logo
Search
Generic filters
Exact matches only

4 greșeli pe care părinții din ziua de azi le fac

Părinții din ziua de azi sunt preocupați să facă viața copiilor lor una cât mai ușoară și, deși intenția acestora este una bună, pot crea o sumedenie de probleme pentru viitorul celor mici. Am adunat în acest articol cele mai comune greșeli pe care părinții tind să le facă și care pot crea probleme în viitorul tinerilor.

Părintele „elicopter”

Datorită avansurilor tehnologice, comunicarea la distanță este extrem de ușoară, astfel că părinții simt că pot fi alături de copiii lor, chiar și atunci când aceștia s-au mutat într-un alt oraș sau într-o altă țară. Deși nu este un lucru rău, oamenii de știință cred că aceste avansuri tehnologice au dus la crearea fenomenului de părinte „elicopter”. Acest fenomen face referire la mama și tata care nu doar că se implică în viața copiilor lor, chiar și când atunci aceștia au plecat să studieze la facultate, trimițând bani, mâncare sau haine curate, ci, mai rău decât atât, unii părinți tind să ceară explicații unor profesori universitari pentru notele copilului sau își sună copilul dimineața pentru a-l trezi, pentru ca acesta să poată merge la cursuri. Acest comportament poate avea consecințe în viața de adult a tânărului, pentru că nu va ști să ia deciziile necesare și să se descurce de unul singur, atunci când părinții nu mai sunt lângă el.

Părintele care trăiește prin copilul său

O altă greșeală întâlnită la unii părinți este faptul că aceștia își împing copilul să aibă aceleași aspirații pe care le-au avut ei și pe care nu le-au putut îndeplini. Acum, își doresc ca fiul sau fiica lor să aibă acel viitor pe care ei l-au ratat. Insuflarea propriilor aspirații asupra copiilor lor poate crea un cerc vicios, pentru că, la rândul lor, cei care nu au putut urma calea pe care și-o doreau, vor lua exemplul părinților lor și își vor împinge urmașii spre acel drum. Această problemă dă naștere și ideii de oameni care fac munca din datorie, nu din pasiune.

Părintele care își dorește copilul ideal

Unii părinți au tendința să încerce să își educe copilul în imaginea a ceea ce și-ar dori ca acesta să devină, însă uită să acorde atenție personalității copilului și nevoilor reale ale acestuia. Mai exact, aceștia au obiceiul de a-și idealiza copilul, de a adapta educația oferită, copilului pe care ar vrea să îl aibă. Problema e că, de multe ori, copilul pe care ar vrea să îl aibă acești părinți nu este cel pe care îl au. Asta poate crea probleme în educația și dezvoltarea celui mic, care nu mai poate asimila eficient lecțiile de viață pe care ar trebui să le învețe.

Părintele care vrea să fie cel mai bun prieten al copilului său

Nu e nimic rău în a te înțelege bine cu copilul tău și nici în faptul că acesta îți împărtășește toate secretele sale, însă trebuie să ai grijă să nu duci asta la extreme. Acesta trebuie să învețe că tu ești mai mult decât un prieten pentru el și tu trebuie să înțelegi că există momente în care trebuie să îți exerciți autoritatea de părinte. Dacă vei fi considerat un prieten de către copilul tău, acele momente în care trebuie să îți menții ferm deciziile, nu vor fi privite ca altceva decât trădare din partea fiului tău și asta va crea o separare între voi. Pe de altă parte, dacă alegi să nu îți exerciți autoritatea în fața acestuia, el va avea impresia că i se cuvine orice.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.