Turismul medical transnațional, fenomen care a luat amploare în ultimii 20 de ani, a devenit o strategie pentru pacienți de a obține o îngrijire eficientă, la tarife accesibile. Fiind una dintre subdiviziunile acestuia, turismul dentar vizează persoanele care caută servicii stomatologice în afara sistemelor de sănătate din țara natală, împreună cu o vacanță.
Într-un studiu recent publicat de RNCOS Industry Research Solutions from India se arată că turismul dentar are un potențial extrem de ridicat în România. Acesta se datorează în principal tarifelor diferite pe care țara noastră le practică în comparație cu statele din vestul Europei și a Americii.
Factori care determină turismul dentar în România:
- Accesibilitatea tot mai scăzută la serviciile de asistență medicală, datorită costurilor mari, care determină persoanele din străinătate să aleagă planurile de turism dentar din afara țării lor natale;
- Prețurile atractive din România, statul nostru concurând astfel cu locuri cu autoritate în practica acestui tip de turism medical din Orientul Mijlociu și America Latină;
- Existența unui număr ridicat de doctori specializați în diverse ramuri stomatologice, care pot acoperi toate nevoile pacientului, într-un singur loc;
- Creșterea semnificativă a numărului de cabinete dentare din România, doar între anii 2015 și 2016 semnalându-se un avans de 20%;
- Investiția masivă în tehnologii de ultimă generație, care reduc timpul de tratament și îmbunătățesc experiența pacientului;
- Înțelegerea potențialului turismului dentar în România, tot mai multe clinici stomatologice oferind pachete de servicii complexe, care să asigure atât o experiență medicală plăcută, cât și un program turistic atractiv.
Datorită acestor avantaje, atât turiști străini, cât și români stabiliți în statele în care tratamentele medicale sunt extrem de costisitoare, aleg să îmbine o vacanță în țara noastră cu o vizită la cabinetele stomatologice.
Chiar dacă impresia generală este că turismul dentar implică de fiecare dată o procedură majoră, de multe ori persoanele rezervă proceduri cosmetice, cum ar fi albirea dinților, atunci când se află în vacanță. Mulți dintre aceștia aleg astfel să se bucure de verificarea anuală atunci când sunt plecați. În cazul în care au nevoie de intervenții simple, ei le rezolvă înainte de a zbura spre casă, la un preț semnificativ mai scăzut.
Cu toate acestea, cele mai cerute intervenții de către pacienții străini sunt implantul dentar și restaurările protetice. În general, aceștia provin din țări europene cum ar fi Italia și Franța, unde costurile medicale sunt cu până la 50% mai mari.
Creșterea numărului de clinici din România care oferă acest tip de servicii s-a datorat unei reacții normale a pieței în fața unei cereri tot mai ridicate. Realizând potențialul pe care țara noastră îl are în privința turismului dentar, clinicile au urmărit constant să acopere nevoile pacienților. Mai mult decât atât, ele pun la dispoziție pachete atractive și complexe, care acoperă atât servicii stomatologice, cât și turistice. Acestea conțin:
- Consultarea radiografiei dentare la distanță;
- Stabilirea unui plan de tratament zilnic și a costurilor estimative implicate de acesta;
- Programarea traseelor de vacanță și prezentarea obiectivelor turistice care pot fi vizitate în afara ședințelor medicale;
- Planificarea și asigurarea meselor principale, în funcție de specificul intervenției sau al tratamentului;
- Prezentarea opțiunilor de cazare și rezervarea locurilor conform instrucțiunilor pacientului;
- Stabilirea costului vacanței și oferirea de servicii complementare.
În concluzie, atractivitatea turismului medical în România se datorează în principal, fără a se limita însă, unui bun raport preț-calitate la scară internațională. Țara noastră oferă tratamente moderne și sigure la o fracțiune din tarifele practicate în statele vestice, unde costurile pot fi mai mari chiar cu 60%.
Potențialul turistic al României este de asemenea un avantaj puternic, existând numeroase oportunități de petrecere a timpului liber: turism montan în Munții Carpați, vizitarea castelelor din Transilvania, dar a Deltei Dunării și turism litoral la Marea Neagră.
În următorii ani, este de așteptat ca piața turismului dentar să crească puternic, atât românii stabiliți în alte țări, cât și turiștii străini alegând să apeleze tot mai des la serviciile clinicilor de stomatologie din România.