Ce nu știm despre vise

Subiect al interpretărilor și cercetărilor de mii de ani, visele prezintă și astăzi adevărate mistere pentru omenire. Există o multitudine de explicații pentru semnificația lor, care se contrazic cu afirmațiile științifice care susțin că visele nu au decât un rol strict fiziologic. Oricum ar fi, lucruri interesante despre experiențele din timpul somnului există din plin.

În lista de mai jos, am adunat câteva dintre acestea, în speranța că vor ajuta la îmbunătățirea culturii generale a fiecăruia dintre noi.

Majoritatea oamenilor visează în culori: mai exact, doar 12% dintre oameni visează alb-negru, dintre care cei mai mulți sunt persoane vârstnice.

Nevăzătorii visează:în cazul persoanelor care s-au născut lipsite de vedere, visele lor sunt constituite din mirosuri, sunete, emoții și senzații de atingere, lipsind imaginile; pe de altă parte, persoanele care și-au pierdut vederea pe parcursul vieții visează în continuare în mod obișnuit.

Lipsa somnului crește rata mortalității: cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au o rată a mortalității cu până la 30% mai mare decât cea a persoanelor care se bucură de 7-8 ore de somn în fiecare noapte.

Visăm doar oameni cunoscuți: în vise nu apar niciodată necunoscuți; chiar dacă nu ni-i amintim, cu toții sunt persoane pe care i-am întâlnit sau văzut pe parcursul vieții.

Citește în fiecare dimineață Horoscopul zilei pe BunaDimineata.ro.

Visele diferă de la femei la bărbați: aproximativ 70% dintre persoanele visate de bărbați sunt tot bărbați, în timp ce femeile visează în proporție egală atât femei, cât și bărbați.

Uităm circa 90% dintre vise: dovezile științifice ne arată că uităm jumătate din vise în primele 5 minute de la trezire, în timp ce după 10 minute, acestea dispar definitiv în proporție de 90%.

Unele vise sunt recurente:70% dintre femei și 65% dintre bărbați experimentează vise care se repetă, în condițiile în care, în mod normal, cele mai multe dintre acestea se întâlnesc o singură dată.

Alcoolul elimină visele: de cele mai multe ori, consumul de alcool provoacă un somn foarte adânc, în care visele sunt eliminate aproape în întregime.

Petrecem 6 ani din viață visând: o persoană obișnuită visează în jur de 2 ore pe noapte, ceea ce duce la media de 6 ani într-o viață.

Visele se înmulțesc după vârsta de 10 ani: după această vârstă, începem să avem în medie între 4 și 6 vise pe noapte, ceea ce duce la un număr anual situat între 1.460 și 2.190 de vise.

Află şi despre Efectele pozitive ale viselor

Citește în fiecare dimineață Horoscopul zilei sau vezi mai multe despre zodia ta pe BunaDimineata.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.