Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 mâncăruri pe care trebuie să le mănânci în Marea Britanie

Marea Britanie are o cultură puternic influențată de diferitele etnii care au emigrat în zonă, însă înainte de asta, are o cultură proprie, creată acum sute de ani și exprimată într-un mod foarte interesant în gastronomie. În caz că nu știai, preparatul indian Chicken Tikka Masala s-a născut în Marea Britanie, în timpul în care britanicii colonizau India. În afară de asta, iată 10 preparate pe care nu trebuie să le ratezi când vizitezi Marea Britanie.

Fish ‘n Chips

fish-and-chips_21627279

Sursă foto: © Charlieaja

Este felul de mâncare principal al masei muncitoare încă din secolul 19 și combină o bucată de pește făcut pane cu cartofi prăjiți. Prima mențiune de „chips” a fost făcută de Dickens în „Povestea a două orașe” și face referire la bucățile tăiate de cartof. Azi este una dintre cele mai cunoscute preparate englezești, foarte des mâncată pe stradă (mâncare stradală de la standuri).

Kedgeree

kedgeree_38104350

Sursă foto: © Zoryanchik

Principala supoziție este cea conform căreia coloniștii britanici au introdus un preparat indian în gastronomia britanică și acel preparat s-a transformat în ceea ce azi este cunoscut sub numele de Kedgeree. Rețeta cere pește (de obicei eglefin) împreună cu curry, ouă și orez basmati amestecate și gătite împreună.

Bangers and Mash

bangers-and-mash_61759108

Sursă foto: © Chris Doyle

Numele pe care îl poartă preparatul nu e prea grațios (cârnați cu piure) însă și acesta este unul dintre simbolurile delicioase ale bucătăriei britanice. Felul de mâncare constă dintr-o garnitură de piure de cartofi peste care se adaugă cârnați din porc (sau porc și vită) și un sos de ceapă.

Shepherd’s Pie

shepherd-pie_25032389

Sursă foto: © Ukrphoto

Plăcinta ciobanului sau plăcinta „de țară” (cottage pie) este un preparat menționat pentru prima dată în cărțile de bucate de la sfârșitul anilor 1780. Plăcinta a fost introdusă după ce s-a început cultivarea cartofului ca aliment. Este făcut cu piure de cartofi, carne tocată de miel sau oaie (sau mai nou vită) și are o crustă din piure de cartofi peste. Este de obicei preparat într-o singură cratiță.

Eton Mess

eton-mess_54720647

Sursă foto: © Yulia Grigoryeva

Acest desert este de obicei preparat pentru a fi servit la meciul anual de cricket al colegiului Eton, împotriva studenților de la Harrow. Preparatul este cunoscut sub numele acesta („dezordinea Eton”) încă din secolul 19 și se referă la aspectul acestuia. Pentru a-l prepara trebuie să amesteci căpșuni sau banane cu frișcă sau înghețată și bezea.

Scotch Egg

scotch-eggs_15313222

Sursă foto: © Steve Woods

Acest preparat este foarte des considerat unul ideal pentru picnic și se găsește, se pare, în orice supermarket britanic, gata gătit și ambalat. Este preparat dintr-un ou fiert învelit în carne tocată (amestec pentru cârnați) care este apoi trecut prin pesmet și prăjit. Poate fi servit cu sos de carne.

Crumpets

crumpets_39587885

Sursă foto: © Paul Michael Hughes

Varietatea englezească a clătitelor americane este făcută printr-un inel care să permită turnarea aluatului într-o formă rotundă și care să ajute aluatul să rămână gros după coacere. Dacă sunt consumate imediat după coacere se servesc calde, iar dacă sunt păstrate în congelator pentru micul dejun pe fugă, sunt coapte mai puțin, pentru a permite refrigerarea lor și ulterior, coacerea loc completă într-un prăjitor de pâine. Se mănâncă de obicei la micul dejun cu miere, unt sau gem.

Sussex Pond Pudding

sussex-pond-pudding_46894485

Sursă foto: © Paul Cowan

Budinca „de baltă” din Sussex este un desert preparat cu o lămâie întreagă, zahăr și aluat făcut cu seu de animale. Lămâia și zahărul îmbrăcate în aluat formează un sos caramelizat care, atunci când aluatul copt se sparge cu lingura, curge în farfurie, lăsând impresia unei bălţi.

Chealsea Buns

chealsea-buns_27106402

Sursă foto: © Bernilynn

Chiflele de patiserie specifice orașului Chelsea sunt foarte asemănătoare cu cea ce românii cunosc sub numele de „cuib de viespe” – un aluat răsucit în formă de spirală, însă presărat cu stafide, zahăr și scorțișoară. Poartă numele orașului în care au fost inventate și sunt considerate un desert delicios.

English breakfast

mic-dejun-englezesc_6260233

Sursă foto: © Photka

Micul dejun englezesc e ceva aparte. Pe lângă ouăle făcute ochiuri, englezii mai adaugă un fel de iahnie de fasole, budincă neagră (cârnați din sânge de porc), bacon prăjit și roșii și ciuperci gătite. Acest mic dejun este servit de obicei alături de o cană de ceai englezesc (English breakfast tea).

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *