În zilele noastre, tot mai mulți oameni fie au datorii, fie sunt într-o continuă luptă pentru a economisii bani și astfel, să obțină lucrurile pe care și le-au dorit cu adevărat. Una dintre cele mai mari curiozități cu privire la specia umană este că, imediat după ce primim o promovare (și astfel, avem parte de mai mulți bani), ne întoarcem la aceeași situație – de a fi datori. Întrebarea este, de ce se întâmplă la fel de fiecare dată? Problema nu este cât de mulți bani avem, ci care sunt obiceiurile noastre în materie de cheltuieli. Este ușor să credem că toate problemele noastre se rezolvă atunci când câștigăm mai mulți bani, dar adevărul e că ele abia atunci apar. Ca să fii că îți cheltuiești banii chibzuit, urmează aceste sfaturi:
Întreabă-te de ce
Pentru a te asigura că produsul își merită în raport calitate-preț, ar trebui ca întotdeauna să evaluezi achizițiile tale. Cel mai important lucru rămâne însă decizia dacă merită sau este oportun ca respectivul produs sau serviciu să fie cumpărat și folosit, în raport cu necesitățile tale actuale. Alte întrebări survenite în această categorie fac referire la motivul pentru care ai cumpăra un nou smartphone (este cel vechi stricat sau nefuncțional?), o nouă pereche de blugi (ceilalți sunt tociți sau doar îți e teamă ca ceilalți să nu comenteze despre îmbrăcămintea ta?) sau chiar pregătirea unei vacanțe. Odată ce ai înțeles motivul care stă la baza obiceiurilor tale de cheltuit, vei vedea că nimic nu se schimbă prin achiziționarea unor produse, ci problema devine din ce în ce mai evidentă.
Setează un buget
Fie că ai un buget zilnic sau săptămânal, acest lucru nu are importanță cât timp deții o sumă de bani pe care o poți utiliza. Ideal ar fi să nu depășești niciodată bugetul, însă dacă acest lucru se întâmplă uneori, nu e motiv de panică. De asemenea, este foarte bine să legi de acest buget ceva care este semnificativ pentru tine. Acesta poate fi o călătorie lungă, într-un loc exotic, înlocuirea mașinii defectuoase sau chiar reducerea datoriilor aflate într-o continuă creștere.
Nu cheltui bani care nu sunt ai tăi
În zilele noastre, sunt extrem de mulți oameni care au datorii masive datorită faptului că utilizează cardul de cumpărături. Pe de altă parte, sunt și mai mulți oameni care imediat după ce termină de achitat un credit, deschid un altul. Este greu să refuzi bani care sunt disponibili în fața ta, însă este o greșeală să crezi că aceștia îți aparțin. Încearcă să eviți, pe cât posibil, să utilizezi astfel de fonduri, pentru că, pe termen lung, ieși în pierdere.