Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Bistrita
Bistrita

Cetatea medievală săsească, Bistritz (Bistrița)

Bistrița sau pe numele săsec Bistritz, a fost atestată documentar prima dată în anul 1264 și datorează într-o mare măsură existența și evoluția colonizării germane medievale. Primii coloniști au venit din zona Luxemburg, probabil din preajma actualei localități Nosa cea ce a făcut ca prima denumire a așezării să fie Nosa sau Noser, iar ținutul Nosner Land.

Cetatea Bistriței a fost una din cele mai puternice fortificație din Transilvania și a fost pe tot parcursul istoriei unul dintre cele 7 orașe în jurul cărora s-au organizat comunitățile săsești din România, Siebenburgen. Acesta datează din secolul XIII, și a fost reclădită în perioada secolelor XV-XVI. Prima Cetate Bistrița a fost construită pe dealul Cetății, dealul ˝Burg, la altitudine de 681m în sec. XIII.

Ulterior cele 22 de bresle din localitate au construit între anii 1464-1484 o fortificație completă a orașului. Aceasta era întărită cu zece turnuri (Dogarilor, Rotarilor, Curelarilor, Croitorilor, Fierarilor, Șelarilor, Măcelarilor, Aurarilor, Tâmplarilor și Funarilor) și avea două bastioane și trei porți principale de intrare în oraș (Poarta Lemnelor, Poarta Spitalului și Poarta Ungurească). Mai târziu orașul a ajuns să fie protejat de 18 turnuri toate apărate de către meșteșugarii orașului. În această perioadă Bistrița devine unul din cele mai importante orașe din Transilvania alături de Brașov, Sighișoara sau Sibiu.

Din această fortificație vastă se păstrează o parte din zidurile de sud și de est, împreună cu Turnul Dogarilor și Biserica Evanghelică. Turnul Dogarilor este singurul turn de flancare păstrat din cetatea medievală a Bistriței și care primit un aspect actual în urma restaurărilor din 1962 și 1977. Biserica Evanghelică este și ea un simbolul al orașului Bistrița. Aceasta a fost concepută în stilul gotic, având cel mai înalt turn medieval din România de 75 de metri. Printre acestea, străduțele pietonale, înguste, încă fac legătura între laturile lungi ale cetății păstrează atmosfera medievală autentică a orașului.

Orașul se distinge printr-o panoramă superbă a dealurilor împădurite ce îl înconjoară din toate părțile și apa limpede a Bistriței Ardelene care îl străbate. Potențialul turistic al orașului nu este exploatat în totalitate dar poți găsi mereu locuri frumoase și încărcate de istorie dacă străbați la pas străzile acestuia.

Cât despre alegerea unei cazări în Bistrița. ofertele și informațiile unităților care oferă astfel de servicii sunt prezentate pe site-urile de profil și nu numai.

Pentru servirea mesei în Bistrița te poți bucura de bucate alese la nenumărate restaurante sau baruri unde prețurile sunt pentru buzunarul tuturor.

Cover - Sursă foto: Wikipedia

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *