logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Despre coșmaruri

Coșmarurile sunt foarte des întâlnite în timpul somnului. Deși multora dintre noi aceste vise urâte nu ni se par a fi foarte importante, ele pot afecta foarte mult psihicul anumitor persoane. Coșmarurile se deosebesc de visele normale prin anxietatea pe care o provoacă, alături de sentimentul de frică și neputință.

Conform site-ului dreamscience.org, Earnest Hartmann, autorul lucrărilor „The Nightmare” și „Dreams of Nightmare” și-a petrecut o mare parte din viață studiind coșmarurile. El spune că visul și ideea centrală pe care se bazează fiecare experiență de acest gen se concentrează pe o singură emoție a persoanei care visează. De aceea, cele mai multe coșmaruri sunt concentrate pe un singur sentiment: frică, spaimă, anxietate etc.

Emoțiile negative, conform lui Hartmann, sunt prezente în fiecare vis, dar nu fiecare vis este perceput ca un coșmar. Acest lucru este posibil deoarece un vis obișnuit este catalogat drept coșmar doar atunci când emoția trăită este foarte intensă și foarte tulburătoare.

Citește în fiecare dimineață Horoscopul zilei pe bunadimineata.ro.

Cauzele coșmarurilor pot fi multiple. Printre acestea, amintim rezultatul unei traume, probleme medicale, evenimente zilnice care provoacă foarte mult stres etc. Dintre acestea, cercetătorii susțin că cea mai des întâlnită cauză este trauma, iar coșmarurile sunt adesea transpunerea acestor experiențe negative, deja trăite, în vis.

Cei care suferă de coșmaruri dese sunt oameni care au avut mai multe experiențe traumatizante de-a lungul vieții, în general. Chiar și dintr-o singură experiență neplăcută pot rezulta foarte multe coșmaruri, care întotdeauna vor apărea sub altă formă. Desigur, mai există și coșmarurile care se repetă. Cu toții am avut cel puțin un vis care s-a repetat de mai multe ori.

Conform studiilor sale, Hartmann susține că cei care suferă de asemenea afecțiuni pe o durată mai lungă de timp au trecut prin experiențe precum relații amoroase foarte complicate, adolescență dificilă, una sau mai multe încercări de sinucidere etc. Totodată, cei mai mulți au fost și supuși diferitelor terapii.

Spune-ne în comentarii ce părere ai despre coșmaruri și care crezi că este explicația acestora.

Află și ce semnifică visele cu albine.

Citește în fiecare dimineață Horoscopul zilei sau vezi mai multe despre zodia ta pe bunadimineata.ro.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *