Personajul Matilda din romanul pentru copii cu același nume era fascinată de faptul că șoarecii au cea mai rapidă bătaie a inimii dintre toate viețuitoarele. Despre zgomotul produs de inima lor, Matilda spune că seamănă cu un bâzâit din cauza ritmului incredibil. În afară de șoareci, există numeroase alte viețuitoare care au un ritm cardiac mai mare decât al oamenilor. Vi le prezentăm într-un clasament.
Inima noastră, a oamenilor are un ritm mediu de 60 de bătăi pe minut, iar a șoarecilor are un ritm de 450 de bătăi pe minut. Acum, imaginați-vă că trăiți o emoție puternică şi inima o ia razna, „aleargă” mai repede. În această situație, puteți auzi bătăile inimii, ritmate şi alerte. Cu toate că ni se pare că bate foarte rapid, ritmul inimii ajunge undeva doar la 100-120 de bătăi pe minut. Imaginați-vă acum cum se aude inima unui șoarece, viețuitoarea cu cel mai intens ritm cardiac. Întocmai cum spunea Matilda, ca un bâzâit. Aproape că nici nu îi auzi inima din cauza rapidității.
Dacă pe primul loc sunt șoarecii, pe locul doi se află găinile, cu un ritm cardiac de 275 de bătăi pe minut.
Pe locul trei sunt iepurii, cu 205 bătăi pe minut, iar pe locul patru se află maimuțele, cu 190 de bătăi pe minut.
Locul cinci le revine pisicilor, a căror inimă bate de 150 de ori pe minut, iar câinii de talie mică sunt următorii în clasament, pe locul șase, cu un ritm cardiac de 100 de bătăi pe minut.
Locurile următoare sunt ocupate de viețuitoare cu un ritm cardiac sub 100. Astfel, pe locul șapte sunt câinii de talie medie, cu 90 de bătăi pe minut. Locul opt le revine câinilor de talie mare, cu un ritm cardiac de 75 de bătăi pe minut, locul nouă fiind ocupat de porci, cu 70 de bătăi ale inimii într-un interval de un minut.
Locul zece, la egalitate, cu 65 de bătăi pe minut, le revine vacilor și girafelor.
Locul 11 îl ocupăm noi oamenii, cu un ritm cardiac de 60 de bătăi pe minut.
Suntem urmați în clasament de cai, pe locul 12, cu 44 de bătăi pe minut, locul 13 revenindu-le elefanților cu un ritm cardiac de 30. Cel mai lent ritm cardiac îl au balenele: 20 de bătăi pe minut.
Acest clasament a fost întocmit de cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Jose. Ei au explicat și de ce inima unor animale bate într-un ritm amețitor, iar a altora abia dacă se mișcă. Cu cât animalul are o greutate mai mică cu atât ritmul cardiac este mai accelerat.
Majoritatea viețuitoarelor au în medie un miliard de bătăi ale inimii pe parcursul vieții. Omul are totuși peste 2,2 miliarde de bătăi ale inimii datorită duratei de viață mai mari decât a multor animale.