesante despre procesul de fabricație a vinului și despre istoria cramelor și a pivnițelor și poți participa la degustări de vinuri.

Soveja

soveja_33987904

Sursă foto: © Marian Mocanu

Un alt obiectiv turistic din județul Vrancea este comuna Soveja. Înainte de 1989, aceasta era o renumită stațiune turistică vrânceană, în prezent ea este închisă, fiind în paragină. Totuși, în comună există câteva obiective turistice care merită vizitate, precum: Mausoleul Eroilor, un monument istoric închinat soldaților români, ruși și germani căzuți în Primul Război Mondial pe aceste locuri, Mănăstirea lui Matei Basarab, ridicată în 1645, Schitul Soveja, Popasul haiducului Bucur, dar și podul generalului Artur Văitoianu. De asemenea, zona impresionează și prin frumusețea sa naturală, localitatea fiind amplasată la poalele Munților Vrancei. În plus, se spune că aici se poate respira cel mai curat aer din țara noastră. Dacă vrei să vizitezi această zonă frumoasă a țării, poți găsi cazare aici.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Un răspuns

  1. „Poți afla mai multe despre muzeul etnografic vâlcean de pe site-ul oficial.”

    muzeu etnografic vrancean. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *