logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ziua Universală a Iei – 24 iunie

ii-romaniesti_

Românce de pretutindeni, pregătiți-vă ia! Ziua de 24 iunie este, pentru al treilea an consecutiv, Ziua Universală a Iei.

Cu siguranță ați observat o revenire în tendințe a iei românești, nu doar la designerii români, dar și în lumea internațională a modei. Designeri de pretutindeni s-au inspirat din broderia iei românești pentru a crea modele interesante de bluze și rochii, care au fost purtate de vedete precum Kate Moss, Anne Hathaway sau Adele.

Ia românească în istoria modei

Primul designer de renume care a introdus influențe din ia românească în colecția sa a fost Yves Saint Laurent în anul 1981. Apoi a fost adaptată și într-o colecție Oscar de la Renta de la începutul anilor 2000, iar mai apoi de Jean Paul Gaultier (în 2006) și Tom Ford (2012). Cea mai recentă adaptare a iei românești vine dintr-o colecție de primăvară vară a lui Isabel Marant în 2013.

Îndemnul de ziua iei

Ideea de a stabili o zi universală a iei aparține comunității de pe Facebook „La Blouse Roumanie”, care au stabilit data de 24 iunie, în anul 2013, ghidându-se după tradițiile maramureșene pentru sărbătoarea Sânzienelor. De atunci evenimentul a luat amploare, iar româncele (și nu numai) din 48 țări au început să publice poze în care sunt îmbrăcate în ia tradițională românească.

Comunitatea online le îndeamnă pe româncele de pretutindeni să devină ambasadoare culturale ale iei pentru o zi.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *