logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ziua Internațională a stângacilor – 13 august

stangaci

Stângacii din lumea întreagă sunt sărbătoriți azi pe plan internațional pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se înfruntă aceștia în viața de zi cu zi, într-o lume dominată de dreptaci.

Aproximativ 10-15% din populația globului sunt stângaci, însă statisticile sunt deficitare. În România nu există statistici clare despre numărul de oameni stângaci, însă este estimat că cel puțin 10% din populația țării are ca mână dominantă cea stângă. Totodată, există date conform cărora numărul stângacilor este în continuă creștere.

În trecut, stângăcia era tratată ca o dizabilitate și se încerca corectarea acesteia. Pe vremea lui Julius Caesar de exemplu, toți bărbații erau obligați să scrie cu mâna dreaptă, iar dacă nu reușeau erau considerați ghinioniști sau neîndemânatici. Și pe băncile școlilor din zilele noastre profesorii încearcă să corecteze stângăcia, forțând copii stângaci să se descurce cu mâna dreaptă. În unele cazuri aceștia pot deveni ambidextri (se pot folosi în egală măsură de ambele mâini), o calitate care este foarte rar întâlnită în mod natural.

Printre problemele care necesită conștientizare în această zi se numără dificultățile acestora de a folosi obiecte de uz zilnic destinate celor care se folosesc dominant de mâna dreaptă. Unui stângaci îi este problematic să folosească foarfece sau să țină pasul cu cei care scriu cu mâna dreaptă (în școală). Acum însă există și obiecte create special pentru stângaci.

Totodată, se încearcă sensibilizarea publicului cu privire la probabilitatea mai ridicată a stângacilor de a dezvolta schizofrenie, față de dreptaci. Motivele pentru care un stângaci este mai predispus la această boală mentală nu este clar cercetătorilor încă.

Printre oamenii importanți care sunt stângaci se numără și Barack Obama, Napoleon, Alexandru Macedon, Leonardo Da Vinci, Prințul Charles al Regatului Unit, Albert Einstein, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Bill Gates, Michelangelo. Dintre actorii hollywoodieni sunt stângaci Angelina Jolie și Brad Pitt, Robert de Niro, Nicole Kidman, Tom Cruise, Pierce Brosnan sau Morgan Freeman. Iar în România, stângaci celebri sunt Mihai Viteazul, Regele Mihai I, Gheorghe Hagi sau Lucian Bute.

Ziua Internațională a Stângacilor a fost desemnată pe 13 august 1996 de Clubul Lefthander’s Day, deși prima manifestare a fost organizată pentru prima dată în 13 august 1976 de către Lefthanders International.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *