Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
casa-energetic-eficienta
casa-energetic-eficienta

3 lucruri pe care trebuie să le știi despre certificatul energetic

Ești pe punctul de a-ți achiziționa prima casă sau poate că îți dorești să închiriezi un spațiu pentru o afacere. În acest caz, trebuie să știi că vei avea nevoie de un certificat energetic. Acest document este necesar și atestă eficacitatea clădirilor, din punct de vedere energetic. În cele ce urmează, te invităm să descoperi trei lucruri pe care trebuie să le știi despre acest document.

Certificatul energetic este obligatoriu din punct de vedere legal

Este foarte important să știi faptul că legea te obligă să ai un certificat energetic atunci când construiești, vinzi sau închiriezi o clădire sau un spațiu/apartament din acea clădire. Dacă, în schimb, ești cumpărător sau viitor chiriaș, trebuie să te asiguri că proprietarul sau administratorul spațiului îți va prezenta o copie a documentului. Mai departe, dacă vei cumpăra acea clădire sau acel spațiu, va fi nevoie să îți predea, în original, documentul respectiv. În cazul în care nu există un astfel de certificat, contractul este considerat nul în fața legii.

Costurile unui certificat energetic

Atunci când este construită o clădire nouă, este necesară elaborarea unui astfel de document, care atestă clasa energetică din care aceasta face parte. Astfel, pentru a stabili prețul certificatului energetic, este nevoie să apelăm la un auditor autorizat. Acesta va analiza spațiul și documentele aferente (fișa de cadastru, planul arhitectural etc.), iar pe urmă va clasifica, de la A la G, gradul de eficacitate energetică al clădirii. Astfel, costul acestui document variază în funcție de spațiul disponibil și de tipul sau funcționalitatea acestuia. În acest sens, certificatul energetic al unei garsoniere va costa mai puțin decât cel al unui apartament cu 4 camere.

În ceea ce privește clasificarea clădirilor, gradul de eficacitate energetică se extinde între A, însemnând extrem de eficient, și până la G, însemnând foarte puțin eficient. Într-o oarecare măsură această clasificare poate fi asemănată cu cea a electrocasnicelor, însă aici sunt măsurate costurile energetice ale spațiului.

Valabilitatea unui certificat energetic

Un alt lucru care trebuie știut este cât timp este valabil un certificat energetic. Deși în primă instanță poate părea că acesta nu are un termen de valabilitate, acest document expiră în maxim 10 ani. De altfel, orice modificare adusă clădirii, care ar schimba consumul energetic al spațiului, poate necesita reevaluarea spațiului. Aceste modificări includ și izolarea termică, printre altele.

Este bine să rămâi informat cu privire la documentele pe care trebuie să le ai, potrivit legii. Astfel, nu vei risca să anulezi contractul pe care l-ai întocmit.

Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *