logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Visele din perspectiva religiei ortodoxe

Visele au fost mistere adânci încă de la începuturile omenirii. Din nevoie de a explica necunoscutul, oamenii au apelat la diverse interpretări ale acestora, nedispunând de resursele și cunoștințele necesare explicării viselor din punct de vedere științific. Astfel a apărut, inevitabil, și o explicație religioasă a ceea ce ar reprezenta visele și de ce sunt ele atât de prezente în viața oamenilor.

Conform site-ului crestinortodox.ro, sfinții au fost preocupați în trecut și cu dezlegarea misterului viselor, formulând diverse teorii. Spre exemplu, Sfântul Ioan Scararul a spus despre vise că ar fi „mișcarea minții în somn o dată cu nemișcarea trupului”. El considera că în somn, cât timp corpul este imobilizat, mintea continuă să se miște, această mișcare fiind denumită reverie sau vis.

Același sfânt pune accent pe faptul că visul nu este o închipuire, deoarece în timp ce primul este mișcarea minții, închipuirea nu este nimic altceva decât o iluzie a ochilor. El susține că „în rațiunea adormită, imaginația înseamnă extaz al minții, trupul fiind treaz. Imaginație înseamnă vedere neîntemeiată”.

Citește în fiecare dimineață Horoscopul zilei pe bunadimineata.ro.

Biserica ortodoxă consideră că visele vin majoritatea de la diavol, în timp ce Dumnezeu trimite credincioșilor numai vedenii și descoperiri. Cu alte cuvinte, este vorba despre acele închipuiri menționate în paragraful anterior.

Religia face diferențe între vise, astfel încât sfinții care au studiat aceste manifestări ale corpului uman în timpul somnului consideră că ele sunt cauzate de mai mulți factori diverși. Astfel, prima categorie de vise le cuprinde pe cele care sunt rezultatele gândurilor, cugetărilor și impresiilor de pe parcursul zilei. Se consideră că acestea sunt depozitate în subconștient și creează visele în timpul somnului.

A doua categorie, conform religiei, ar fi visele provenite din patimi. Patimile reprezintă lucrările sufletului împotriva firii, adică nimic altceva decât ispitele la care suntem supuși zilnic și cărora cădem pradă.

A treia categorie de vise sunt visele demonice, respectiv coșmarurile. Acestea ar fi provocate de către diavoli pentru a pune stăpânire asupra sufletului omului. Biserica spune că deseori diavolul apelează la amintire sau înfățișări înșelătoare pentru a face acest lucru.

Spune-ne în comentarii părerea ta legată de punctul de vedere al Bisericii ortodoxe în ceea ce privește visele și de ce crezi că are sau nu dreptate.

Află și câteva lucruri uimitoare despre vise.

Citește în fiecare dimineață Horoscopul zilei sau vezi mai multe despre zodia ta pe bunadimineata.ro.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *