România încă mai are vulcani activi. Doar că ei nu sunt clasici, de tipul celor care erup cu lavă și fac prăpăd în jurul lor. Vulcanii aceștia sunt unici în Europa și sunt considerați de specialiști ca fiind una dintre minunile lumii.
În județul Buzău există Vulcanii Noroioși. Ei sunt recunoscuți în lume pentru faptul că „lava” rezultată în urma erupțiilor vulcanilor este un amestec între apă, argilă și gazele subsolului.
Știți cel puțin unul dintre filmele sau reportajele care prezintă peisaje de pe lună sau de pe orice altă planetă a universului. Dacă veți ajunge în județul Buzău, la Vulcanii Noroioși, veți rămâne uimiți cu privire la priveliștea oferită aici. Peisajul este unul selenar și pentru câteva momente vă veți simți că sunteți pe o altă planetă.
View this post on InstagramA post shared by Tim Pelerin (@timpelerin) on
Totuși, mirosul puternic de gaze, emanat de vulcani este unul care aduce la realitate vizitatorii. Odată ajunși lângă vulcani, veți constata că aceștia au cratere de diferite dimensiuni. Unii dintre aceștia sunt mai mari, alții mai mici, iar noroiul care iese la suprafață poate stârni curiozitatea vizitatorilor. Asta deoarece ”erupțiile” lasă impresia apei care clocotește. La nivelul solului se produc bule de diferite dimensiuni și de diferite forme, care se sparg la contactul cu aerul și care pot stârni uneori amuzamentul.
Vulcanii Noroioși se află în comuna Pâclele, ei pot fi găsiți atât în zona numită Pâclele Mari, cât și în Pâclele Mici.
Specialiștii mai precizează că există astfel de fenomene și în câteva zone din Depresiunea Colinară a Transilvaniei, însă intensitatea lor este destul de redusă comparativ cu cea a Vulcanilor Noroioși din Buzău.
Cei mai mulți vulcani noroioși se găsesc în Azerbaidjan și în jurul Mării Caspice. De asemenea, există un vulcan care se numește Lusi (insula Java din Indonezia), și care în 2006 a erupt aproape zilnic câte 180.000 de metri cubi de noroi.
La Vulcanii Noroioși din Buzău se plătește o taxă de acces, care costă 4 lei. La ei se poate ajunge pe șoseaua dintre Buzău și Berca, localitate în care traseul se schimbă spre Pâclele. Indicatoarele auto lipsesc sau sunt deteriorate, în cea mai mare măsură, însă nu va fi foarte greu să găsiți destinația.