Atunci când plecăm într-o vacanţă în afara României este recomandat să ne interesăm de la bun început de locurile pe care le putem vizita, de modalităţile de transport şi de posibilităţile de petrecere a timpului liber. Cele mai multe unităţi de cazare oferă în preţul de acomodare micul dejun, restul meselor trebuind să ni le asigurăm singuri. Un călător împătimit ne oferă câteva sfaturi pentru a alege cel mai bun loc de luat masa în diferite ţări.
Cu toții iubim călătoriile, vacanțele. Însă, imediat ce ieșim pe ușă, lăsăm în spate mediul familiar și prietenos de acasă, fără să știm ce ne așteaptă. Tot ce putem spera este la o vacanță fără probleme, relaxantă, în care să petrecem un timp de calitate, făcând lucrurile pe care ni le-am propus, văzând atracțiile pe care le-am visat. Nu în ultimă instanță, dorim să știm detalii despre obiceiurile culinare ale destinației propuse, localurile sau restaurantele cele mai potrivite pentru stilul nostru de viață, cautând cele mai avizate opinii despre acestea. Nu încercăm să vă propunem o listă de restaurante, aceasta este la latitudinea voastră, preferințele fiind proprii fiecărui individ. Dorim să vă sfătuim cum să vă alegeți un restaurant potrivit în vacanță, locul în care vă veți simți în siguranță și în care puteți încerca, dacă doriți, specialitățile culinare locale, fără să trebuiască să duceți la limită cartea de credit. Și vorbim, în special, despre destinațiile din afara țării, departe de rutina de aici, de tradițiile și de obișnuința de acasă.
Într-un clasament virtual al preferințelor turistice, pe primul loc în alegerea unui restaurant stă atmosfera. Și dacă vacanța se desfășoară alături de copii, atunci ne interesează ca această atmosferă să cuprindă toate facilitățile de care au nevoie cei mici și cei mai importanți pentru noi. Criteriul este urmat îndeaproape, bineînțeles, de prețuri, însă fără ca ele să aibă o pondere mai mare decât siguranța. Vorbind totuși despre țări din lumea civilizată, din Europa sau America de Nord, de exemplu, să nu vă imaginați că aici orice restaurant este potrivit sau că mâncarea este neapărat de calitate. În marea majoritatea a cazurilor nu există surprize neplăcute, însă este bine să fiți informați, cât se poate, iar fiind vorba despre mâncare, să nu fiți purtați de val decât atunci când v-ați asumat câteva certitudini.
La ce vă gândiți atunci când căutați un restaurant într-o țară străină? Eu m-aș gândi la prețuri, mâncare sănătoasă, servicii rapide și amiabile, o gamă variată de preparate culinare din care aș putea să aleg și care să cuprindă, în mod esențial, câteva feluri de mâncare specifice zonei și, nu în ultimul rând, la siguranță – nu neapărat în această ordine. Și-o să vă dau câteva exemple din călătoriile mele prin lume. În Europa, de pildă, mâncarea nu este cu mult diferită de ce găsim acasă, tendința de globalizare reflectându-se, cumva, și pe plan culinar.
În Italia, am servit masa într-o multitudine de locații, în zone mai mult sau mai puțin turistice, fără să-mi fie teamă ca aș putea fi dezamăgit. Au existat însă cazuri în care, în necunoștință de cauză, fără să am idee despre prețuri, am plătit zeci de euro pentru o masă și peste 10 euro pe o cafea. De atunci, am încercat întotdeauna să caut, în primă instanță, un meniu care să cuprindă prețurile preparatelor. Lucrurile cele mai scumpe se găsesc, în general, în zonele foarte aglomerate, cum ar fi piețele principale (de tipul San Marco în Veneția). Deloc lipsite de șarm sunt locurile mai izolate, la câteva străduțe de marile artere ale orașelor, iar surprizele plăcute pot răsări, practic, de oriunde.
În Franța, la Paris, am dorit neapărat să încerc un spectacol la Moulin Rouge. Spectacolul se putea vedea în sine, fără obligativitatea de a servi masa, însă a existat și această opțiune, pe care am dorit s-o experimentez. Sincer, mâncarea, deși bombastica – însoțită de caviar, șampanie și homar – nu a făcut decât să-mi deschidă apetitul. Categoric, întâmplarea a fost una memorabilă, însă la nivel culinar, prea puțin pe gusturile mele. După terminarea spectacolului, am ieșit hămesit de foame și am comandat un sandwich de la un vânzator stradal, pentru care am plătit de 100 de ori mai puțin! Însă, este o chestiune de preferință. Tot la Paris, faimosul Buddha Bar a reprezentat cea mai mare surpriză. Mă așteptam la o atmosferă de tip oriental, cu muzică bună și oameni relaxați, însă mâncarea a fost absolut fabuloasă. Prețurile au fost pe măsură, deși nu le pot compara cu cele de la Moulin Rouge.
În Spania, pe de altă parte, am avut ocazia să servesc masa atât în celebrele baruri Tapas, cât și în incinta unor restaurante cu pretenții. Din nou, ceea ce este foarte cunoscut, este căutat, deseori aglomerat și, prin urmare, ceva mai scump.
În Grecia, am căutat tot timpul să mănânc în decorul faimoaselor taverne, recunoscute atât pentru mâncarea delicioasă, cât și pentru atmosfera romantică, deosebit de pitorească. Fie că este vorba despre terasele pe malul mării, fie că vorbim despre locațiile centrale, am evitat restaurantele mari și aglomerate, preferând locațiile mai intime, care să mă relaxeze după o zi întreagă de vizite la obiectivele turistice. La fel am procedat în Barcelona, unde am căutat atmosfera fantastica a teraselor de pe Ramblas.
Citeşte continuarea pe Calatoresc.ro