logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Alimentația copiilor vegetarieni

Dacă copiii tăi aleg să fie vegetarieni, sau tu alegi să ducă acest stil de viață, este în regulă, atât timp cât alegerile alimentare sunt echilibrate și sănătoase.

Dacă considerați că evitarea alimentelor de origine animală este suficientă pentru a le asigura un stil de viață sănătos, nu este. Copiii și adolescenții au nevoie de o alimentație variată și un necesar caloric care să le asigure o creștere uniformă. Au nevoie de informații pentru a dezvolta obiceiuri și a face alegeri corecte. Mai ales dacă aleg să fie vegani, riscul de a consuma prea puține calorii este crescut.

Ce se întâmplă dacă aceștia nu își asigură necesarul caloric și nutritiv?

Un deficit energetic și nutritiv duce la un retard de creștere și poate afecta funcționarea creierului. De aceea, trebuie să monitorizați creșterea copilului, de preferat sub îndrumarea personalului medical.

Pentru a întâmpina nevoile calorice crescute, este recomandat să supliniți lipsa grăsimilor animale cu grăsimi vegetale precum: nuci, semințe, uleiuri vegetale, unt de arahide, migdale sau alte nuci.

Trebuie încurajate gustările dintre mese, cu valoare nutritive crescută: sandwich-uri din pâine integrală cu unt de arahide și un pahar de lapte sau lapte de soia, legume proaspete cu humus sau tofu, fulgi de ovăz cu iaurt/iaurt de soia, fructe uscate și semințe, sau fructe proaspete și nuci.

În general, lacto-ovo-vegetarieni își asigură toți nutrienții necesari. Dar la copiii vegani pot să apară unele deficite nutriționale de: calciu, fier, zinc, vitamina B12 sau vitamina D.

[Citeste despre cele 5 porții de legume și fructe pe zi, o provocare? ]

Astfel, pentru asigurarea necesarului de vitamina B12 se recomandă produse fortificate sau suplimente, pentru copiii vegani. În ceea ce privește necesarul de fier, să se consume alimente precum: cereale îmbogățite cu fier, fasole boabe, năut, tofu, semințe de dovleac sau susan, cartofi copți, broccoli, stafide, prune, spanac și ardei verde.

Surse de calciu: lapte de soia fortificat, tofu, legume cu frunze verzi, fasole boabe, semințe de susan, migdale și broccoli.

Surse de zinc: fasole, nuci, cereal integrale fortificate sau produse lactate.

Pentru necesarul de vitamina D se recomandă produse alimentare fortificate și expunere la razele solare aproximativ 30 minute pe zi. Dacă se consumă lactate și pește, surse importante sunt: somon, sardine, macrou, cod și produse lactate fortificate.

 Pentru a evita deficitele cel mai bine e să apelați la un dietetician, la medicul de familie sau la un medic mediatru.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *